سرمقاله صبح نو/ پیغام بن طارق

صبح نو/ « پیغام بن طارق » عنوان سرمقاله سردبیر روزنامه صبح نو، محبوبه نیاورانی است که میتوانید آن را در ادامه بخوانید:
امروز ایران میزبان مهمانی است که حتی بازار اقتصادی نیز به آن واکنش مثبت نشان داده و در انتظار خبری است که او با خود به تهران خواهد آورد. کشوری که همراه پنجره ارتباطات محرمانه ایران با دیگر کشورها بوده و طعم میانجیگری او نیز این روزها با آزادی اسدالله اسدی چشیده شده است. قرار بود پادشاه عمان 40 روز پیش به ایران بیاید که سفر او در سکوت خبری، لغو شد. شاید او می خواست سفرش بدون دستاورد نباشد و دست پر به ایران بیاید.
مهمترین پروندههایی که سلطان هیثم بن طارق در سفر به تهران بررسی خواهد کرد، مسائل اقتصادی و اتصال قطاری از ایران به عمان و از آنجا به عربستان و امارات متحده عربی است. شاید بعد از تنشزدایی در منطقه و بعد از توافق تهران- ریاض، بهترین زمان برای پیگیری کارهای اقتصادی و سرمایهگذاریها باشد و این سفر میتواند چراغ سبزی باشد برای ایجاد سرمایهگذاری در ایران که دیگر کشورهای اتحادیه عرب نیز تشویق به این امر شوند. همچنانکه امروز چین و هند نیز به این نتیجه رسیدهاند که بهترین مسیر برای احیای جاده ابریشم، ایران است؛ چراکه جنگ اوکراین و تنشهای قفقاز، این واقعیت را به چین ثابت کرد که ایران کمخطرترین و با صرفهترین مسیر برای عبور این جاده است و بعد از انعقاد قرارداد پروژه راهآهن رشت- آستارا (گسستگی باقیمانده از کریدور شمال و جنوب) ارزش ترانزیتی ایران بیش از بیش برای کشورهای منطقه و فرامنطقهای نمودار گشته است که ایران با سیاستی که در قبال همسایگان و کشورهای عربی منطقه در پیش گرفته است میتواند به سرعت نقش شاهراه بینالمللی را ایفا کند. از سوی دیگر گفته میشود این روزها عمان نقش میانجی میان ایران و مصر را ایفا میکند، همچنانکه سفر سلطان عمان به تهران بعد از سفر او به قاره، این گمانهزنیها را تقویت کرده است. کشور مصر با توجه به رصدی که از منطقه داشته و مشاهده این موضوع که کشورهایی چون عربستان و امارات اقدام به بهبود روابط خود با ایران کردهاند، در همین چارچوب بیشتر از گذشته مشتاق شده که روابطش را با تهران ارتقاء دهد. همچنانکه چندی پیش خبر آمد قاهره آماده بالا بردن سطح روابط دیپلماتیک خود با تهران و تبادل سفیر با کشورمان است. با توجه به اینکه عمان طی سالهای گذشته تجربیات زیادی را در حل اینگونه پروندهها کسب کرده، شاید بتواند میانجیگر خوبی برای احیای روابط تهران و قاره باشد. برخی نیز سلطان عمان را پیامآور مقامات آمریکایی میدانند. همچنانکه حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه کشورمان گفته است پیشرفتهای خوبی در زمینه مذاکرات حاصل شده و هفتههاست به طور غیرمستقیم پیامها برای توافق ادامه دارد و از طریق وزرای خارجه برخی کشورها نیز تلاشها برای جمعبندی متن اولیه در حال انجام است. یکی از این کشورها که گفته میشود واسط و رابط میان ایران و آمریکاست، عمان است. البته در کنار عمان نیز نام قطر پررنگ است و گفته میشود این روزها دوحه برای توافق میان ایران و آمریکا نقش بهسزایی ایفا میکند. هر چند ایران سابقه بدعهدی آمریکا را یکبار در برجام چشیده است.
هر چند که دوباره اطمینانی به تعهد آمریکایی نیست و این جزئی از ذات و خوی استکباری این کشور است؛ اما امروز شاهد هستیم که آمریکا متحدان راهبردی خود را یا از دست داده و یا در حال از دست دادن آنان است. شاهد مثال آن نیز کشورهای عربی منطقه هستند که امروز جرات «نه» گفتن به آمریکا را پیدا کردهاند و حتی در مواقعی برای آن، خط و نشان هم می کشند. از سوی دیگر شرایط بینالمللی بهگونهای است که هزینه خروج مجدد از توافق و بدعهدی برای آمریکا بالا رفته است. چنانچه وزیر انرژی قطر نیز به غرب نسبت به کمبود نفت و گاز هشدار میدهد و میگوید «بدترین اتفاقات برای اروپا در راه است.» بنابراین هر چند که کشورهای غربی در ظاهر ژست بینیازی به برجام میگیرند؛ اما در پشت پرده پیغام و پسغام میفرستند و ایران را در چالش ارتباط با خودشان قرار میدهند. با توجه به آنچه گفته شد، امروز تمام رسانهها این سفر را دنبال میکنند تا ببینند سلطان هیثم بن طارق چه در چمدان خود برای ایران و جهان دارد.