خراسان/ آيين اختتاميه نخستين دوره داستان نويسي دفاع مقدس «بوي خاک» با حضور مسعود کوثري، مدير انتشارات علمي و فرهنگي، قاسمعلي فراست، محمد حنيف، يوسف قوجق، علي اصغر شيرزادي و جمعي از نويسندگان حوزه دفاع مقدس و انقلاب اسلامي عصر پنج شنبه 20 ارديبهشت در سالن مجمع ناشران انقلاب اسلامي سي ويکمين نمايشگاه بين المللي کتاب تهران برگزار شد. به گزارش ايبنا، قاسمعلي فراست در اين نشست با بيان اين که براي پرداختن به ادبيات جنگ بايد کارهاي بسياري انجام دهيم، تصريح کرد: بنابر رشته ام بايد خيلي از داستان هايي را که در اين حوزه منتشر شده است، خوانده باشم. بايد به صراحت بگويم از بين داستان هايي که خوانده ام، جنگي با ماهيت جنگ ايران در آن چه از ادبيات جنگ دنيا برمي آيد نداشته ايم. اگر مطرح ترين آثار ادبيات جنگ کشورهاي دنيا را بررسي کنيم، مي بينيم ادبيات جنگ آن ها از نظر مضمون و محتوا با ادبيات جنگ ما کاملا متفاوت است.
ادبيات جنگ ما با تمام جنگ هاي دنيا تفاوت دارد
به گفته فراست ادبيات جنگ ما با تمام جنگ هاي دنيا تفاوت دارد و نسبت به همه داستان هاي جنگ دنيا مظلوم واقع شده است. چون در دنيا مديراني بوده اند که عاشقانه از اين ادبيات حمايت کرده اند و ادبيات جنگشان تصوير و ماندگار شده است. اما درباره جنگ ايران واقعا اين اتفاق نيفتاده است با همه عظمتي که آن بچه ها داشته اند. اين رويدادهاي بزرگ و بي نظير در ادبيات ما تبلور پيدا نکرده و ادبيات جنگ نتوانسته است ماهيت فرهنگ جنگ را نشان دهد.
هميشه بايد احساس کنيم تابوت شهيدان روي دوشمان است
فراست در ادامه صحبت هايش خطاب به نويسندگان تازه کار و همچنين پيش کسوت گفت: شهيدان هميشه بايد جلوي چشممان باشند و احساس کنيم تابوتشان روي دوشمان است. اگر با اين نگاه به ادبيات جنگ بنگريم به کم توجهي هاي مديران به اين حوزه کمي بي تفاوت تر مي شويم، هرچند که واقعا نمي توان بي تفاوت بود اما اين بي تفاوتي ها را مي توان سوژه اي براي داستان ها قرار داد. اگر مديران فرهنگي به جاي اين که بيلان کار ارائه دهند، دغدغه مند و مديرانه براي ادبيات جنگ برنامه ريزي مي کردند، الان رمان هاي درخشاني براي ارائه به دنيا داشتيم.
به گفته فراست بزرگ ترين کار جشنواره «بوي خاک» اين است که نويسندگان نوقلمي را شناخته است، رها نکند و کاري کند که آن نويسنده نوقلم حس کند، کارش ديده مي شود.
صحبت هاي برگزيده 13 ساله جشنواره بوي خاک
دنيا اسکندرزاده، برگزيده 13 ساله اين دوره از جشنواره «بوي خاک» نيز در اين مراسم گفت: چهار سال است که مشغول داستان نويسي هستم و همه اوقات فراغتم را صرف کتاب خواندن مي کنم. اين موضوع به محيط خانه ما و علاقه مادرم به کتاب خواني برمي گردد.
وي افزود: نخستين داستانم را در شش سالگي نوشتم و اين کار را ادامه دادم تا کلاس پنجم که نمايش نامه اي به نام «انقلاب قطره ها» را نوشتم و به عنوان نويسنده از من تقدير شد. بعد از آن از جشنواره هايي ديگر مانند نسيم کلمات، مدافعان حرم، سرزمين نور و... امتيازاتي کسب کردم و تاکنون نيز تعدادي از داستان هايم در دو مجموعه داستان به چاپ رسيده است.
چگونگي بررسي آثار
از آن جا که اين جشنواره در دو بخش ادبيات کودک و نوجوان و بخش بزرگ سال برگزار شده است، آثار ارسالي نيز به تفکيک در دو کميته مجزا، بررسي شد.
بر اين اساس، کميته بررسي آثار کودک و نوجوان به داوري آقايان محمدرضا يوسفي، يوسف قوجق و خسرو باباخاني و همچنين کميته بررسي آثار بزرگ سال به داوري آقايان دکتر محمد حنيف، علي اصغر شيرزادي و کامران پارسي نژاد، ارزيابي آثار را برعهده داشتند.
در اين حوزه 106 اثر داوري شد و علاوه بر معيارهاي فني و ادبي، درون مايه، مضمون و پرداختن به ارزش هاي اسلامي و انساني نيز مورد توجه قرار گرفت.
داوران بخش کودک و نوجوان بر اين نظرند که ادبيات داستاني کودک و نوجوان در گونه دفاع مقدس، علاوه بر نشان دادن ارزش هاي بشري بايد فرهنگ و باورهاي بومي ايراني را همراه با ارزش هاي ديني، پيش روي مخاطب کودک و نوجوان قرار دهد تا آنان از دريچه کتاب، راهي براي رسيدن به دانايي بيابند.
در بخش بزرگ سال، حجم آثار رسيده نشان دهنده استقبال قابل توجه داستان نويسان جوان اما جدي، از سراسر کشور و به ويژه شهرهاي استان فارس بود که اين استقبال، با توجه به نوپا بودن جشنواره، دلگرم کننده است.
در اين گروه 36 اثر به مرحله دوم راه يافت. از اين تعداد، چهار اثر داستان بلند، يازده مجموعه داستانک و داستان کوتاه و 21 اثر تک داستان کوتاه بود که اعضاي هيئت داوران بخش بزرگ سال به دليل کميت آثار رسيده در بخش رمان، داستان بلند و زندگي نامه، سه قالب مذکور را در يک مجموعه بررسي کردند.
اسامي برگزيدگان جشنواره
در ادامه اين مراسم اسامي برگزيدگان و تقديرشدگان به شرح زير اعلام شد.
برگزيدگان و تقديرشدگان بخش کودک و نوجوان:
دنيا اسکندرزاده، اسماعيل ا... دادي، فاطمه فروتن اصفهاني، الهام زارعي و نيلوفر مالک
برگزيدگان بخش بزرگ سال:
برگزيده اول: اکبر صحرايي، برگزيده دوم: فاطمه تقي زاده، برگزيده سوم: حسن حسيني ارسنجاني
تقديرشدگان بخش بزرگ سال:
حسينعلي ساساني و محسن مرادي
همراهان عزيز، آخرين خبر را بر روي بسترهاي زير دنبال کنيد:
آخرين خبر در سروش
http://sapp.ir/akharinkhabar
آخرين خبر در ايتا
https://eitaa.com/joinchat/88211456C878f9966e5
آخرين خبر در آي گپ
https://igap.net/akharinkhabar
آخرين خبر در ويسپي
http://wispi.me/channel/akharinkhabar
آخرين خبر در بله
https://bale.ai/invite/#/join/MTIwZmMyZT
آخرين خبر در گپ
https://gap.im/akharinkhabar
بازار