فراديد/ سپهري يک مسافر بود و در سفرهايش به شرق و غرب از فرهنگها و آيينهاي مختلف تاثير گرفت. تاثيرات اين فرهنگها در بومهاي نقاشي و اشعار او مشهود است. او درباره نقاشي فرانسوي، خوشنويسي ژاپني و بوديسم مطالعه گسترده داشت.
سهراب سپهري را اين روزها گرانقيمتترين نقاش ايران ميدانند؛ همين چند ماه پيش بود که براي يکي از تابلوهايش بالاي پنج ميليارد تومان در حراج تهران چکش زده شد. او از کودکي به نقاشي علاقه داشت و حتي براي اين علاقهاش در مدرسه کتک هم خورد در اين مسير تحصيل و سفر کرد و نمايشگاه برگزار کرد.
جواد مجابي - منتقد هنري، شاعر و نقاش - درباره سپهري ميگويد: سهراب سپهري تقريبا نقاشي و شعر را با هم آغاز کرد، اما شهرت شاعري او ديرتر و در نيمه دهه ۴۰ با آثاري مانند «حجم سبز» و «صداي پاي آب» آغاز شد؛ اين در حالي است که او در دانشکده هنرهاي زيبا تحصيل کرد و در دهه ۳۰ نمايشگاه نقاشي برگزاري ميکرد.
گران بودن آثار سهراب سپهري ساز و کاري است که به حراجيها برميگردد. آنها روي هر کسي دست بگذارند ميتوانند او را به عرش برسانند يا زير فرش قايم کنند.
فروش بالاي آثار نقاشي لزوما به دليل خوب بودن اثر نقاشي نيست، ما نقاشان ضعيفي داريم که سازماندهندگان حراجيها هنري به کمک مجموعهداران و گردانندگان بازار نقاشي تصميم ميگيرند براي سود بيشتر آثار آنها گرانتر به فروش برود.
سپهري در آثارش متمرکز بر طبيعت است. مطالعات او در مورد مفاهيم ذن بودايي از طبيعت و زندگي به عنوان پايه و اساس شعر و نقاشي اوست. شعر او به زبانهاي بسياري از جمله انگليسي، فرانسوي، اسپانيايي، آلماني، ايتاليايي، سوئدي، عربي، ترکي و روسي ترجمه شده است.
نقاشيهايش نيز در مجموعههاي بزرگ جهان حضور و در نمايشگاههاي معتبر در معرض ديد تماشاگران بوده است.
مجموعهاي از نقاشيهاي سپهري مربوط به درختان است. او در اين نقاشيها بخشي از تنه درخت را به روي بوم ميآورد و از نماهاي مختلف به آن ميپردازد. درختان نماد سستي و ماندگاري در دنياي اويند.
تنه درخت استوارترين بخش درخت است و او با تمرکز بر آن اشاره بر قدرت دارد. شيفتگي او در نشان دادن بخشهاي تنه، به جاي مجموع درخت، عمدي بود و بر اصل سير تکاملي تائو استوار است.
امضاي وي بر روي نقاشيهايش به نظر مرتضي مميز جلوه از روحيه فروتنانه و ايرانياش دارد.
در طول عمر خود، سپهري چندين نمايشگاه انفرادي در تهران برگزار کرد، آثار او در نمايشگاههاي بينالمللي جهان مانند برزيل، فرانسه، ايالات متحده و هنر بازل نيز شرکت داشتهاند.
نقاشيهاي سپهري در مجموعههاي بزرگ بينالمللي شامل موزه هنرهاي معاصر تهران، موزه هنر متروپوليتن و گالري هنر خاکستري دانشگاه نيويورک حضور دارند.
اگر از آخرين حضور آثار سپهري در کشورهاي ديگر شروع کنيم به دوم فروردين امسال خواهيم رسيد. در يکي از معتبرترين حراجيهاي آثار هنري کريستيز دوبي آثار ايرانيان نيز حضور داشتند.
اين حراجي «هنر پساجنگ و معاصر» نام داشت. در اين حضور، علاوه بر نقاشيهاي سهراب سپهري آثاري از پرويز تناولي مجسمهساز و محمد احصايي خطاط به فروش رسيدند.
در نهمين حراج تهران نيز گرانترين اثر نقاشي ايران به سهراب اختصاص پيدا کرد. در ۹ مهر ۱۳۹۷ تابلوي نقاشي سهراب سپهري با قيمت ۵ ميليارد و ۱۰۰ ميليون تومان به فروش رسيد.
بازار