نماد آخرین خبر
  1. برگزیده
تحلیل ها

نیاز به مداخله در ارز فردایی

منبع
صبح نو
بروزرسانی
نیاز به مداخله در ارز فردایی

صبح نو/متن پیش رو در صبح نو منتشر شده و بازنشر آن در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست

مجید شاکری، کارشناس مسائل اقتصادی در گفت‌وگو با «صبح‌نو» درخصوص زمینه‌های اوج‌گیری قیمت ارز در بازار پس از آغاز مذاکرات وین، اظهار داشت: واضح است که ما با لیستی از عوامل مواجه هستیم و چیزهایی که دراین‌باره می‌گویم تمام عوامل نیست.
 وی افزود: یک‌سری عوامل اقتصاد کلان داریم که نمی‌توانیم آن‌ها را فراموش کنیم؛ به‌هرحال دوره طولانی تورم در بلندمدت، باعث می‌شود که علی‌رغم اینکه در ابتدا نرخ ارز بالا واردات را از صرفه بیندازد، بعد از یک مدت مجددا واردات به‌صرفه می‌شود.
 این کارشناس مسائل اقتصادی با بیان اینکه شکل وارداتی که به‌صرفه محسوب می‌شود، قاچاق است، افزود: تقریبا سه سال بخش اصلی برنامه ایران برای کنترل نرخ ارز محدودسازی واردات بوده و واضح است که این برنامه را نمی‌توان برای بلندمدت ادامه داد.
شاکری با بیان اینکه فارغ از اینکه در نوع خودش برنامه درستی است و باید ادامه نیز پیدا کند، تاکید کرد: اما وقتی که این برنامه با یک برنامه توسعه صنعتی، در پی پاسخ دادن به سوال نیاز مواد اولیه باشد یا اینکه در پی تنوع‌بخشی به مبادی واردات مواد اولیه باشد، به‌طور طبیعی عمر چنین سیاستی هم کوتاه خواهد بود.این کارشناس مسائل اقتصادی با تاکید بر اینکه شخصا دور اول مذاکرات را از آن چیزی که انتظار داشتم بهتر می‌ببینم، افزود: مشکل ارز در اقتصاد ایران مساله تراز پرداخت‌هاست؛ یعنی اقلام تراز پرداخت‌ها، یعنی صادرات و واردات و خروج سرمایه با ورود سرمایه و اموال و امثال این‌ها.وی خاطرنشان کرد: هر چیزی که تمرکز ما را از روی موضوع تراز پرداخت‌ها به هم بزند یا باعث شود پاسخ دیگری بخواهیم به مشکلات اقتصاد ایران بدهیم اشتباه است.
  
تضعیف شدید لیر منجر به تضعیف ریال هم می‌شود
وی اظهار کرد: همبستگی نسبی ای که بین لیر و ریال وجود دارد و تضعیف شدید لیر از کانال‌های مختلف وارد تضعیف ریال هم می‌شود؛ ازجمله واردات از ترکیه و اتفاقات دیگر. درنهایت فارغ از اینکه من پیشنهاد می‌کنم که لازم است مجددا در بازار اسکناس حاضر باشیم و فارغ از اینکه باز هم پیشنهاد می‌کنم لازم است مداخله در بازار فردایی را حتما انجام دهیم تا پاسخ نهایی و واقعی به این مساله داده شود.
این کارشناس مسائل اقتصادی با بیان اینکه این موضوعی است که سه سال آن را به عقب انداخته‌ایم و عملا پاسخ‌های سطح پایین‌تر نیز کم‌کم متزلزل شده است، افزود: مثل محدودسازی واردات. پاسخ نهایی این است که ما نحوه نگهداشت ذخایر بانک مرکزی را متناسب با صادرات و واردات خود تغییر دهیم.
 شاکری ادامه داد: پاسخ واقعی نیز این است که روی اقلام تراز پرداخت‌ها یکی‌یکی هم واردات و هم در سمت صادرات جورسازی جنس اعضا با یکدیگر و غیره، درمجموع یک برنامه واقعی داشته باشیم.
این کارشناس مسائل اقتصادی با تاکید بر اینکه این کار را باید در سال۹۷ و قبل از آن انجام می‌دادیم، گفت: با توجه به اینکه یک برنامه چند قسمتی است و در آن هم وزارت صنعت، معدن و تجارت و هم بانک مرکزی دخیل هستند و از سوی دیگر، وزارت امورخارجه و هم وزارت نفت در آن درگیر هستند، توان هماهنگی اینچنینی فعلا در دستگاه بوروکراتیک ایران وجود ندارد.
 وی با اشاره به نقش مذاکرات وین در بی‌ثباتی نرخ ارز، افزود: ما در مذاکرات وین در ابتدای یک راه قرار داریم. به‌درستی می‌توان گفت که متن مذاکره‌شده تا اینجا نمی‌تواند انتفاع ایران و آمریکا را به‌اندازه هشتم می ۲۰۱۸، یعنی لحظه خروج آمریکا از برجام برآورده کند؛ به‌طور طبیعی قابل انتظار بود که جهت مذاکرات به‌سمت دیدگاه‌های فنی‌تر، اجرایی‌تر و روی زمین‌تری سوق پیدا کند.شاکری تصریح کرد: ما در آغاز این راه هستیم و اینکه در آغاز نتیجه‌ای حاصل می‌شود، تصور صحیحی نیست.

به پیج اینستاگرامی «آخرین خبر» بپیوندید
instagram.com/akharinkhabar