ايرنا/ قصههاي هزار و يک شب، روايتي کهنسال است که نويسندگان معاصر، از آن الهام گرفتهاند، اين آخر هفته را با قصههاي تازهاي از هزار و يک شب، به اميد برآمدن هزار و يکمين شب اندوه بگذرانيد.
قصه شهرزاد قصهگو که راوي قصههاي هزار و يک شب است، بارها به زبانهاي متفاوت و در فرهنگهاي گوناگون بازنويسي شده است. اين کتاب يکي مهمترين سفيران فرهنگ مشرق زمين به غرب جهان است که کشف رمز و راز آن بهانه شرقشناسي، بسياري از پژوهشگران بوده است.
اين هفته سه کتاب بر اساس هزار و يک شب بخوانيد، باشد که شب هزار و يکم اندوه سرآيد.
شهرزاد قصهگو در زندان
ميرچا الياده، در سال ۱۹۰۷ در بخارست روماني، زاده شد و درگذشت او سال ۱۹۸۶ است، او اسطورهشناس، دينپژوه و رماننويس پرکاري بود که آثارش پس گذشت دهها سال، پرمخاطب هستند.
الياده سالهايي از عمرش را به هند رفت و با آموختن زبان سانسکريت، متون کهن شرقي و اسطورهها را مطالعه کرد.
در خيابان مينتولاسا يکي از آثار داستاني اوست و از پيرمردي روايت ميکند که با رفتن به دفتر يکي از ماموران وزارت داخله، خود را مدير مدرسه او معرفي ميکند اما مامور به او مشکوک ميشود و او را بازداشت ميکند، در بازداشتگاه او داستانهايي شگفتانگيز و عجيب تعريف ميکند و همه حتي زندانبان شيفته داستانهاي دايرهوار او ميشوند. حتي وزير داخله که زني جدي و سنگدل است، به داستانهاي او دل ميسپارد و از او ميخواهد که پايان داستان را بگويد...
در اين کتاب شهرزاد قصهگو، پيرمرد زنداني است.
در خيابان مينتولاسا، نوشته ميرچا الياده است که با ترجمه محمدعلي صوتي، در ۲۱۴ صفحه توسط نشر نو منتشر شده است.
افسوني پس از شکستن طلسم
نَجيب مَحفوظ عبدالعزيز ابراهيم احمد الباشا، متولد ۱۹۱۱ در قاهره مصر و درگذشته ۲۰۰۶ است. او بيش از پنجاه داستان و مجموعه داستان کوتاه منتشر شده که بسياري از آنها به فارسي نيز ترجمه شده اند.
کتاب هزار و يکشب: دنباله داستان شهرزاد قصهگو، اثري است از نجيب محفوظ که در پايان شب هزار و يکم، روي مي دهد، سلطان تصميم گرفته است با شهرزاد ازدواج کند و مردم شهر بزرگ از شکستن طلسمي شادمان هستند که منجر به کشتن شدن دختران بيگناه ميشد. ناگهان اتفاقات عجيبي در شهر ميافتد و غولهاو پريها به شهر ميآيند و شهر را افسون فرا ميگيرد و چند قتل روي ميدهد، گويا هنوز قصهها به پايان نرسيده اند.
کتاب هزار و يکشب: دنباله داستان شهرزاد قصهگو، نوشته نجيب محفوظ، با ترجمه عبدالرضا هوشنگ مهدوي در ۲۶۸ صفحه توسط نشر مرواريد به چاپ رسيده است.
هزار و يک شب در قرن ۲۱
محمد حنيف در سال ۱۳۳۹ در بروجرد، به دنيا آمد و او نويسنده، پژوهشگر و منتقد ادبيات داستاني است که تاکنون بيش از ۵۰ مقاله و چندين کتاب منتشر کرده است.
جادوي گوبتا، يکي از آثار مهم حنيف است که روايتي از هزار ويکشب را در دل خود دارد، سه شخصيت با سه تفکر متفاوت، قصد تاسيس مدرسهاي در شهر کاشان را دارند و يادآوري يک نام هندي موجب ميشود، جادويي در داستان رقم بخورد که هزار و يک شب آغاز شود.
در اين اثر، شخصيتهاي دنياي امروز با قهرمانان قصههاي هزار و يک شب و داستانهاي آنها پيوند ميخورد و هزار و يک شب، بار ديگر تکرار ميشود.
جادوي گوبتا، نوشته محمد حنيف در ۳۸۳ صفحه توسط نشر علمي و فرهنگي، منتشر شده است.
بازار