خراسان/
در آغاز هفته «اهداي کتاب» از تکنيک ها و لذتِ هديـــه دادن آن گفتيــم
قابل شما رو داره !
مهين ساعدي- خوب يادم است اولين باري که يک کتاب هديه گرفتم، کجا و چگونه بود؟ مثل همه روزهاي ديگر دير شده بود و با نگراني سوار اتوبوس شده بودم. يک جاي خالي در رديف صندليها پيدا کردم و فوري نشستم. همان طور که فکر ميکردم چه بهانهاي براي تاخيرم پيش معلم بياورم، چشم ام به بسته قرمز قشنگي افتاد که بين صندلي و بدنه اتوبوس گير افتاده بود. از روي کنجکاوي کادو را برداشتم که ديدم روي آن نوشته شده است: «دوست عزيزم، اين کتاب هديه شماست!» و توضيح داده بود: «لطفا بعد از مطالعه، شما هم به ديگران هديه بدهيد». يک سبک جالب و متفاوت براي هديه کتاب که نشان ميداد هنوز افرادي هستند که براي کتاب خواندن و از آن مهمتر، اهداي کتاب ارزش قائلاند و سعي دارند بقيه، حتي ديگراني را که نميشناسند، شريک حال خوب خود در مطالعه کنند. اين روزها ديگر همهمان از ارزش و تاثير کتابخواني آگاهيــم اما مهم است در کنار خريد و خواندن يک کتاب، اين سرگرمي ارزشمند را در فهرست هديههاي مان به همديگر قرار دهيــم و فرهنگ اهداي کتاب را به شکلهاي مختلف، در جامعه جا بيندازيــم. اهداي کتاب به کتابخانههاي عمومي و مدارس و مساجد، شرکت در طرح جذاب و جهاني «کتابت را جا بگذار» يا هديه کتاب به کودکان و نوجوانانِ مناطق محروم به مناسبتهاي گوناگون، شکلهايي از اين فرهنگ است که امروز با هم جزئياتش را مرور ميکنيم.
ملاحظات اهــداي کتاب
هديـه دادن کتاب خوب است، اگــر...
اگر يک جست وجوي ساده در فضاي مجـازي داشته باشيد يا تقويمتان را ورق بزنيد، با روزها و مناسبتهاي زيادي روبهرو ميشويد که با موضوعيت کتاب نام گذاري شده اند مانند روز ملي «کتاب و کتاب خواني»، «روز جهاني کتاب و حق مولف» و هفته «اهداي کتاب». اما واقعيت اين است که با همه اين گراميداشتها و يادآوريها، باز هم فرهنگ کتابخواني و اهداي کتاب، در ميان ما غريب است. همه آگاهيم مطالعه کتابهاي خوب و مفيد، تأثير زيادي بر افزايش بينش و آگاهي و رشد فکري و اخلاقي ما دارد و ميتواند با انتخاب درست به يکي از بهترين هديههاي روي زمين تبديل شود. کتاب خوب يکي از ضروريات زندگي است چون روح ما هم مثل جسممان گرسنه ميشود و چه خوب است که براي سير کردنش از کتاب و مطالعه استفاده کنيم. در اين ميان داشتن دوستان يا کساني که به شما کتاب هديه بدهند، موهبتي است که «ويکتور هوگو» درباره اش ميگويد: «خوشبخت، کسى است که به يکى از اين دو چيز دسترسى دارد: کتابهاى خوب يا دوستانى که اهل کتاب باشند». اما حقيقت اين است که اهداي کتاب هم قواعد و چارچوبهاي خاص خودش را دارد که شايد دانستن اش خالي از لطف نباشد. يکي از نکتههاي بسيار مهم در اهداي کتاب، متناسب بودن محتواي کتاب با سن و ميزان تحصيلات و آگاهي افراد است. گاه افراد بدون توجه، کتابهايي به ديگران هديه ميکنند که نه تنها مورد استفاده آن ها قرار نميگيرد، بلکه از مطالعه و کتاب خواني، خسته و دلسردشان ميکند. اهداي کتابهاي خوب و مفيد و مناسبِ فرد، به دقت، بررسي و مشورت نياز دارد. شتاب زدگي و عجله در خريد و هديه کردن کتاب، نه تنها کمکي نميکند، بلکه پول و وقت را هم هدر ميدهد. شايد به نظر شما کتاب هديه مناسبي باشد ولي مهمتر از آن انتخاب اين کتاب است که حتما بايد برايش وقت گذاشت و دقت کرد. در ادامه مطلب به شما خواهيم گفت چگونه کتاب را به بهترين هديه تبديل کنيد.
سوالاتي که قبل از خريد کتاب بهعنوان هديـه،
بايد از خودمان بپرسيم
علاقهمندان به کتاب، هديه دادن و هديه گرفتن اين کالاي فرهنگي را دوست دارند و ممکن است به بهانههاي مختلف مانند سالگرد تولد و سال نو به چنين کاري اقدام کنند. منتهي براي هديه دادن نياز است به درستي سنجيده شود که شخص مدنظر اهل مطالعه است؟ از خواندن کتاب لذت ميبرد؟ و چه کتابي براي چه فردي مناسب است؟ روي همين حساب، انتخاب و هديه کتاب کار سختي است و خيلي ها چيزهايي مثل عطر و لباس را به عنوان هديه انتخاب ميکنند و اگر هم احيانا قصد خريد کتاب داشته باشند، سراغ پرفروشها ميروند. اما برخي هم به درستي معتقدند پرفروش بودن لزوماً به معناي خوب و خواندني بودن نيست. هرچند انتخاب از بين پرفروشها بد نيست چرا که اولاً ذهن هديهگيرنده تحت تأثير اين عنوان خواهد بود، ثانياً وجود کتابي در فهرست پرفروشها معمولا اتفاقي نيست و نشانه اقبال عمومي به واسطه کيفيت آن کتاب است. اما به شکل کلي، اولين نکته براي خريدن و هديه دادن کتاب، مناسب بودن آن است. مثلا ايرادي ندارد که بر اساس پيشنهاد ديگران براي خود کتابي بخريد اما خريد کتاب به عنوان هديه بدون دانستن محتوياتش، اولين اشتباهي است که ممکن است مرتکب شويد. يادتان باشد هديه کتاب نبايد بر اساس نقايص و مشکلات فرد مقابل مان باشد يا نشاني از اجبار و اصرار به اصلاح رفتار يا افزايش آگاهياش تلقي شود. ضمن اين که هديه کتاب خوب و خواندني، به تنهايي با ارزش است و دليلي ندارد حتما نسخه هاي نفيس آن کتاب را تهيه کرد چرا که اين حرکت، بيشتر بر جنبه دکوري و تزئيني شدن کتاب در زندگي و خانههاي مان دلالت دارد. و در پايان، مهم است قبل از خريد کتاب به عنوان هديه، سوالاتي از خودمان بپرسيـــم. سوالاتي مثل هديهگيرنده به چه نوع کتابي علاقهمند است؟ آيا به داستان علاقه دارد؟ آيا به آثار غيرداستاني علاقهمند است؟ به چه ژانري علاقهمند است؟ عاشقانه؟ مذهبي؟ تاريخي؟ زندگي نامه؟ و در نهايت، دايره واژگان هديهگيرنده در چه حد است؟ جواب اين سؤال اهميت زيادي دارد زيرا اگر دايره واژگان فرد گسترده نباشد، خواندن کتابي که پر از کلمات عجيب و ناآشناست، کسل و خستهاش ميکند.
چند روش موثر، براي اهداي کتاب
دنيا تغيير کرده است و اين روزها مي توان به عمد چيزي را جا گذاشت و خوشحال هم بود. در سال هاي اخير طرحي جهاني به نام «کتابت را جا بگذار» شکل گرفته است که خبر از حلقه هاي تکرار شونده اي از آدم هاي اهل مطالعه مي دهد که با جا گذاشتن کتاب ها پس از مطالعه شان در مکان هاي عمومي مثل ايستگاه اتوبوس و مترو، فرودگاه و پايانه هاي مسافربري، مطب دکتر يا جاهايي از اين دست، طعم شيرين مطالعه آن کتاب را با بقيه اي که نمي شناسند شريک مي شوند. کسي که کتابش را در مکان هاي عمومي رها ميکند، خودش را معرفي نميکند و ادعايي هم بابت قيمت کتاب ندارد اما يک درخواست از خواننده يا خوانندگان احتمالي بعدي کتاب دارد: «شما نيز بعد از مطالعه اين کتاب، آن را در مکاني عمومي قرار دهيد تا ديگران از آن استفاده کنند.» رول هورنباکر که يک فروشنده کامپيوتر در آمريکاست، اولين کسي بود که اين حرکت را انجام داد و آن را BOOK CROSSING يا کتاب در گردش ناميد. اين سنت جديد چند سالي است که در کشورهاي مختلف جهان راه افتاده و شايد با اين رسم جديد، دنيا به يک کتابخانه بزرگ و رايگان شبيه شود. کسي چه مي داند؟ جا گذاشتنِ کتاب، تنها يکي از روشهاي موثرِ اهداي کتاب است. اگر شما هم در کتابخانه شخصيتان، کتابهايي داريد که به دلايلي مثل اثاثکشي، نداشتن فضاي مناسب، مهاجرت يا شريک کردن بقيه در لذت مطالعه، قصد اهدا داريد، ميتوانيد به روشهاي مختلف آن ها را هديه دهيد.
* يکي از بهترين روشها اين است که کتابهاي تان را به کتابخانههاي محلي هديه کنيد. غير از قرار دادن کتاب روي قفسههاي کتابخانه، بيشتر کتابخانهها برنامه فروش سالانه کتاب دارند و کتابهايي را مي فروشند تا هزينه خريد و مديريت کتابخانه جمع شود. کتاب شما حتي اگر براي مطالعه اعضاي کتابخانه مناسب نباشد، ميتواند براي فروش مناسب باشد.
* مي توانيد کتاب هاي تان را به يک فروشگاه کتاب دست دوم فروشي اهدا کنيد. بيشتر اين فروشگاه ها از گرفتن کتابهاي قديميتان خوشحال مي شوند.
* ميتوانيد کتابهاي تان را به کتابخانههاي مدارس، مساجد يا موسسات خيريه محلهتان هديه دهيد.
* روش جالب ديگر، ساختن جعبه مخصوص «کتاب براي مطالعه» است. محلي پيدا کنيد که مردم در آن جا منتظر هستند مثل اتاق انتظار بيمارستان، ايستگاه اتوبوس و... اين جعبه را در اين گونه فضاها قرار دهيد تا شهروندان ديگر هم، در وقتهاي به اصطلاح مُردهشان، مشغول مطالعه شوند.
۲ نکته کاربردي براي هديه دادن کتاب
اول اين که ياد بگيريم اهداي کتاب چي هست و چي نيست؟
و بعد هم ياد بگيريم چه کتابي رو
به چه کسي هديه بديم؟
همراهان عزيز، آخرين خبر را بر روي بسترهاي زير دنبال کنيد:
آخرين خبر در ويسپي
http://wispi.me/channel/akharinkhabar
آخرين خبر در سروش
http://sapp.ir/akharinkhabar
آخرين خبر در گپ
https://gap.im/akharinkhabar
بازار