عضو متفاوت کابینه
صبح نو/متن پیش رو در صبح نو منتشر شده و انتشار آن در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
عزتالله ضرغامی پس از ترک کرسی بزرگترین رسانه کشور، با انتشار مطالب متفاوت و غیررسمی در میان افواه عمومی شناخته میشود که سعی کرده چهره متفاوتی از یک سیاست مدار را ترسیم کند. او با کاربست پلتفرمهای مجازی طی این سالها تلاش داشته، وجهی متمایز از خود پیش چشمان مخاطبان قرار دهد. ضرغامی این روزها نیز در مسند وزارت میراث سعی دارد با مواضع فرهنگی و اجتماعی متفاوت از جریان موجود، عضو متفاوت کابینه باشد. برخی مواضع او را انتخاباتی و پیریزی برای کسب مقبولیت در میان توده مردم ارزیابی میکنند و برعکس عدهای دیگر معتقدند که ضرغامی بدون چشمداشت به کسب قدرت، صرفا مواضع خود را بیان میکند. اما ضرغامی چه سمتی را نشانه رفته است؟
ضرغامی را میتوان رسانهایترین و مشهورترین چهره کابینه سیزدهم در میان مخاطبان عام دانست. او به واسطه یک دهه مدیریت بر صداوسیما، هم در میان مردم شناخته شده است و هم به طریق اولی، در میان اهالی فرهنگ و هنر. شهرت ضرغامی در میان اهالی فرهنگ، بسیاری را بر آن داشته بود تا تحلیلهایی از احتمال جلوس او بر مسند وزارت فرهنگ ارائه کنند اما او وزارت میراث را انتخاب کرد؛ انتخابی که در نوع خود، گواهی بر سعی ضرغامی برای پیشبینیناپذیری و متفاوت بودن است.
وزیر میراث دولت سیزدهم مدتی است به سر خط اخبار و تحلیلهای رسانهای راه یافته است؛ بهانه راهیابی، این بار، دیالکتیک پنهان میان او و سخنگوی دولت بر سر سرنوشت تاجهای سلطنتی بود. پس از آنکه سخنگوی دولت مدعی شد تاجهای گرانقیمت سلطنتی در حین فرار شاه ملعون، از کشور خارج شده، ضرغامی با سر زدن به گنجینه جواهرات بانک مرکزی و انتشار توییتی درباره "آن دو تاج معروف" به تمام شائبهها و شایعات پایان داد.
گرچه برخی افراد از روابط خوب او با بهادری جهرمی خبر می دهند. این پایان اکت سیاسی متفاوت ضرغامی طی روزهای اخیر نبود. وزیر میراث چندی پیش در حاشیه جلسه هیئت دولت در گفتوگو با خبرنگاران با اشاره به لزوم بازکردن فضای فرهنگی و اجتماعی کشور تاکید کرد: "تاکید بر این دارم که باید فضا را باز کنیم. مردم را درک کنیم، سختگیری به مردم نکنیم". او در ادامه اظهارات خود به خاطرهای اشاره کرد که بعدتر نقل محافل رسانهای شد و بازتاب زیادی در داخل و خارج یافت. او گفت: "من چند سال قبل به جلسهای رفته بودم، در آن جلسه یک فرد که فرد موجهی نیز بود حتی به گویندگان اخبار هم اشکال میگرفت و معتقد بود که گویندگان اخبار هم باید از مردها انتخاب شود. اگر آن فرد به صورت گوینده خبر نگاه میکند و دچار مشکل میشود نگاه نکند، شاید بیماری است".
مواضع اخیر ضرغامی، انتقادهایی را متوجه او کرد. برای نمونه امیرحسین ثابتی چهره نزدیک به جبهه پایداری، به تازگی در توییتی به ضرغامی توصیه کرد که این راه را نرود چون برای او دستاوردی نخواهد داشت. همزمان سایت "رجانیوز" که نزدیک به گفتمان بخشی از دولت به شمار میآید نیز از همین زاویه انتقاداتی را به ضرغامی وارد آورد.
سایت فردا نوشته که نزدیکان وزیر میراث اما این انتقادها را قبول ندارند. این انتقاد از جانب حامیان ضرغامی به نقد او نسبت به انحرافات گفتمانی و عملکردها تعبیر میشود نه جداشدن از مبانی گفتمانی. گروهی دیگر اما عملکرد مدیریتی ضرغامی را در وزارت میراث نقد میکنند و معتقدند که او دستاوردی نداشته است. در مقابل حامیان "مرد متفاوت کابینه" افزایش گردشگر خارجی و توسعه زیرساختهای گردشگری را نشانههایی محکم از موفقیت ضرغامی در وزارت میراث ارزیابی میکنند.
برخی، سیاست ضرغامی در اظهار مواضع متفاوت نسبت به سایر اعضای کابینه(به ویژه در حوزه فرهنگی و اجتماعی) را زمینهچینی آرام او برای حضور در انتخاباتهای آینده خاصه ریاست جمهوری میپندارند. ایشان بر این باورند که شیب کنشگری ضرغامی از سال ٩۶ به این سو، به سمت آمادهسازی سیاسی او و برکشیدن در قامت و قاموس کاندیدای احتمالی سوق دارد. در مقابل برخی چهرهها این تحلیلها را رد میکنند. برای نمونه بیژن مقدم از جمله افرادی که سالها با ضرغامی در صداوسیما همکار بوده، به سایت فردا گفته است: "اگر بنا باشد بگوییم او قصد ریاستجمهوری دارد یا نه دولت تضعیف میشود؛ هرچند من باور دارم او چنین قصدی ندارد و مواضع، سخنان و اقدامات او را انتخاباتی نمیبینم و صرفا اعلام نظراتش در بسترهای رسانهای مدرن است".
باید دید ضرغامی آنچنان که مقدم باور دارد، صرفا با تفاوت در رویکرد، قصد بیان اظهاراتش با حفظ چارچوب ها را دارد یا در پس و پشت مواضع او میشود رگههایی از کنش سیاسی معطوف به آینده را جستوجو کرد.