کتابخانههای روستایی، مفهوم عمیقتری از زندگی را ارائه میکند
ایسنا/ یک فعال حوزه کتاب کودک، گفت: کتابخانههای روستایی، مفهوم عمیقتری از زندگی را ارائه می کند و آن پرداختن به توسعه فکر و تغییر نگرش افراد است که فراتر از ظاهر یک کتابخانه لوکس با قفسههای چوبی و کتابهای نفیس است.
یاسمن حسینی در گفت و گو ، اظهار کرد: شهر یا روستایی که اهالی آن، آگاهی نداشته باشند، میتواند به سوی نابودی برود. کتابخانهها یک دانشگاه برای زندگی است که هرچند مدرک و نمره ندارد، اما عمیقترین درسهای زندگی را به مراجعان خود میآموزد.
وی افزود: فعالیت در تشکلهای مردم نهاد، مثل کانون توسعه فرهنگی کودکان، فراتر از یک شغل یا مسئولیت ساده است و این تجربه، من را با دنیای انسانهایی آشنا کرد که داوطلبانه و از صمیم قلب برای ساختن آینده بهتر کشور تلاش میکنند.
این فعال اجتماعی بیان کرد: فعالیتهای اجتماعی داوطلبانه این قدرت را دارد که نه تنها افراد را به جامعه پیوند دهد، بلکه خودِ انسان را به نسخه بهتری از وجودش تبدیل کند. فعالیت اجتماعی برای جوانان، فراتر از فرصتی برای خدمت به جامعه، راهی برای رشد فردی و کشف تواناییهای نهفته داوطلبان است.
حسینی تصریح کرد: کار داوطلبانه در روستاهای دورافتاده و تعامل با اقشار مختلف جامعه از نقاط مختلف کشور، هر لحظه گنجینهای از تجربههای ارزشمند است. این فعالیتها به ما مهارتهایی را میآموزند که هیچ کتاب درسی یا مدرک دانشگاهی نمیتواند به ما بدهد.
حسینی گفت: نسل زِد (z)، که امروزه بهعنوان نیروی کار پیشرو در جامعه شناخته میشوند، با چالشهای متعددی روبرو است، اما مشارکت در فعالیتهای داوطلبانه فرصتی است تا تواناییهای خود را در فضایی واقعی بیازمایند و مهارتهای ارتباطی، تصمیمگیری، حل مسئله و حتی مدیریت بحران را در آنها تقویت کند.
این عضو کانون توسعه فرهنگی کودکان افزود: جوامع و کشورها برای پیشرفت و توسعه، نیازمند ایجاد بسترهایی برای درک مفهوم فعالیتهای داوطلبانه و مشارکت در این فعالیتهای اجتماعی و فرهنگی هستند که حضور فعالانه در سازمانهای غیردولتی بهترین بستر برای دستیابی به این هدف است.
این فعال در حوزه کتاب کودک اظهار کرد: توسعه فرهنگی، بنیادیترین راه برای ایجاد تغییرات پایدار است. جوانانی که وارد این عرصه میشوند، مهارتهایی چون مدیریت، ارتباط موثر و خلاقیت را کسب میکنند و روحیه مسئولیتپذیری و همدلی را میآموزند. این، همان نیرویی است که جوامع را به سمت آیندهای روشن هدایت میکند.
حسینی تصریح کرد: تجربه نشان میدهد که رمز پایداری و موفقیت سازمانهای مردم نهاد در حرکت آهسته و پیوسته است. این حرکت شاید در ابتدا کوچک به نظر برسد، اما تاثیر عمیق آن در بلند مدت غیر قابل انکار است. در کانون هر کدام از این گامهای کوچک توانسته بخشی از ساختن آینده کودکان روستا باشد.
وی تصریح کرد: فعالیت اجتماعی چراغی است که هم جاده را روشن میکند و هم دلها را نورانی می کند. بیایید این چراغ را روشن نگه داریم برای جامعهمان، برای خودمان و برای آیندهای که همه در آن سهیم هستیم.
کتابخوانی سهم موثری در تغییر سبک زندگی کودکان و نوجوانان روستایی دارد
همچنین یک پژوهشگر حوزه ادبیات داستانی گفت: کتابخانه و کتابخوانی سهم موثری در پیشرفت و پیشبرد مهارتهای فرهنگی و تغییر سبک زندگی به ویژه افزایش اعتماد به نفس کودکان و نوجوانان روستایی دارد.
علیاصغر سیدآبادی در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: دختران روستا، پیش از این در برخوردهای جمعی و گفتوگوهای اجتماعی، کناره میگرفتند و میدان را به پسرها میسپردند، اما در سالهای اخیر، با گسترش کتابخانههای روستایی تأثیری چشمگیر بر سخن گفتن، اعتماد به نفس، دانش عمومی و مشارکت آنان داشته است.
وی افزود: حضور بیشتر دختران روستایی در کتابخانههای کانون توسعه فرهنگی کودکان در مقایسه با پسرها، به خوبی نشان دهنده چنین اثرگذاری و تغییری است؛ در حالیکه بسیاری از آنها حتی از زادگاهشان خارج نشدهاند.
این پژوهشگر حوزه ادبیات داستانی تاکید کرد: توسعه کتابخانههای روستایی و حضور داوطلبانه فعالان اجتماعی در روستاها و شهرهای کوچک، نوید دهنده روزهای روشنی در حوزه توسعه فرهنگی شهروندان در گوشه و کنار کشورمان است.
نویسنده کتاب کودک با اشاره به گزارش جشنواره روستای دوستدار کتاب، تاکید کرد: شور و شوقی که در روستاها و در مناطق محروم در تأسیس کتابخانهها و مشارکت بچهها دیده میشود، نشانه علاقهمندی این قشر به حوزه کتاب دارد و نشان میدهد که کتابهای نوجوانان و کودکان خوانده میشود.
سیدآبادی گفت: کتاب، در همه شهرها و روستاها در دسترس ترین عنصر فرهنگی است و با سابقهترین و تنها رسانه ای است که با همه میراث بشر پیوند دارد و ترویج کتاب، ترویج همه یافتهها، دانشها و تجربههای بشر است.