نماد آخرین خبر
  1. برگزیده
تحلیل ها

دریای سرخ؛ میدان جدید رویارویی محور مقاومت و اسرائیل

منبع
اعتماد
بروزرسانی
دریای سرخ؛ میدان جدید رویارویی محور مقاومت و اسرائیل

اعتماد/متن پیش رو در اعتماد منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست

حملات موشکی انصار‌الله به کشتی‌های باری در دریای سرخ و باب‌المندب، خطوط کشتیرانی تجاری در منطقه را درگیر تنش‌های جدی کرده است، بالاخص آنکه ناوشکن یواس‌اس‌کارنی، ناوشکن موشک‌های هدایت‌شونده کلاس آرلی بورک امریکایی، چندین هواپیمای بدون سرنشین (UAV) در دریای سرخ هدف حملات موشکی قرار گرفته‌اند. در همین راستا فرماندهی مرکزی امریکا (سنتکام) اعلام کرد که در حال بررسی «پاسخ‌های مناسب» (ادعایی) به حملاتی است که علاوه بر تهدید تجارت بین‌المللی و امنیت دریایی، جان خدمه چندین کشور را به خطر انداخته است. این نهاد نظامی مدعی شد که ایران از حملات انصار‌الله آگاه بوده است.

سیگنال انصار‌الله به امریکا

امیل هوکایم، کارشناس فعال در موسسه بین‌المللی مطالعات استراتژیک (iiss) در باب تنش‌ها در خطوط کشتیرانی دریای سرخ و باب‌المندب به اکونومیست گفت که حملات انصار‌الله از جهات مختلف برای این گروه فرصتی استراتژیک است. به ادعای او: انصار‌الله به دلیل پیوند دادن حملات خود به مواضع امریکایی‌ها با حمله اسراییل به حماس در غزه، قادرند جایگاه‌شان را در جهان عرب، جغرافیایی که آرمان فلسطین محبوبیت دارد، بهبود بخشند. او در ادامه مدعی شد، این حملات به انصار‌الله امکان داد تا ثابت کنند که کنار مظلومان هستند و می‌توانند اهدافی غیر از عربستان‌سعودی را هدف قرار دهند.

هوکایم در ادامه گفت‌وگویش با نشریه اکونومیست تاکید کرد که حملات انصار‌الله سیگنال روشنی را ارسال می‌کند؛ پیامی مبنی بر اینکه دریای سرخ و به‌ طور گسترده خاورمیانه، میدانی برای مبارزه مشروع با اسراییل است. از همین رو انصار‌الله کشتی‌های جنگی و تجاری امریکایی که ممکن است رابطه‌ای با اسراییل داشته باشند را هدف قرار می‌دهند. همزمان فابیان هینز، متخصص نیروهای موشکی و پهپادی خاورمیانه، فعال در موسسه مطالعات استراتژیک بر این باور است که انصار‌الله در شرایط کنونی بخشی برجسته از بدنه ارتش یمن است. این گروه حداقل به ده موشک ضدکشتی مختلف مجهز هستند و موشک‌های از نوع اکسوست براساس طرح‌های چینی در زرادخانه خود دارند، به باورش این موشک‌ها دارای سیگنال‌های راداری هستند و بردی حدودا
120 کیلومتری دارند.

مانور در باب‌المندب

به ادعای ناظران، انصار‌الله دارای زرادخانه موشک‌های بالستیک ضدکشتی هستند و سامانه‌های تولید داخلی کوتاه‌برد تا موشک‌های با برد بلندتر و بسیار سنگین‌تر مانند «آصف» و «تانکیل» با سوخت جامد را دربر می‌گیرد. علاوه بر این، این گروه متکی به موشک‌های مشابه
رعد-500 است که حامل کلاهک 300 کیلوگرمی است و برای اصابت به کشتی جنگی تا فاصله 500 کیلومتری طراحی شده. ناظران می‌گویند به دلیل خسارات محدود گزارش شده از آخرین حملات، به نظر می‌رسد انصار‌الله از موشک‌های کوچک‌تر استفاده کرده‌اند.

در واقع، توانایی‌های انصار‌الله و اندازه و تنوع موجودی موشک‌های ضد کشتیرانی این گروه به اندازه‌ای است که آنها ممکن است پتانسیل فعالیت‌های نظامی قدرتمندتر در تنگه باب‌المندب که از سواحل یمن می‌گذرد، داشته باشند. ناظران می‌گویند، به واسطه آنکه یمن از منظر جغرافیایی دور از سرزمین‌های اشغالی است، انصار‌الله می‌تواند کشتی‌های دشمن در دریای سرخ را هدف قرار دهد. انصار‌الله علاوه بر پهپادهای هوایی، دارای پهپادهای دریایی و قابلیت مین‌گذاری است. ناظران می‌گویند، در باب اینکه کشتی‌های جنگی امریکایی در منطقه در معرض خطر موشک‌های انصار‌الله قرار دارند یا خیر، تردید وجود دارد.

هراس از سرایت جنگ به یمن

سوال این است که اگر انصار‌الله شدت حملات و تعداد موشک پراکنی‌های خود را افزایش دهد، آیا کشتی‌ها غربی در امان خواهند ماند یا نه. ناظران می‌گویند در چنین شرایطی، امریکایی‌ها تحت فشار بسیاری قرار خواهند گرفت، بالاخص آنکه باید در جست‌وجوی سایت‌های پرتاب و ذخیره موشک در یمن باشند. لئون پانتا، وزیر دفاع سابق امریکا، در سخنرانی آخر هفته، خواستار رویکرد (ادعایی) تهاجمی‌تر در برابر محور مقاومت شد. با این حال، همان‌طور که هوکایم تاکید کرده، آخرین چیزی که کاخ‌سفید می‌خواهد این است که جنگ اسراییل با حماس به خاک یمن کشیده نشود، بالاخص در شرایطی که دولت بایدن برای کاهش تنش‌ها به هر اهرمی متوسل می‌شود.

یارگیری به سبک بایدن

بی‌دلیل نیست که نیوزویک به نقل از چندین مقام امریکایی نوشته که واشنگتن امیدوار است به واسطه حملات انصار‌الله به دریای سرخ، عربستان به شکلی جدی‌تر در درگیری‌های حاکم فعال شده و بن‌سلمان، ولیعهد سعودی برای متحد کردن ائتلاف میانه‌رو و همکاری با ایالات‌متحده خیز بردارد. بن‌سلمان به‌واسطه چشم‌اندازی که براساس سند 2030 ترسیم کرده، نگران هرگونه ماجراجویی در منطقه است و این واقعیتی است که جو بایدن به خوبی آن را درک کرده.

جو بایدن در ابتدای ریاستش گفته بود که عربستان را به حاشیه خواهد راند، اما اکنون او بیش از همیشه به ولیعهد و کمک‌هایش نیاز دارد. یکی از منابع داخلی واشنگتن و مشاور دولت بایدن با ابراز خوش‌بینی در باب همکاری عربستان و امریکا، گفت: تبدیل عربستان سعودی به کشوری فعال در خط مقدم، به عنوان شریک میانه‌رو اسراییل و ایالات‌متحده، ممکن است در یافتن راه‌حل دایمی برای فلسطین ضروری باشد. اگرچه عربستان‌سعودی تماس‌های اندکی با حماس دارد، امید این است که ریاض بتواند با تعهد به تامین مالی جهت بازسازی غزه، معادلات را تغییر دهد. یکی از مقامات ارشد اطلاعاتی امریکا که نخواست نامش فاش شود، مدعی شد: «از آنجایی که عربستان در تلاش برای یافتن صلح در یمن است، ترکیب این هدف با وضعیت فلسطین به این بازیگر فرصت تبدیل شدن به قدرت برتر منطقه‌ای را خواهد داد.»
 

به پیج اینستاگرامی «آخرین خبر» بپیوندید
instagram.com/akharinkhabar