سوءاستفاده از برندهای خارجی در صنعت دارو

آفتاب یزد/ حوزه دارو شوخی بردار نیست؛ اما به نظر میرسد برخی شرکتها به کمک سازمان غذا و داروی وقت قصد جان مردم را کرده اند. اخبار داروهای ریکال شده تا دریافت مجوز تولید محصولی مشابه با تولید داروی مکمل امریکایی که این روزها در ایران طرفدارهای بسیاری پیدا کرده است، ساده نیستند.
به گزارش ایسنا، در شرایط شیوع ویروس کرونا بسیاری از مردم به سمت مصرف مکملهای دارویی و انواع ویتامینها روی آورد؛ چراکه شنیده بودند در صورت مصرف مکملها این ویروس منحوس راه خود را به سمت دیگری کج میکند. این یکی از پیش فرضهایی بود که در ابتدای راه مطرح شد و بسیاری از افراد همچنان به آن اعتقاد دارند. از این رو استفاده از انواع مکملهای به نام رو به افزایش گذاشت.
در همین راستا بود که یک شرکت برای سودآوری بیشتر به سمت فروش محصولات خود با بستهبندی و شبیهسازی دو برند معروف رفت. این شرکت مدعی شده بود که محصولات مکمل دارویی
تولیدی اش، تحت لیسانس دو شرکت معتبر بینالمللی یعنی شرکتهایhealth aid و hansal تولید میشود؛ در حالی که اصلا چنین مجوزی وجود خارجی نداشت. اساساً عدم همراهی ایران با قانون کپی رایت و قوانین بینالمللی در این زمینه همیشه دردسرساز بوده است و در مورد دارو خطرات بیشتری را به دنبال دارد.
در همین راستا بود که اداره کل سازمان غذا و دارو در نامهای به مدیرعامل این شرکت،شرکت مذکور را موظف کرده توزیع و فروش کلیه محصولات خود را در بازار متوقف کند. در متن نامه آمده بود که مقتضی است بلافاصله نسبت به توقف توزیع عرضه و فروش فرآوردههای تحت نظارت این اداره کل تولید شده توسط آن شرکت اقدام شود.
شاید داروهایی که این شر کت تولید و به دست مصرفکننده میرساند نامی از داروهای مورد استفاده شما هم باشد. تقویت کنندهی موی سر هیرویت، مکمل کامل ویتامینهای دی ویت، انواع قرص جوشان و ویتامین D3 و... از جمله محصولات پرطرفداری بود که با شبیهسازی و تحت عنوان این دو شرکت به دست مردم رسیده بود.
البته با نامه سازمان غذا و دارو این داروها از سطح بازار جمعآوری شد و تذکر لازم به این شرکت داده شد، اما اکنون سوژه دیگری خود را در چشم مردم کرده است. چند سالی هست که مکمل تقویتکننده موی سر آمریکایی هیرتامین(heirtamin) که مالک آن یک ایرانی است در کشور مورد اقبال عموم قرار گرفته است و در بسیاری موارد در شبکههای اجتماعی به فروش میرسد.
بسیاری از اینفلوئنسرها در راستای تبلیغات پیجهای فروش این محصولات اقدام به توضیح و ترویج استفاده از آن کردهاند و انصافا این محصول جای خود را به خوبی در میان مردم باز کرده است. اما در اقدامی عجیب یک شرکت اقدام به تولید محصولی کاملا مشابه با همان برند و طراحی کرده است و ادعای نمایندگی این محصول را دارد و برای رونمایی از یک محصول کپی شده جشنی میلیاری با حضور اینفلوئنسرهای ایرانی برگزار کرد که دست کمی از فرش قرمز جشنوارههای فیلم نداشت و شاید بتوان گفت که فرش قرمز کمتر از این مهمانی زرق برق دارد.برگزاری این مهمانی و سرو صدایی که شاخهای مجازی ایران به راه انداختند به گوش مالک این برند که ساکن کاناداست رسید و باعث شد تا وی نسبت به این اتفاق واکنش نشان دهد. او در پیج شخصی و پیج رسمی هیرتامین اطلاعیهای را منتشر کرد که در آن تاکید شده بود این برند هیچ نمایندگی در ایران ندارد. در همین راستای وی در پیج خود به مقایسه محصول اصلی و تقلبی پرداخت و نکاتی که اصل و فرع این محصول را از هم منفک میکند، تشریح کرد.اینجا بود که اینفلوئنسرهای حاضر در این جشن باشکوه با نگرانی از حیثیت و هزینه دریافتی جهت تبلیغات خود وارد عمل شدند و تلاش کردند تا اقدام خود را موجه نشان دهند. از این رو سندی از سازمان غذا و دارو در پیجهای خود منتشر کردند که بر اساس آن شرکت فوق و توزیعکننده شرکت داروپخش برای تولید و توزیع این محصول از سازمکان غذا و دارو مجوز داریافت کرده اند.
اینجاست که دیگر سازمان غذا و دارو هم وارد بازی کپی رایتی و تولید محصولات فیک میشود و این نگرانکننده است.
در این مجوز 2 نکته جالب توجه است؛ اول اینکه سازمان غذا و دارو مجوزی صادرکرده است که صاحب اصلی برند در آن هیچ تعهدی قبول نکرده است و نکته دوم اینکه در نام تجاری برند ایالات متحده آمریکا به وضوح به چشم میخورد. این در حالی است که حضور برند امریکایی در ایران همیشه مورد نقد سران حاکمیت بوده است و همین چند وقت پیش بود که گلایه صریح رهبر معظم انقلاب از واردات میلیاردی گوشی لوکس آمریکایی باعث ممنوعیت واردات این کالا شد.
در حالی که در مجوز این محصول نام هیرتامین به چشم میخورد بسیاری از فروشندگان آن اعلام کردند که این محصول هیرتامین خواندهمیشودنه هیرتامین امریکایی و جای تعجب است که چرا باید نام برند ایرانی دقیقا مشابه برند امریکایی باشد با یک حمزه آن را از هر توبیخی مبرا کند و نکته دیگر اینکه چرا باید بستهبندی این محصول کاملا مشابه نمونه امریکایی آن باشد. تنها تفاوت این 2 محصول در برخورد اولیه قابل تشخیص نیست و باید پلمب محصول باز شود تفاوت در رنگ کپسول هاست که پس از خریدو باز کردن آن میتوان به آن اشراف پیدا کرد.
نکتهای که باید به جد به آن توجه کرد این است که مجوز هر دوی این اتفاقها در دوره ریاست جناب آقای شانهساز در سازمان غذا و دارو رخ داده است.
اینها تنها 2 مورد از مجوزهای مشکل دار صادر شده در زمان شانه ساز است که سر و صدای بسیاری به پا کرده است و به نظر میرسد در دوره ریاست ایشان اداره کل فرآوردههای طبیعی، سنتی و مکمل سازمان غذا و دارو مجوزهای متعددی از این دست را صادرکرده است که باید به جد مورد بررسی قرار گیرند.