آخرين خبر/
سعدي شيرازي، پادشاه سخن، در زندگي خويش سختي هاي زيادي کشيد، رنج سفر هاي طولاني اي به جان خريد تا تجربيات گرانقدري را کسب کرد و اين تجربيات را به نظم و نثر درآورد تا دريچه هاي حکمتي باشند براي آيندگانش
ما آخرين خبري ها نيز کتاب گلستان را که مي توان گفت از تاثير گذارترين کتاب در نثر ادبيات فارسي ست را براي شما کتابخوانان عزيزمان به اشتراک مي گذاريم.
قسمت قبل
حضرت موسى عليه السلام فقيري را ديد که از شدت تهيدستى، برهنه روى ريگ بيابان خوابيده است، چون نزديک آمد، او عرض کرد: اى موسى! دعا کن تا خداوند متعال معاش اندکى به من بدهد که از بى تابى، جانم به لب رسيده است.
موسى براى او دعا کرد و از آنجا براى مناجات به طرف کوه طور رفت. پس از چند روز، موسى عليه السلام از همان مسير باز مى گشت که ديد همان فقير را دستگير کرده اند و جمعيتى بسيار در گردش اجتماع نموده اند، پرسيد: چه حادثه اى رخ داده است؟
حاضران گفتند: اين مرد شراب خورده و عربده و جنگجويى نموده و شخصى را کشته است، اکنون او را دستگير کرده اند تا به عنوان قصاص، اعدام کنند،
لطيفه گويان، مناسب اين حال گفته اند:
گربه مسکين اگر پر داشتى
تخم گنجشک از جهان برداشتى
عاجز باشد که دست قوت يابد
برخيزد و دست عاجزان برتابد(1)
خداوند در قرآن مى فرمايد: و لو بسط الله الرزق لعباده لبعوا فى الارض : و اگر خداوند رزق را براى بندگانش وسعت بخشد، در زمين طغيان و ستم مى کنند.
موسى عليه السلام به حکم الهى اقرار کرد، و از جسارت خود استغفار و توبه نمود.
بنده چو جاه آمد و سيم و زرش
سيلى خواهد به ضرورت سرش (2)
آن نشنيدى که فلاطون چه گفت
مور همان به که نباشد پرش ؟
پدر عسل فراوان دارد، ولى عسل براى پسرش که گرم مزاج است، سازگار نيست .
آن کس که توانگرت نمى گرداند
او مصلحت تو از تو بهتر داند
1_ يعنى: بسيار باشد که ناتوانى، قوى پنجه گردد، و خود به پيچاندن دست ناتوان و ستم بر آنان، قيام کند. احتمال دارد معنى اين شعر اين باشد: ((عاجز است و اراده ضعيف دارد، آن کس که وقتى توانمند شد، به جاى کمک به ضعيفان به آنها ستم کند.))
2_ يعنى: وقتى که انسان (برخي از انسان ها) به مقام و ثروت رسيد، بناى غرور و نافرمانى گذارد، و ناگزير خود را سزاوار توبيخ سازد.
کتاب آقاي« محمد محمدي اشتهاردي»
با کانال تلگرامي «آخرين خبر» همراه شويد