پژوهشی از نامهای مناطقی در شرق آسیا در دوران اسلامی منتشر شد

مهر/ همزمان با سی و ششمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، کتاب «بازشناسی جاینامهای چینی و آسیای جنوب شرقی در متون اسلامی» در آستانه چاپ قرار گرفت. این اثر توسط محمدباقر وثوقی نگاشته شده و توسط کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی منتشر خواهد شد.
کتاب «بازشناسی جاینامهای چینی و آسیای جنوب شرقی در متون اسلامی» بر آن است تا موضوع بازشناسی جاینامهای باستانی شرق دور و آسیای جنوب شرقی را مورد بررسی قرار دهد. نویسنده این کتاب با هدفِ ارائه اطلاعاتی راجع به ویژگیهای جغرافیایی ایستگاههای بازرگانی دریایی و زمینی بین ایران و چین، به نگارش این اثر اقدام کرده است.
این پژوهش مشتمل بر پنج بخش است که میتوان به تمرکز اصلی در بخش نخست بر موضوع بازشناسی «تصور جغرافیایی» مسلمانان از جاینامهای چین، ماچین و ختا اشاره کرد. در بخش دوم، جاینامهای مسیر دریایی بین خلیج فارس تا دریای شرقی چین بازشناسی شدهاند. بخش سوم، به شناسایی جاینامهای مسیر زمینی ایران به سمت چین میپردازد. بخش چهارم به شناخت جاینامهای آسیای جنوب شرقی و شرق آسیا اختصاص دارد و بخش پنجم، دو جاینام باستانی وقواق و سیلا کشورهای ژاپن و کره جنوبی کنونی را مورد بررسی و بازشناسی قرار داده است.
نویسنده در این تحقیق علاوه بر بهرهگیری از کهنترین نسخههای خطی موجود، از نقشههای تاریخی در نسخههای خطی نیز برای جانمایی و جایابی شهرها استفاده کرده است.