نماد آخرین خبر
  1. برگزیده
تحلیل ها

مسائل پادمانی هسته ای ایران را سیاسی و بزرگ کرده‌اند

منبع
صبح نو
بروزرسانی
مسائل پادمانی هسته ای ایران را سیاسی و بزرگ کرده‌اند

صبح نو/حسن بهشتی‌پور، کارشناس مسائل بین‌الملل در گفت‌وگو با «صبح‌نو» اظهار داشت: فعالیت هسته‌ای مستمسکی برای پرونده‌سازی علیه ایران شده است؛ از مرداد۱۳۸۱ که جعفرزاده منافق در نیویورک کنفرانس مطبوعاتی برگزار کرد و اطلاعات آمریکایی‌ها و اسرائیلی‌ها را مطرح کرد، موجی علیه ایران را کلید زد.
بهشتی‌پور با تاکید بر اینکه کل منابع اطلاعاتی غرب متفق‌القول هستند که ایران از سال۲۰۰۳ به بعد هیچ فعالیت هسته‌ای که آژانس از آن اطلاع نداشته باشد، نداشته است، گفت: هر اتهامی هم که وجود دارد مربوط‌به قبل از سال۲۰۰۳ است و نه بعد از آن.
بهشتی‌پور با اشاره به اینکه غربی‌ها از این موضوع به‌عنوان خلاف پادمان هسته‌ای یاد می‌کنند، گفت: پادمان هسته‌ای یعنی ترتیبات اجرایی پیمان «ان‌پی‌تی» ؛ این پیمان بین ایران و آژانس و همه کشورهایی که «ان‌پی‌تی» را امضا می‌کنند، جداگانه ترتیبات اجرایی را با آژانس امضا می‌کنند که چگونه «ان‌پی‌تی» را اجرا کنند و آژانس چگونه روی آن‌ها نظارت داشته باشند.
وی با بیان اینکه این موضوع در سال۱۹۷۳ بین ایران و آژانس امضا شده و ایران هم با اینکه این موضوع در زمان شاه امضا شده، همچنان به آن متعهد است، خاطرنشان کرد: ایران ترتیبات اجرایی را تحت‌عنوان پادمان هسته‌ای انجام می‌دهد و آژانس حالا می‌گوید این کار خلاف پادمان هسته‌ای بوده و چون مراکزی که ما در آن اورانیوم پیدا کرده‌ایم جزو مراکز اعلام‌نشده بوده است، ایران باید طبق پادمان این مراکز را اعلام می‌کرد.
بهشتی‌پور ادامه داد: اسم یکی از این مراکز را آژانس در گذشته آباده اعلام کرده بود اما درحال‌حاضر آن را به مریوان تغییر داده که این تغییر اسم هم معلوم نیست به چه دلیل است. آن چیزی که آژانس اعلام می‌کند به‌عنوان آثار اورانیومی دیده، چیزی است که ایران اجازه بازدید داده است؛ پس نمی‌خواسته چیزی را مخفی کند. ایران می‌گوید این مراکز را آلوده کرده‌اند تا بهانه‌ای دست دشمنان باشد.
این کارشناس مسائل بین‌الملل با تاکید بر اینکه این موضوع باید به شکل سیاسی حل شود، گفت: آمریکا و اروپا می‌گویند این موضوع مربوط به همان پادمان هسته‌ای است و باید در چارچوب آژانس حل شود و ما نمی‌توانیم این موضوع را حل کنیم؛ درصورتی‌که ایران به چند دلیل می‌گوید که این موضوع به برجام ارتباط دارد و فرابرجامی نیست.

 وی خاطرنشان کرد: پیمان «ان‌پی‌تی» یک توافق مادر است و هر توافق هسته‌ای براساس این پیمان انجام می‌شود. یعنی کل برجام که مبنای آن براساس عدم اشاعه هسته‌ای است براساس پیمان «ان‌پی‌تی» بوده است. پس چطور می‌توانیم بگوییم که این‌ها به هم ارتباطی ندارند؟!
 بهشتی‌پور تاکید کرد: همانطور که شما مرتب در برجام به ان‌پی‌تی توجه کرده‌اید دیگر نمی‌توانید بگویید به پیمان ان‌پی‌تی ارتباطی ندارد. نکته بعدی که ایران دارد این است که می‌گوید همانطور که موضوع گذشته را شما در سال۲۰۱۵ به طریق سیاسی حل کرده‌اید، الان هم باید این مساله را به‌شکل سیاسی حل‌وفصل کنید. ترجمان موضوع آمریکا، فرانسه، انگلیس و آلمان بوده که عضو شورای حکام هم هستند؛ موضوعی را که خودشان سیاسی و بزرگ کرده‌اند باید حل کند.
وی با بیان اینکه درخواست ایران این است که این موضوع در چارچوب توافقات و مذاکرات پرونده‌اش برای همیشه بسته شود، گفت: همچنین باید برای آینده نیز اطمینان وجود داشته باشد که دیگر مسائل گذشته دوباره مطرح نشوند. آژانس حق دارد راجع به فعالیت‌های هسته‌ای ایران اظهارنظر کند اما راجع به گذشته وقتی یکبار برای همیشه بسته شده است، شخم‌زدن و دوباره مطرح‌کردن آن باید مسدود شود.

به پیج اینستاگرامی «آخرین خبر» بپیوندید
instagram.com/akharinkhabar