آرایش صعودی در بازار ارز

اعتماد/متن پیش رو در اعتماد منتشر شده و بازنشر آن در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
شنبه قیمت دلار بار دیگر به کانال قیمتی بازگشت که 115 روز پیش در آنجا قرار داشت. در تاریخ نرخگذاری دلار هیچگاه قیمت ارز پیشرو بازار از 34 هزار تومان فراتر نرفته است. اما دیروز قیمتها در بازار ارز با هیجان و تکانههای بالایی همراه شد و عصر دیروز، دلار حتی به کانال 33 هزار تومان نیز ورود کرد. در میانه سفر ابراهیم رییسی به نیویورک که هفته گذشته به پایان رسید، امیدواری به احیای برجام و پیشرفت در مذاکرات هستهای نیز قوت گرفته بود. در آن زمان گفته میشد که دیدارهای برخی چهرههای سیاسی و حتی خود رییسجمهور است که فضای اقتصادی را برای ماندن دلار در نرخهای زیر 32 هزار تومان فراهم ساخته است. اما حالا که حداقل روی کاغذ، امکان احیای برجام تا زمان به پایان نرسیدن انتخابات میان دورهای کنگره به تعویق افتاده انتظارات تورمی در بازار ارز نیز رشد یافته است. اتفاقی که در نهایت به افزایش تقاضا در بازار منتهی شده است.
تغییر کانال دلار که تقریبا از یک هفته پیش آغاز شده موجب شد بانک مرکزی به عنوان اصلیترین بازیگر این بازار دست به عرضه سنگین ۱۰۰ میلیون دلاری در بازار توافقی بزند که حدود ۱۰ برابر میزان عرضه روزهای پیشین بود. این عرضه در نرخ ۳۰۸۵۰ تومان اتفاق افتاد که ۱۸۰ تومان بیشتر از نرخ روز قبل بود. منظور از بازار توافقی، معاملات میان صرافیها و صادرکنندگان در بازار متشکل ارزی است. صرافان از اواخر خرداد امسال مجاز شدند ارز اسکناس صادرکنندگان را به نرخ توافقی از آنها بخرند. با این حال، به نظر میرسد امروز بزرگترین بازیگر این بازار خود بازارساز ارزی بوده باشد.
با این حال، قیمت دلار بدون توجه به ارزپاشی انجام گرفته به بالای 32 هزار تومان رفت. این در حالی است که پیش از این هر بار پس از آنکه دلار از مرزی حساس عبور میکرد به ناگهان تصمیمی مثبت در زمینه برجام موجب معکوس شدن مسیر دلار و عقبنشینی آن از سقف میشد. نخستین بار زمانی بود که همزمان با روی کار آمدن دولت سیزدهم و وقفه طولانی در مذاکرات وین دلار به سرعت در حال رشد بود. در آن زمان قیمت دلار تهران برای دومین بار در تاریخ به بیش از ۳۰ هزار تومان رسید و دولت رییسی به سرعت مذاکرات را از سر گرفت. آژیر قرمز دوم نیز وقتی به صدا درآمد که دلار با شدت گرفتن اختلافات میان تهران و غرب، دلار و صدور قطعنامه علیه ایران در شورای حکام به سقف تاریخی ۳۳۳۰۰ تومان رسید. اندکی بعد خبر ازسرگیری مذاکرات در قطر منتشر شد و دلار را پایین کشاند. هر چند اینبار هم دورههای متعدد گفتوگو به نتیجه نرسید و شاهد اوجگیری مجدد نرخ ارز هستیم.
اما اینبار، نگرانیها از پایان یافتن فرصت احیای برجام ممکن است شرایط متفاوتی را برای شاخص ارزی کشور رقم بزند. وبگاه امریکایی واشنگتن فری بیکن در گزارشی مدعی شد که دولت بایدن دوهفته پیش پشت درهای بسته، به کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان خبر داده که مذاکرات با ایران به بنبست خورده است. هر چند در کوتاهمدت احتمال دارد رشد دلار با عرضه بازارساز متوقف شود، اما به باور کارشناسان، افت پایدار دلار در گروی رفع تحریمها خواهد بود. بهرغم تمام خوشبینیهایی که در مرداد و اوایل شهریور نسبت به توافق شکل گرفته بود، از نیمه شهریور دوباره با تعلیق مذاکرات مواجهیم. تعلیقی که تصور میشود ممکن است تا نیمه آبان (زمان برگزاری انتخابات میاندورهای کنگره امریکا) ادامه یابد و طولانی شدن انتظار برای توافق میتواند ناامیدی فعالان بازارها از احیای برجام و رشد دلار را به همراه داشته باشد.
رسیدن نرخ برابری دلار به ریال تا حوالی ۳۲۸۵۰ تومان هم بدان معناست که با سقف تاریخی دلار تنها کمتر از ۱.۵ درصد فاصله داریم و به محدوده آخرین مقاومت دلار رسیدیم. به عبارت دیگر، دلار در حال حمله به سقف تاریخی خود (۳۳۳۰۰ تومان) است. با نگاهی بر شاخصهای این نرخ متوجه آن خواهیم شد که تقریبا غالب آنها سیگنال صعودی صادر میکنند. بهطور مثال شاخص میزان بیشخرید و بیشفروش شدن نشان میدهد، در حال حاضر مقاومت داینامیک دلار شکسته است و با قرار گرفتن در سطح ۷۷ واحدی آرایش صعودی گرفته است. جدیترین مقاومت پیش روی دلار قیمت ۳۳۲۳۰ تومانی بوده و حالا به نظر میرسد که این سطح مقاومتی شکسته است.بانک مرکزی با بالا بردن سطح عرضه ارز نشان داد که به راحتی اجازه نوسانات معنادار افزایشی را نخواهد داد. با این حال به نظر میرسد سطح تقاضا نیز کمی در بازار پشت خطی بالا رفته و برخی معاملهگران باور دارند که ممکن است با توجه به فضای ملتهب ناآرامیها، مقداری تقاضای احتیاطی وارد بازار روز جاری شود. تحریمهای جدید امریکا نیز تا حدی امید به احیای برجام را کمرنگ کرده است و باید دید بانک مرکزی میتواند انتظارات منفی حاصل از این اتفاق را مدیریت کند یا اوضاع به سود افزایشیهای بازار رقم خواهد خورد.
ورود دلار به کشور سخت شد؟
پیش از این عنوان شده بود که اگر قیمت دلار مرز ۳۲ هزار و ۲۰۰ تومان را رد کند، روند افزایشی آن ادامهدار است. دلار دیروز این مرز را رد کرد و حالا پیشبینیها بیانگر این است که روند قیمت افزایشی است. مگر اینکه بانک مرکزی قویتر از گذشته حاضر شود.اگرچه روند قیمت دلار در روزهای گذشته صعودی بود، اما حمیدرضا جیهانی، کارشناس بازار مالی در گفتوگو با تجارتنیوز معتقد است لیست جدید تحریمهای امریکا علیه شرکتهای پتروشیمی سیگنال افزایشی به قیمت دلار داده و سبب افزایش آن شده است. این کارشناس بازار مالی گفت: تحریمهای جدید امریکا شرکتهایی را نشانه گرفته که محصولات پتروشیمی ایران را به چین، هند و امارات صادر میکردند. یکی از مهمترین شرکتهای ارزآور ما یعنی شرکت «صنایع شیمیایی ایران» که زیرمجموعه بانک صنعت و معدن است، در این لیست قرار دارد و این مساله نشان میدهد که روند ورود ارز به کشور با مشکل بیشتری مواجه میشود. همین مساله به بازار سیگنال افزایش قیمت داده است. اما به گفته این کارشناس، افزایش تحریمها تنها عامل افزایشدهنده قیمت دلار نیست، چون بازار ارز ما از چندین مولفه اثر میگیرد. یکی دیگر از این مولفهها، تراز تجاری است. تراز تجاری شش ماهه ایران هفته گذشته منتشر شد. این گزارش نشان میدهد که میزان واردات از صادرات پیشی گرفته و تعادل منابع ارزی بر هم خورده است. البته این کارشناس میگوید: الان به لحاظ ارزآوری و منابع بلوکه شده قبلی وضعیت به گونهای است که ما مشکلی در تامین ارز نداریم و حتی بانک مرکزی توانسته قیمت دلار را مهار کند. جیهانی میگوید: مجموع سیگنالهایی که به بازار ارز میرسد به گونهای است که نشان میدهد ورود دلار به کشور احتمالا با مشکل مواجه میشود و قیمت دلار تحت تاثیر این اخبار آماده جهش بود. اما بازارساز با تزریق سنگین ارز به بازار مانع این جهش شده است. فعلا منابع ارزی بانک مرکزی در شرایط خوبی است و با کمک این منابع جلوی افزایش قیمت دلار را گرفته است.
این کارشناس تاکید میکند که از منظر تکنیکال کانال ۳۲ هزار تومانی برای ادامه روند صعودی قیمت دلار در نیمه دوم سال کانال بسیار مهمی است. دیگر کارشناسان هم معتقدند منابع ارزی بانک مرکزی در شرایطی نیست که در نیمه دوم سال جاری آماده ارزپاشی قوی در بازار باشد و برای همین این احتمال وجود دارد که قیمت دلار در نیمه دوم سال مسیر متفاوتی با نیمه اول طی کند.