
معرفی کتاب/ رمان «پنجشنبه فیروزه ای»؛ رمانی اجتماعی
فارس
بروزرسانی

فارس/ «پنجشنبه فيروزهاي» را شايد بتوان يک رمان اجتماعي قلمداد کرد که نويسنده در آن به مباحث روز در عرصههاي اجتماعي پرداخته است. ارتباط با جنس مخالف نکتهاي است که در اين کتاب نويسنده توانسته آن را تصوير کند بدون اينکه از خط قرمزها عبور کند.
حسام آبنوس: «خدا را شکر ميکنم که سرانجام ميفهمم. ميفهمم که فرقي نميکند کدام ضريح و پنجره و ديوار به جسم امام نزديکتر است. من بايد قلبم را به زيارتگاه ببرم.
پاهايم جان مي گيرند.
تمام قد در مقابلشان بر ميخيزم.
- سلام آقا جان!»
اين پاياني بر رماني است که در حقيقت آغاز يک مسير است و سارا عرفاني در پايان جديدترين کارش تحت عنوان «پنجشنبه فيروزهاي» به جاي عبارت «پايان» از عنوان «آغاز» استفاده کرده است.
«پنجشنبه فيروزهاي» اثري است شايسته توجه که تازگي از سوي انتشارات کتاب نيستان روانه بازار کتاب شده است. اين کتاب تجربهاي جديد در رمان ديني است و عرفاني با ظرافتي مثال زدني توانسته اثري خواندني و در خور توجه خلق کند.
«پنجشنبه فيروزهاي» را شايد بتوان يک رمان اجتماعي قلمداد کرد که نويسنده در آن به مباحث روز در عرصههاي اجتماعي پرداخته است. ارتباط با جنس مخالف نکتهاي است که در اين کتاب نويسنده توانسته آن را تصوير کند بدون اينکه از خط قرمزها عبور کند. وي به يکي از وجوه ارتباط افراد به خصوص جنس مخالف با يکديگر اشاره کرده که که کمتر مورد توجه است.
ارتباط در فضاي مجازي يکي از انواع ارتباطي است که با توجه به اينکه امروز ابزار ارتباطي در فضاي مجازي گسترش يافته مورد غفلت است. اين محيطهاي مجازي به دور از چشم ديگران محيطي خلوت براي گپ و گفت جنس مخالف فراهم ميکند که اگر افراد به اين مسئله بيتوجه باشند ممکن است خطرات آن برايشان درد سر آفرين باشد. زيرا محيطهاي گفتوگو در فضاي مجازي از مصاديق حضور دو نامحرم در يک اتاق خلوت در بسته است و شيطان به آن نفوذ ميکند.اين مسئله نکتهاي است که در اين رمان به خوبي تبيين شده و حتي نويسنده با نگاهي به مباحث اخلاقي خطرات اين شيوه ارتباطي را به خواننده نشان ميدهد.
زيارت، يکي از وجوه بارز «پنجشنبه فيروزهاي» است. خواننده علاوه بر اينکه در اين رمان به يک زيارت ادبي دعوت ميشود با آداب زيارت نيز به صورت قطرهچکاني آشنا ميشود. شخصيت اصلي رمان با نام «غزاله» از ابتداي ورود به مشهد داراي نوعي وسواس در زيارت است تا جايي که در دل گاهي به نحوه زيارت کردن افراد خرده ميگيرد. در مسير اين زيارت کتابي از دست يکي از همسفران در باب شرحي بر زيارت جامعه کبيره ميگيرد که آن را مطالعه ميکند و غير مستقيم خواننده را در معرض آن قرار ميدهد تا نسبت به اصل زيارت آشنا شود. به پايان رمان هر قدر نزديکتر ميشويم نوع نگاهش به زيارت عوض ميشود و در پايان داستان همانطور که در بالاي اين يادداشت آمده به زيارتي ميآيد که آغاز يک مسير است و پايان باز ويژگي قابل ذکر «پنجشنبه فيروزهاي» است.
نکتهاي که در اينجا جلب توجه ميکند همين مسئله است که عرفاني براي نگارش اين رمان ارزشمند چه ميزان زمان صرف کرده و به منابع روايي رجوع کرده تا اثرش را از گزند هجمههاي انديشهاي دور نمايد و اثري مستدل و مستند به خواننده ارائه کند.
شخصيت غزاله در «پنجشنبه فيروزهاي» بسيار چشمگير و جلب توجه کننده است. وي که دختري دانشجو و دم بخت است و در عين حال باورهاي مذهبي عميقي دارد اما از افعال دخترانه نيز دور نيست. اين شخصيت به شدت رئال و واقعي تصوير شده و خواننده احساس نميکند که وصلهاي نچسب به بدنه رمان است و آن را در بستر جامعه پيدا ميکند.
شخصيتهاي ديگر اين رمان نيز هرکدام در موقعيت خود خوب از آب در آمدهاند و ساخته و پرداخته شدهاند هرچند در حين داستان احساس ميشود که برخي از آنها براي اينکه داستان زودتر به پايان نزديک شود در ميانه راه رها شده يا سرانجامي براي آنها دست و پا شده تا اين عنوان به آن نسبت داده نشود که شخصيتها سرانجامي ندارند. از اين گذشته اما شخصيتهاي داستان هرکدام باور پذير هستند و نمود خارجي آنها در جامعه قابل دستيبابي هستند.
در مجموع «پنجشنبه فيروزهاي» رماني خواندني و به اصطلاح فرزند زمانه خويش است. اين کتاب علاوه بر اينکه يک اثر ادبي است توانسته مسائل روز را در خود مطرح کند و اين به خاطر حضور نويسندهاي در پشت اين اثر است که علاوه بر اينکه جوان است در عرصههاي فرهنگي و اجتماعي نيز فعال بوده و توانسته بخشي از تجربههاي زيسته خود را در قالب يک اثر ادبي به خواننده عرضه کند.
رمان «پنجشنبه فيروزهاي» در 373 صفحه با قيمت 21 هزار تومان از سوي نشر کتاب نيستان روانه بازار کتاب شده است.