اصلاح طلبان قصد تغییر رویکرد ندارند

صبح نو/متن پيش رو در صبح نو منتشر شده و بازنشر آن در آخرين خبر به معناي تاييدش نيست
پس از پايان کار دولت دوازدهم، کارزار محاکمه روحاني و چهرههاي نزديک به او به وجود آمد. اين کارزار که بخشي از آن ازسوي مجلس پيگيري شد، بهسرعت مورد استفاده جريان حامي دولت قبل قرار گرفت و آنها با اين ادعا که اصولگرايان بهدنبال انحراف افکار عمومي هستند، از «محاکمه روحاني» براي پاکسازي چهره سياسي مخدوش خود بهره بردند.
وقتي حسن روحاني کار خود را در قامت رييسجمهوري کشورمان به پايان رساند، مطالبه عمومي براي محاکمه او و دولتش بابت فجايع اقتصادي بهوجودآمده در کشور شکل گرفت. مجلس يازدهم به نمايندگي از اين مطالبه فراگير، در قالب کميسيون اصل90 دستبهکار و پذيراي شکايات مردم از دولت شد. تسهيل واردات واکسن کرونا و شتاب گرفتن روند واکسيناسيون در کشور، مطالبه «محاکمه روحاني» را شدت بخشيد. منتقدان بر اين باور هستند که روحاني و منتصبان وي در دولت پيشين با بهانه قرار دادن موضوعاتي مثل تحريمها يا FATF جلوي واردات واکسن را گرفتند تا با بهرهبرداري سياسي از اين مساله، مذاکرات احياي برجام در وين را آنطور که خود ميخواهند، پيش ببرند.باوجوداين، برخي نيروهاي منتقد در «محاکمه روحاني» زيادهروي پيشه کردند و کار را بهجايي رساندند که حاميان دولت سابق، اين مطالبهگري را به سياستزدگي تعبير کنند؛ براي نمونه، روزنامه شرق در شماره روز 24شهريور در مطالبي با عنوان «اصولگرايان همچنان بهدنبال تسويهحساب سياسي» نوشت: «اصولگرايان و مجلس يازدهمي که از هيچ تلاشي در زمان دولت دوازدهم براي حمله به رييسجمهور دريغ نکردند، اين روزها همچنان در تابوتب فضاي سياسي قبل از انتخابات رياستجمهوري خواستار محاکمه روحاني شدهاند».همزمان، برخي اصلاحطلبان مطالبه عمومي براي محاکمه روحاني را ابزاري براي تهديد کل نظام قرار دادند. محمد هاشمي، عضو پيشين مجمع تشخيص مصلحت نظام در گفتوگويي اظهار کرد: «اگر فردي که از او شکايت شده، بخواهد از خود دفاع کند بايد مسائلي را مطرح کند که طرح آن حتما به صلاح مملکت و انسجام و وحدت ملي نيست». آذر منصوري، قائممقام حزب اتحادملت نيز با استقبال از محاکمه روحاني، اين محاکمه را فتح بابي براي طرح بقيه مسائل بهويژه مسائل رخداده در دولت احمدينژاد در کشور دانست. منصوري در گفتوگو با خبرآنلاين، با ادعاي وجود گرايش سياسي منتقدان روحاني به رييس دولتهاي نهم و دهم، گفت: «سوالات متعددي ذيل اين موضوع(محاکمه روحاني) وجود دارد که در صورت اصرار بر محاکمه بايد به آنها پاسخ داده شود. رييسجمهور محبوبشان(اشاره تلويحي به احمدينژاد) بهرغم اينکه امروز خود را در جايگاه اپوزيسيون نظام ميبيند، چرا و چگونه باعث وارد شدن اين حجم از خسارت سنگين به نظام و کشور شد».
عباس عبدي، فعال و تحليلگر اصلاحطلب هم با ايجاد دوگانه ميان روحاني-احمدينژاد تاکيد کرد: «اگر جرات محاکمه داشتيد، اول احمدينژاد را محاکمه ميکرديد». محمدرضا خاتمي، فعال اصلاحطلب و نايبرييس مجلس ششم هم چندي پيش در اظهاراتي در کلابهاوس با درخواست علني برگزارشدن دادگاه روحاني تصريح کرد: «از محاکمه نترسيم، به شرطي که عادلانه و علني باشد. چه اشکالي دارد يک محاکمه علني دادگاه برگزار شود و آقاي روحاني بتواند حرفهايش را بزند».
دميدن در محاکمه براي راديکال کردن عرصه سياسي
چنانچه ذکر شد، اصلاحطلبان از فرصت بهوجودآمده براي محاکمه روحاني بهدنبال منافع و مطامع سياسي خود هستند و از مطالبه برحق عمومي براي پاسخگويي دولت روحاني و حاميان سياسي آنها، براي ايجاد دوقطبي به نفع خود بهره ميبرند. اصلاحطلبان خوب ميدانند با توجه به عملکرد هشتسالهشان در قوه اجرايي کشور، تا مدتها توان عرضاندام در ميدان سياسي کشور را ندارند و نميتوانند در مقام منتقد وضعيت موجود ظاهر شوند؛ بنابراين براي وجيهالمله شدن، از هر بهانهاي براي
سياستزده کردن موضوعات استفاده ميکنند تا از اين طريق، هم از پاسخگويي فرار کنند و هم در مقام نيروي موثر سياسي، احيا شوند.
آدرس غلط دادن براي ناکارآمدي در واکسيناسيون
اصلاحطلبان با اينکه بارها خود را جداي از حسن روحاني و جريان اعتدال معرفي کردهاند، در عين ناباوري اين روزها مشغول توجيه ناکارآمدي دولت پيشين در واردات واکسن هستند. براي نمونه، مسعود پزشکيان، نماينده مجلس چندي پيش در گفتوگويي با عصر ايران، گفت: «دولت قبل پول را داده بود سفارشها را هم انجام داده بود حالا ممکن است مشکلات گمرکي و حملونقل بوده و دولت فعلي آنها را حل کرده است و الان وارد ميشود اما کالا و سفارشات از قبل وجود داشته و اين دولت واکسني سفارش نداده است». محمدرضا خاتمي نيز در اظهارات اخيرش در کلابهاوس، با تکرار ادعاهاي پزشکيان گفت: «از جهانگيري مستقيما شنيدم که تمام واکسنها در دولت سابق پيشخريد شدند. بهجز پنجميليون دوز واکسن آسترازنکا که دوستان(دولت جديد) آن را از کارخانهاي در امارات خريدهاند». ادعاهاي پزشکيان و خاتمي در شرايطي است که رييس هلالاحمر چندي پيش دليل تسريع و تسهيل واردات واکسن را پيگيري شخص ابراهيم رئيسي از رؤساي جمهوري کشورهاي صادرکننده، عنوان کرد. در ضمن، در دوران دولت دوازدهم مسوولان وقت دليل ناکامي در واکسيناسيون سراسري را نه دپوشدن واکسنها در گمرک(چنانچه پزشکيان ادعا کرده) بلکه نظام تحريمها و نپيوستن به FATF عنوان ميکردند؛ براي نمونه، عبدالناصر همتي، رييس وقت کل بانک مرکزي آذرماه سال گذشته تاکيد کرد: «به دليل تحريم، هنوز واکسن نخريدهايم».نکته مهم اينجاست که ناکامي مديريت اصلاحطلبان در واردات واکسن و قابلدسترسي ساختن آن براي عموم مردم، تنها بخشي از ناکامي ايشان در اداره کشور طي هشت سال گذشته بوده و طبيعي است که چهرههاي مهم اصلاحطلب بخواهند با دادن آدرس غلط، خود را در ماجراي شکست واکسيناسيون بياشتباه جلوه بدهند. نکته جالب اينجاست که بيکفايتي اصلاحطلبان در حل مشکلات مردم، موجب کاهش سرمايه اجتماعي دولت شده و جريان اصلاحات نميخواهد سهم خود در اين ماجرا را بپذيرد؛ چه آنکه رضا خاتمي در اظهارات اخيرش با ادعاي وجود بنبست بر سر راه اصلاحات سياسي در کشور، گفت: «52درصدي که در انتخابات شرکت نکردند، فقط نه به اصلاحطلبان نبود؛ نه به چيزهاي ديگر هم بود».
اصلاحطلبان از فرصت بهوجودآمده براي محاکمه روحاني بهدنبال منافع و مطامع سياسي خود هستند و از مطالبه برحق عمومي براي پاسخگويي دولت روحاني و حاميان سياسي آنها، براي ايجاد دوقطبي به نفع خود بهره ميبرند