استاد دانشگاه چمران: تیم اقتصادی رئیسی بسیار ضعیف است

اعتماد/متن پیش رو در اعتماد منتشر شده و انتشار آن در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
دولت آقای رییسی با وعدههای بزرگ وارد کار شده و ساخت 4 میلیون واحد مسکونی در 4 سال فقط یکی از آنهاست که «بر زمین» مانده و در نبود منابع مالی جلو نمیرود.
سیدمرتضی افقه، اقتصاددان و استاد دانشکده اقتصاد دانشگاه شهید چمران اهواز بر این باور است که به نظر میرسد اطلاعات غلطی در مورد مسائل اقتصادی کشور به رییس دولت داده میشود که اینگونه در مورد رشد در اقتصاد سخن میگویند. ایشان خودشان با وعدههای عجیب و غریبی که بدون توجه به واقعیات موجود کشور پیش از انتخابات دادند و همه مشکلات اقتصادی را به گردن دولت قبل انداختند باعث به وجود آمدن انتظارات کنونی مردم شدند. افقه ادامه داد: به نظر میرسد آقای رییسی شناخت کافی از دستگاههای دولتی و بروکراسی ناکارآمد کشور نداشته است و اغلب هم وزرای ضعیفی را برای امورات کشور انتخاب کردهاند، به خصوص تیم اقتصادی ایشان که بسیار ضعیف هم هستند که یا اقتصاد نخواندهاند یا تجربه مدیریت دولتی نداشتند و مجموعه اینها باعث شده که بیپروا وعدههای نشدنی زیادی بدهند و امروز که بیش از یک سال و نیم از دولت ایشان گذشته دیگر منطقی نیست که مشکلات را به گردن دولت قبل بیندازند. این اقتصاددان تصریح کرد: ضمن آنکه بهکارگیری واژههایی که باعث امید و خوشبینی در جامعه شود دیگر چندان کارایی ندارد و استفاده از این واژههای مثبت بدون اینکه در میدان چیزی دیده شود سرمایه اجتماعی موجود را هم ازبین خواهد برد. او افزود: مهمترین پیشنیاز سرمایهگذاریهای داخلی و خارجی خوشبینی نسبت به آینده است و این خوشبینی به این معنی است که سرمایهگذار در مورد 10 تا 15 سال پیش روی خود اطلاعات کافی داشته باشد و نسبت به آن خوشبین باشد که فعالیتهایی که انجام میدهد در آینده سودآور است.
در شرایط فعلی نه هنوز مشکلات داخلی حل شدهاند و نه مشکلات خارجی و از آن مهمتر با توجه به وابستگی شدید ایران به روابط خارجی و تجارت بینالملل وجود این تنشهای بینالمللی که با روی کار آمدن آقای رییسی به دلیل نگرش اصولگرایان نسبت به روابط بینالملل تنشهای امروز را بیش از گذشته کرده است، طبیعی است که سرمایهگذار در این شرایط چندان رغبتی به سرمایهگذاری نداشته باشد. افقه خاطرنشان کرد: از سوی دیگر بیثباتیهای مدیریتی و اقتصادی است که این شرایط را در بازارهای مختلف به وجود آورده است به عنوان مثال هنوز یک سال و نیم از دولت سیزدهم نگذشته است که دو وزیر کابینه ایشان برکنار شدهاند و هر روز هم صحبت از استیضاح فلان وزیر است و رییس کل بانک مرکزی هم تغییر کرده است و همین بیثباتی مدیریتی علامتی منفی برای سرمایهگذاران است آن هم برای کشوری که سیاستها به افراد وابسته هستند و نه به برنامهها. این اقتصاددان با تاکید بر اینکه برای رسیدن به رشد نیازمند سرمایهگذاری هستیم، گفت: این سرمایهگذاریها هم نیازمند یکسری از پیشنیازها ازجمله ثبات اقتصادی و سیاسی و خوشبینی نسبت به آینده است که متاسفانه هیچ کدام از این موارد امروز وجود ندارد و مشکل تحریمها هم امروز حل نشده است و مجموعه اینها نسبت به آینده نشاندهنده آن است که چندان خوشبینی ایجاد نشده است که حتی در آینده نزدیک هم بتوان تغییر مثبتی در کشور ایجاد کرد.