درد مردم و شرمندگی بیحاصل وزیر

آفتاب یزد/متن پیش رو در آفتاب یزد منتشر شده و انتشار آن در آخرین خبر به معنای تایید تمام یا بخشی از آن نیست
ساعت 5:30 صبح روز گذشته قطار مسافربری طبس - یزد در حال حرکت در مسیر خود بود که در محدوده ایستگاه مزینو از ریل خارج شد.این منطقه در شهرستان طبس استان خراسان جنوبی واقع شده است.3 واگن از قطار مسافربری مشهد- یزد در بلاک عباس آباد- ریزو در محدوده اداره کل راه آهن شرق از خط خارج شد.طبق بررسیهای اولیه، حادثه خروج قطار مسافری مشهد- یزد بر اثر برخورد قطار با بیل مکانیکی، رخ داده است.هنوز داغ حادثه متروپل آرام نگرفته که این حادثه رقم خورده است.
علت اصلی رخت همیشگی عزای مردم ایران سوء مدیریت مسئولین مختلف است که دغدغه جان و مال مردم را ندارند.رستم قاسمی وزیر راه در خصوص این حادثه اعلام شرمندگی کرده است. همچنین وی گفته است که همکاران بدانند مسئولیت این حادثه (فارغ از دلایل ارادی یا غیر ارادی) برعهده این وزارتخانه است اما وظیفه انسانی ما از این مسئولیت هم بالاتر بوده وباید با تلاش مضاعف تسلی خاطر بازماندگان باشیم. بدیهی است که شرمندگی وزیر دردی را از این مردم مدام داغدیده دوا نمیکند. دهها نفر در این حادثه جان خود را از دست دادهاند و عده زیادی هم مصدوم شدهاند و آیا در این شرایط با شرمندگی جان عزیز از دست رفته مردم باز میگردد؟ چند تن دیگر از این مردم باید جان خود را از دست بدهند و چند خانواده دیگر باید عزادار شوند تا مسئولین به جای اظهار شرمندگی به وظایف و مسئولیتهای خود عمل کنند؟ سوء مدیریت چنان گسترده است که نقطهای از کشور از آن در امان نیست. از متروپل آبادان گرفته است تا بانک ملی تهران و امروز هم یزد. مردم دیگر چقدر تحمل غم دارند و تا به کی باید رخت عزا بر تنشان باشد؟آقای وزیر مگر میشود در عصر تکنولوژی وجود یک بیل مکانیکی بر سر راه قطار باعث خروج آن از ریل و مرگ چندین نفر شود؟در این شرایط وزیر کدام کشوری اظهار شرمندگی میکند؟ملت ایران داغدار هموطنان خود خواهند ماند و تاریخ این حوادث را به درستی ثبت و ضبط میکند تا آیندگان بدانند سوء مدیریت چه بلایی بر سر ملت و جامعه ایران آورد؛ ملتی که حیاتشان با غم و مرگ پیوند خورد.
>قطار حادثه دیده طبس-یزد چند مسافر داشت؟
مهدی ولی پور رئیس سازمان امداد و نجات جمعیت هلال احمر در تشریح آخرین گزارش خود از حادثه رخ داد، گفت: این قطار مجموعا 430 مسافر و خدمه داشته که درپی حادثه رخ داده 6 واگن آسیب دیده که از این تعداد نیز 3 واگن واژگون شده که بیشترین خسارات نیز مربوط به همین 3 واگن واژگون شده است.
>2علت حادثه قطار یزد مشخص شد
محمد رجبی رئیس انجمن شرکتهای حمل و نقل ریلی مسافری گفت: در حادثه ریلی (مشهد - یزد) بیدقتی لوکوموتیوران مشخص است، چرا که با وجود آنکه عملیات بازسازی خط وجود داشته اما فاصله قطار با ریل تنظیم نشده بود و این قطار اولین قطاری بوده که روز گذشته از این خط عبور کرده است.به گفته رئیس انجمن شرکتهای حمل و نقل ریلی مسافری به طور معمول در این کنار خط همواره بالاست و تراورس تعویض میشده و اگر لوکوموتیوران در این حادثه ترمز نمیکرد، شاهد عبور قطار از کنار بیل مکانیکی بودیم و حادثهای هم در این مسیر رخ نمیداد اما باید منتظر بود تا اطلاعات دقیقتری ارائه شود.
>بیلمکانیکی روی خط راه آهن قرار داشت؟
معاون مسافری راهآهن با اشاره به حادثه برخورد بیلمکانیکی به قطار مشهد-یزد گفت: بیل مکانیکی روی خط آهن نبوده است اما کاملا در مجاورت خط آهن قرار داشته است و همین موضوع به بروز حادثه انجامیده است.به گزارش مشرق، میرحسن موسوی درباره آخرین اخبار از حادثه امروز قطار مسافری مشهد ـ یزد، اظهار داشت: قطعا کمیسیون بررسی سوانح راهآهن همه ابعاد را بررسی میکنند با لوکوموتیوران، راننده بیل مکانیکی، سرپرست کارگاه و غیره حتما صحبت خواهند داشت و ابعاد مختلف بروز حادثه بررسی خواهد شد.وی در پاسخ به این سوال که آیا لوکوموتیو و بیل مکانیکی برخورد رودررو داشتهاند و اینکه آیا بیل مکانیکی روی خط آهن بوده است؟ گفت: بیل مکانیکی روی خطآهن نبوده است اما کاملا در مجاورت خط آهن قرار داشته است و همین موضوع احتمالا به بروز حادثه انجامیده است به هر حال دلیل اصلی وقوع حادثه باید از سوی کمیسیون عالی سوانح راهآهن اعلام شود.موسوی در پاسخ به این سوال که آیا این قطار تاخیر در مبدا داشته است؟ گفت: قطار امروز مشهد ـ یزد تاخیری در مبدا نداشت پیش از بروز سانحه هم برای اجرای فریضه نماز توقف کرده بود و مسافران نماز خوانده بودند و سپس حرکت کرده بود اما متاسفانه حدود ساعت 5:30 امروز هنگام عبور از بلاک عباسآباد ـ ریزو در منطقه طبس، این حادثه رخ داد.
>بی انگیزگی و دلسردی لوکوموتیوران ها
ما برای کسب اطلاعات و جزئیات بیشتر به سراغ دو تن از لوکوموتیورانهای آن منطقه رفتیم. یکی از این افراد به خبرنگار اجتماعی روزنامه آفتاب یزد گفت:«محل حادثه ترمیم خط بود و در آنجا ایستگاه موقت تشکیل داده بودند و بنده هم قبل از این حادثه از آنجا عبور کرده بودیم که متوقف شدیم وبا تقلیل سرعت از آن مکان عبور کردیم .به همکاران ما هم برگه تقلیل سرعت مثل ما داده بودند ولی بیل مکانیکی در آن مکان ثابت و موازی با خط بوده است که دیزل با سرعت با آن برخورد میکند و در چرخش با سالن دوم به بعد برخورد میکند و این سانحه اتفاق میافتد. در این خصوص قطعاً مسئولین و کارشناسان راه آهن اطلاعرسانی دقیق را انجام میدهند.»
وی در ادامه در پاسخ به این سوال که چه عواملی باعث این نوع از سوانح در راه آهن میشود ،گفت:«من تلاش میکنم به برخی از مشکلات در این خصوص اشاره داشته باشم.الان چندین سال است که ما پیگیر مشکلات لوکوموتیورانها هستیم اما هیچ کس به این مسئله رسیدگی نمیکند.حتی ما با نمایندگان مجلس ایران، ستاد نماز جمعه. استانداری، اطلاعات سپاه و...مکاتبه و نامه نگاری کردیم و مشکلاتمان را انتقال دادیم ولی هیچ کس هیچ گونه رسیدگیای انجام نداده است. حقوقی که به این قشر پرداخت میشود باعث دلسردی این گروه شده است و بسیاری از لوکوموتیورانان و روسای قطار به خاطر کمبود درآمد در این شغل با توجه به مسئولیت و حساسیت آن سراغ شغل دوم رفته اند.شغل دوم خود باعث تشدید سانحه میشود و ما هم میدانستیم و در این باره بارها به مسئولین هشدار دادیم. حتی نمایندگان ما چندین مرتبه در جلسات متعدد با مدیرعامل قبل و مدیر عامل جدید جلسه داشتند ولی دائم فقط وعده دادند.نمایندگان ما در این باره هشدار داده بودند و درباره عواقب آن صحبت کرده بودند.حقوق و مزایا لوکوموتیورانها بسیار کم و ساعت کاری آنها بسیار زیاد است. همچنین هیچ گونه کنترلی بر روی ساعتهای کاری ما وجود ندارد.در حالی که مانند ادارات باید مجهز به دستگاه حضور و غیاب ورود و خروج باشد؛ همکارانی هستند که حتی در ماه حدود 400 ساعت کار میکنند. در حالی که قانون میگوید ماهی 192 ساعت و هفتهای 44 ساعت باید افراد در این شغل کار کنند. اما ما بیش از این ساعتها کار میکنیم ولی حقوق بسیار کمی نسبت به ساعت کاری دریافت میکنیم. بسیاری از لوکوموتیورانان در ساعت استراحت خود در مشاغلی مانند اسنپ کار میکنند زیرا چارهای ندارند. اما هیچ کس به این موضوع رسیدگی نمیکند. حقوق همکاران ما از یک نگهبان فیزیکی که 24 ساعت کار و 48 ساعت استراحت دارد کمتر است. این موضوع باعث بیانگیزگی و دلسردی شده است.از طرف دیگر اکثر همکاران ما را زیر نظر شرکتهای شخصی بردهاند و بخاطر همین از حالت حاکمیتی خارج شدهایم که این خود نیز دلیل دیگری برای بیانگیزگی است.باید ردیف کارشناسی به ما تعلق بگیرد.ولی به دلیل همین خروج از حاکمیتی همکاران از کارشناسی خارج شدهاند و حقوق آنها با افت زیادی مواجه شده است.الان حکم من بعد از 25 سال سابقه حدود 9میلیون تومان است و این حقوق برابر با حقوق کارگری است که حقوق او امسال 57 درصد افزایش پیدا کرده است.آن عزیزان هم حقشان هست ولی در حق ماهم خیلی ظلم شده است. متاسفانه در سیستم راه آهن هیچ کس به فکر پرسنل نیست،چون مسئولین راه آهن حساسیت و مهم بودن شغل لوکوموتیوران در این سیستم جدی نمیگیرند.قطارها کاملا عادی سیر میکنند، تناژ سالیانه محقق میشود، رکوردها زده میشود و درآمدها سرجای خود قرار دارند. بدیهی است که در این شرایط مسئولین دلیلی نمیبینند که بخواهند به وضع پرسنل، زندگی و سفره کوچک وحداقلی کارکنان توجه کنند. نتیجه این اقدامات میشود بیانگیزگی و سهل انگاری و دلسردی فرق نمیکند از طرف متصدی بیل مکانیکی، لوکوموتیوران یا هر کس دیگری باشد. همانند همین اتفاق 2 سال پیش در ناحیه جنوب افتاد و تنها تفاوت آن برخورد قطار باری با جرثقیل ریلی بود که معجزه وار بدون جرح و تنها با خسارت به دیزل و جرثقیل مرتفع شد.اما همیشه اتفاقات به خیر و خوشی تمام نمیشود.»
>عدم تشکیل ایستگاه موقت
یکی از دیگر از لوکوموتیورانان در این خصوص به آفتاب یزد گفت:«در حوزه راه آهن یکسری مسائل تخصصی وجود دارد که نیازمند توضیح است. قطار مسافری مشهد- یزد از مشهد حرکت میکند و تا طبس سیر میکند. سپس ازطبس حرکت میکند و به ایستگاه عباس آباد برای اقامه نماز صبح توقف میکند. در بین عباس آباد و ریز و بلاک در دست بهسازی و تعمیر بوده است. قبلا برای اینکه بهسازی را انجام دهند بین دو ایستگاه یک ایستگاه موقت تشکیل میدهند. یکی از علتهای این سانحه کوتاهی در عدم تشکیل ایستگاه موقت توسط معاونت سیر و حرکت ناحیه شرق است.»
>فعالیت بیل مکانیکی بدون مجوز
وی ادامه داد:« زمانی که همکار ما میخواهد از ایستگاه عباس آباد به سمت ریزو عازم شود با نمای سبز مواجه میشود که این یعنی برای حرکت آزاد است. با توجه به نمای سبز حرکت میکند و وارد بلاک میشود.سرعت مجاز داخل آن بلاک 140 بوده است. او بعد از اخذ مجوز حرکت داخل بلاک میشود و لوکوموتیوران ادامه سیر میدهد تا جایی که بیل مکانیکی مشغول فعالیت بدون مجوز و هماهنگی بوده است. یعنی باید بیل مکانیکی از قبل مانند روزهای گذشته برای فعالیت مجوز میگرفته است که متاسفانه لوکوموتیوران با توجه به اینکه آگاهی کامل از فعالیت بیل مکانیکی نداشته است با آن برخورد میکند. برخورد اول از سمت لوکوموتیوران به لوکوموتیو شروع میشود و بازوی جرثقیل به جلوی لوکوموتیو برخورد میکند.از واگن یک رد میشود و به واگن دوم میرسد که بیشترین تلفات در این واگن بوده است.این بازو از داخل کوپهها رد میشود و تا سالن سوم ادامه پیدا میکند. از سالن سوم دیگر بازوی بیل مکانیکی از حالت نرمال خود خارج و به زمین برخورد میکند. به واسطه برخورد بدنه بیل مکانیکی با قطار واگنهای بعدی از ریل خارج میشوند.»
>لوکوموتیوران چشم راه آهن است
وی در ادامه گفت:« بعد دوم مسئله این است که متاسفانه مدیران ارشد سازمان راه آهن این نگاه را دارند که نباید بین مشاغل عملیاتی اختلاف حقوق وجود داشته باشد. علی رغم اینکه مسئولین محترم شرایط کار و ساعت کاری مامورین را در نظر نمیگیرند. از سوی دیگر به خاطر ساعت کاری بالا، خستگی و فرسودگی واسترس و شب بیداری مشکلات زیادی را برای لوکوموتیورانان به ارمغان میآورد. این مسائل باعث شده است که سطح تمرکز لوکوموتیورانان پایین بیاید و این اتفاق صورت بگیرد. حقوق لوکوموتیورانها از دو بخش احکام و آیین نامه کیلومتراژ تشکیل شده است.احکام شامل احکامی است که برای همه مشاغل وجود دارد. علی رغم اینکه ما از رشته فنی و مهندسی هستیم از پایینترین احکام برخوردار هستیم. برای مثال لوکوموتیورانی که 25 سال سابقه دارد و بالغ بر 2000 ساعت آموزش در دوران
خدمت دارد.بخش دیگر از حقوق ما آیین نامه کیلومتراژ است که این آیین نامه به ازای تمام اضافه کاری، ماموریت، انواع خدمات رفاهی و سایر موارد تخصیص داده میشود و با توجه به اینکه در قالب ماموریت هست از اول امسال از آن مالیات کسر کرده اند. در خصوص این آیین نامه قانون 39 خدمات کشوری صراحتا اعلام میکند به جای حق ماموریت به لوکوموتیورانان داده میشود. در صورتی که نرخ این آیین نامه هیچ مبنا و اساسی ندارد. در نهایت یک آیین نامه مدون با حضور مدیران ارشد سازمان تنظیم میشود که متاسفانه از سال 98 تا به امروز به بهانههای مختلف این آیین نامه اجرا نشده است. این اقدامات باعث دلسردی و بیانگیزگی کلیه لوکوموتیورانان ایران شده است. لوکوموتیوران چشم راه آهن است. لوکوموتیوران به عنوان آخرین حلقه نظارتی در تمام اجرای مقررات و دستورالعملها است و اگر یک کوتاهی از سمت او انجام شود اتفاقات ناگواری به وجود میآید. الان حداکثر مقطع تحصیلی که برای لوکوموتیوران در نظر گرفتهاند فوق دیپلم است و از ارتقا دادن آنها به کارشناسی امتناع میکنند.در مشاغل سخت و زیانآور یکسری محدودیتها وجود دارد ولی متاسفانه راه آهن شغل لوکوموتیورانی را در دسته این مشاغل
قرار نمیدهد. »
دستور رئیسی در خصوص حادثه طبس - یزد
علی بهادری جهرمی سخنگوی دولت در خصوص حادثه امروز قطار طبس-یزد در توییتر نوشت:سانحه دلخراش قطار در مسیر مشهد به یزد و جانباختن تعدادی از هموطنان را تسلیت عرض میکنم.رئیسجمهور در جلسه هیات دولت با اظهار تاسف از این رخداد و تسلیت درگذشت جانباختگان، دستوراتی را برای تسریع در واکاوی علل این حادثه و رسیدگی فوری به مجروحان صادر کرد.
پنج شنبه در یزد عزای عمومی اعلام شد
به دستور رئیس جمهور و تایید وزیر کشور به احترام جانباختگان حادثه قطار مشهد - یزد و همدردی با خانواده حادثهدیدگان پنجشنبه در یزد عزای عمومی اعلام شد.به دستور آیتالله سید ابراهیم رئیس رییسجمهور و تایید احمد وحیدی وزیر کشور به احترام جانباختگان حادثه قطار مشهد - یزد و ابراز همدردی با خانواده حادثهدیدگان و مردم یزد پنجشنبه 19 خردادماه در یزد عزای عمومی اعلام شد.
حضور به موقع مسئولان استان یزد پس از بروز حادثه
در بدو اطلاع از وقوع حادثه در اولین ساعت صبح روز، که در محدود استان خراسان جنوبی شهرستان طبس به وقوع پیوسته بود، معاونین عمرانی و سیاسی امنیتی استاندار یزد برای رصد دقیق شرایط و تسهیل در آغاز فرآیند امدادرسانی به همراه اکیپ هایی از اورژانس، دانشگاه علوم پزشکی یزد و هلال احمر استان در قالب تیم های زمینی و بالگردی عازم منطقه شدند . شرکت معدنی و صنعتی چادرملو نیز به همراه اکیپ های راهداری استان زمینه های تسهیل در فرآیند مسیر دسترسی به محل حادثه را در کمترین زمان ممکن فراهم نمودند. بلافاصله به ریاست استاندار یزد و اعضای ستاد مدیریت بحران استان نشست فوق العاده مدیریت بحران استان تشکیل و تمامی تدابیر لازم برای بازگشت ایمن سایر مسافران و مصدومان احتمالی و اعزام اکیپ های سپاه الغدیر و نیروی انتظامی استان یزد به محل حادثه اندیشیده شد . استاندار یزد نیز سپس راهی منطقه وقوع حادثه شد. گفتنی است وزیر کشور و وزیر راه و شهرسازی نیز با حضور محل وقوع حادثه حضوریافتند.
شمار فوتیهای حادثه قطار مشهد - یزد به 22 نفر رسید
مدیر عامل هلال احمر خراسان جنوبی از فوت 22 نفر در این حادثه خبر داد و گفت:نه تیم امدادی هلال احمر استان شامل 24 امدادگر از لحظات اولیه وقوع حادثه برای کمک به حادثه دیدگان در محل حضور پیدا کرده اند.ضایی با اشاره به اینکه سه فروند بالگرد هلال احمر به منطقه اعزام شده، گفت: 20 نفر از مصدومان حادثه توسط امداد هوایی به مرکز درمانی انتقال یافتند.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی بیرجند در خصوص مصدومان حادثه قطار مشهد - یزد که در بیمارستان شهرستان طبس بستری شده اند، گفت: تا کنون در این بیمارستان86 بیمار بستری شده اند .موسوی گفت: دانشگاههای علوم پزشکی یزد، مشهد و زاهدان برای کمک به مداوای مصدومین این سانحه و اعزام تیمهای پزشکی، پرستاری و اورژانس 115 استان به محل حادثه اعلام آمادگی کردند.او گفت: افرادی که در بیمارستان بستری شده اند مشکل جدی ندارند، جای نگرانی وجود ندارد و قسمت عمده این افراد ترخیص خواهند شد.