ايبنا/ نشست خبري حجتالاسلام و المسلمين علي ذوعلم، معاون وزير و رئيس سازمان پژوهش و برنامهريزي آموزشي، ظهر دوشنبه (14 بهمن 1398) در ساختمان مرکزي سازمان پژوهش و برنامهريزي آموزشي برگزار شد.
توجه به درستنويسي بايد در همه کتابهاي درسي اعمال شود
حجتالاسلام و المسلمين ذوعلم در اين نشست در پاسخ به سوال خبرنگار ايبنا مبني بر اقدامات صورتگرفته در زمينه توجه به درستنويسي در متون کتابهاي درسي گفت: درستنويسي يکي از رويکردهاي جدي ما در کتابهاي درسي است و اخيرا هم به اين مطلب توجه بيشتري کردهايم که نبايد فقط در کتابهاي فارسي درستنويسي را جا بياندازيم بلکه در همه کتابهاي درسي بايد به اين موضوع توجه شود چون همه کتابهاي درسي يک مسئوليت مشترک در زمينه توانمندي بچهها در رشد تعلقات ملي و رشد توانمندي نسبت به زبان فارسي دارند و بر اين اساس اين کار را دنبال ميکنيم.
بخشي از محتواي آموزشي بايد از طريق مطالعه کتابهاي غيردرسي تامين شود
وي همچنين در پاسخ به سوال ديگر خبرنگار ايبنا درباره لزوم توجه به کتابخواني و پرورش خلاقيت بچهها در مدارس با مطالعه کتابهاي غيردرسي توضيح داد: آنچه که سازمان پژوهش دائما بر آن تاکيد ميکند مانوس بودن بچهها با کتابهاي غيردرسي است. و در اين راستا انتشارات رشد و مجلات رشد فعاليت ميکنند تا بتوانيم بخشي از محتواي آموزشي و مفاهيم مورد نياز بچهها را از طريق مطالعه کتابهاي غير درسي فراهم کنيم و با جديت اين موضوع را دنبال ميکنيم. در برخي دروس مانند مطالعات اجتماعي، ادبيات فارسي، مطالعات ديني اين کار را بايد انجام دهيم و اميدواريم همکارانمان اين کار را دنبال کنند.
وي درباره حذفيات صورت گرفته در برخي کتابهاي درسي ازجمله کتاب فارسي 2 پايه يازدهم، گفت: بهتر است بجاي «حذفيات» بگوييم «تغييرات». البته من در آن زمان در سازمان پژوهش نبودم و زماني که اين تغييرات اعمال شده حتما توضيحاتي از سوي کارشناسان مربوطه ارائه شده است.
مولف به تنهايي در کتابهاي درسي تصميمگيرنده نيست
اين مقام مسئول، درباره بياطلاعي برخي مولفان کتابهاي درسي از حذفيات صورتگرفته نيز توضيح داد: در کتاب درسي برخلاف ساير کتابها، فقط مولف تصميمگيرنده نيست، و سازمان پژوهش براساس مطالعاتي که انجام ميدهد و نظرسنجيهايي که دارد بايد اصلاحاتي انجام دهد و به اطلاع مولف هم ميرساند و اغلب با موافقت مولف انجام ميشود. اما به هر صورت اگر تغييراتي از سوي سازمان اعمال ميشود به دليل صلاحديد و سياستهاي موجود است و در نهايت سازمان بايد پاسخگو باشد. اصولا نويسندگان کتابهاي درسي به ما کمک ميکنند تا مفاهيم مورد نظر در کتابهاي درسي گنجانده شود.
بازطراحي کلان و اصلاحات جدي دوره سه ساله اول ابتدايي انجام ميشود
وي بيان کرد: نيازسنجي و آسيبشناسي هم از سوي حوزه تربيت و هم معاونت طراحي و توليد انجام ميشود و در پروژههاي کلان سازمان، معاونت طراحي و توليد موظف شده بازطراحي کلان و اصلاحات جدي دوره سه ساله اول ابتدايي را انجام دهد همچنين بازطراحي دوره دوم متوسطه که نقدهاي زيادي به آن وارد شده درزمينه کنکور محور بودن برخي منابع درسها و عدم تناسب عناوين درسي با نيازهاي واقعي دانشآموزان و همچنين بازطراحي دوره دوم فني حرفهاي بر اساس مشاغل و نيازهاي جديد و اقتضاعات بازار انجام شود.
رئيس سازمان پژوهش و برنامهريزي آموزشي افزود: خوشبختانه دانشآموزان ما در حد خوبي به شاخصهاي پرسشگري، اهل تفکر بودن، اهل مطالبه بودن، طراحي و نقد کردن، انقلابي بودن و خلاقيت نزديک شدهاند که يک نمود آن حضور چشمگير دانشآموزان در جريان ترور شهيد سردار سليماني ديديم. اما دانشآموزان ما آنچنان که بايد در بستر تربيت مدرسه به حد مطلوب اين ويژگيها دست پيدا نميکنند و به برنامه درسي و کتابهاي درسي انتقاد دارند و اين انتقادها بهجاست که بايد مورد توجه آموزش و پرورش قرار بگيرد.
وي در ادامه بيان کرد: در مهر ماه سال ۹۹ حداقل چند مورد از طرح وارههاي بستههاي يادگيري که ميتواند از سوي ايران توليد شود را رونمايي کرده و در اختيار جامعه قرار دهيم و رسيدن به اين طرحواره که بتواند شناسنامه کتاب را متناسب با سرفصلهاي مورد نياز و دورهاي که در آن ارائه ميشود، توليد کند کاري ظريف است و فنآوري نرم کارشناسي را ميطلبد.
گنجاندن توطئهها و جنايات آمريکا در کتابهاي درسي
ذوعلم همچنين در اين نشست به مصوبه مجلس شوراي اسلامي مبني بر مکلف کردن وزارت آموزش و پرورش و وزارت علوم و تحقيقات براي گنجاندن توطئهها و جنايات آمريکا در کتابهاي درسي اشاره کرد و گفت: قبلا در کتابهاي درسي به اين مساله پرداخته شده، اما طبق اين موصوبه وظيفه داريم سرفصلهاي گويايي را در اين زمينه در کتابها اضافه کنيم و در اين راستا بايد به حداقل 10 عنوان از اين توطئهها و خيانتها در کتابهاي درسي بپردازيم. که از نظر تاريخي اولين آن خيانت آمريکاييها به دکتر مصدق بوده است. دولت آمريکا حداقل يک تاخير نيم قرنه در شروع پيشرفت کشور ما داشت که يک گناه نابخشوندي است.
وي در ادامه بيان کرد: توطئه حمايت شاه در برابر انقلاب که حدود دو سال به دليل پشتيباني غرب و امريکا پيروزي انقلاب اسلامي به تاخير افتاد و با حضور قاطع مردم آنها مجبور به عقبنشيني شدند. همچنين توطئه تفرقه بين مسلمانان، تفرقه شيعه و سني، تفرقه بين حوزه و دانشگاه، تفرقه بين دولت و ملت از سوي آمريکا که همچنان استمرار دارد. جنايت امريکا در حمايت همهجانبه از صدام حسين براي حمله به کشور ما در 8 سال دوره دفاع مقدس که اگر حمايت امريکا نبود قطعا اين جنايت رخ نميداد.
ذوعلم ادامه داد: توطئه ديگر امريکا، حمايت از يک رژيم جعلي و کودککش به نام رژيم صهيونيستي است که بيش از 70 سال است در جهان اسلام استمرار دارد و آخرين قدم توطئه آنها طرح معامله قرن بود که به دليل هوشياري که در جهان اسلام شکل گرفته اين طرح متولد نشده دچار مرگ مغزي شد. و توطئه امريکا براي تجزيه کشور ايران، از اين موارد است.
وي افزود: توطئه بعدي، توطئه فرهنگي عميق و حسابشده جذب مغزهاي کشور ما و تلاش براي هويتزدايي ملت ماست که همچنان ادامه دارد و توطئه براي اسلامستيزي با ايجاد داعش و کشورهاي دستنشانده و آخرين آن اقدام تروريستي خشن سردار سليماني بوده است که در تاريخ جهان اين ترور بيسابقه است و اين توطئهها همچنان ادامه دارد و ملت فهيم ما ميتواند اين توطئهها را خنثي کرده و جايگاه شايسته ايران را در جهان تثبيت کند.
ذوعلم درباره آموزش زبان چيني در کتابهاي درسي نيز اظهار کرد: پيشنهاد سازمان پژوهش اين بوده که بتوانيم سبد انتخاب دانشآموزان در آموزش زبان خارجي را گسترش دهيم و دانشآموز از ميان شش زبان يک زبان را انتخاب کنند و آن را بياموزد. از اين رو زبان چيني به اين سبد زبان آموزشي اضافه شده و اين مساله در شوراي عالي آموزش و پرورش در حال بررسي است و از پيشنهادمان دفاع علمي ميکنيم.
معاون وزير آموزش و پرورش درباره حذف انتگرال از کتب درسي گفت: ما موظف نيستيم که تمام بخشهاي تخصصي و دشوار را به دانشآموزان بياموزيم و بايد در دانشگاه آن را بياموزند، دانشآموزان بايد در مدرسه زندگي کردن را بياموزند چه بسا که ما نياز به حذفيات بيشتري در کتابهاي درسي داشته باشيم.
ذوعلم همچنين به مساله تامين کاغذ براي کتابهاي درسي اشاره کرد و گفت: مساله کاغذ و چاپ کتابهاي درسي در سال ۹۹ به طور کامل حل شده است و ۴۵ ميليون يورو براي اين کار اختصاص داده شده و ما به حدود ۴۵ تن کاغذ نياز داريم. براي سال ۱۴۰۰ نيز از همين الان مساله را دنبال ميکنيم، نگرانيهايي درباره تهيه کاغذ و ارز مورد نياز در سال ۱۴۰۰ داشتهايم که به سازمان برنامه و بودجه منتقل شده است.
بازار