تسنيم/ سعيد تشکري که بارها قلمش را در حوزه ادبيات رضوي آزموده است و مشهد جغرافياي داستاننويسي اوست، به عنوان خادم فرهنگ رضوي شناخته شد.
در هجدهمين جشنواره فرهنگي بينالمللي امام رضا(ع) که به دليلي شيوع ويروس کرونا به صورت مجازي برگزار از 5 هنرمند کشور به عنوان خادمات فرهنگ رضوي تقدير ميشود.
سعيد تشکري، آريا عظيمينژاد، غلامرضا سازگار، شايستهفر و عباس اخوين به عنوان خادمان فرهنگ رضوي در اين دوره شناخته شدهاند.
هنر نيايشي به روايت سعيد تشکري
سعيد تشکري، هنرمند متعهدي است که در سالهاي فعاليتش تلاش داشته تا چراغ هنر ديني را روشن نگاه دارد، که اگر اينگونه نبود نام نيک و هنر باخلاقيتش در هر جشنواره به عنوان برگزيده اعلام نميشد. او همواره يکي از اولين گزينهها براي روي صحنه رفتن يک نمايش ديني بوده و چاپ آثاري باشکوه که در چهار دوره جايزه کتاب سال حاضر بودند و کسب جوايز بين المللي چون يونيسف و کسب نشان عالي رايو تنها چند خط از دفتر فرهنگي و پرافتخار اوست.
سعيد تشکري نويسنده خطه خراسان که قلمش از يک سو ريشه در تاريخ بلندقامت خراسان بزرگ و زبان فارسي دارد و از سوي ديگر در سوداي تاريخ است و کلام رايج و جاري در آن. بارها قلمش را در عرصه ادبيات رضوي آزموده و هر بار سربلندتر از گذشته بيرون آمده است، «بار باران» ، «ولادت» ، «غريب قريب»، «اوسنه گوهرشاد»، «سيميا»، «آبيها»، «موقف» بخشي از آثار اين نويسنده است که فصل جديدي را در عرصه ادبيات رضوي گشودهاند.
نويسندهاي که خود معتقد است که ادبيات رضوي وقتي زنده ميشود که معاصرسازي شود، «مشهد» براي سعيد تشکري جغرافياست، يک مدل و الگوي جهاني است. در ادامه مروري داريم بر برخي آثار سعيد تشکري که در حوزه فرهنگ رضوي نوشته شدهاند.
"بار باران" ـ انتشارات نيستان
تشکري در رمان «بار باران» از منظر شهودي به زندگي گوهرشاد بيگم عروس تيموري پرداخته است. گوهرشاد بيگم و شاهرخ پس از مرگ تيمور به سوي سرزمين هرات حرکت ميکنند تا جا پاي تيمور نور جهانگشاي بگذارند و بخشي از سرزمين او را به نام تيمور پادشاهي کنند. تيمور در راه چين و ماچين در سوداي فتح سرزمين تازه و توبه خويش جان ميدهد . از سوي ديگر گوهرشاد و شاهرخ در راه رسيدن به طوس با مادر بيمار گوهرشاد روبرو ميشوند. آنها ميشنوند که در طوس سلطاني به نام رضا(ع) شفاي عرب و عجم، ترک و تاتار را با بهاي شکستن دل ميدهد. گوهرشاد عهد ميبندد در صورت بهبود مادرش خانهاي در کنار بارگاه سلطاني رضا بسازد. مادر بهبود مييابد و گوهرشاد به عهد خويش پافشاري ميکند. قوامالدين شيرازي معماري حاذق بر کار گمارده ميشود. اما پيرزني حاضر نيست که تکه زمين خود را به گوهرشاد بفروشد...
"ولادت" ـ نيستان
رمان "ولادت" تشکري روايتي است که نويسنده از پذيرش امام و انديشه و منش او در ميان ايرانيان همعصر وي عرضه ميکند. مبناي اصلي رمان براساس دلبستگي کاتباني ايراني است که از دهقانان و شبانان بودند که نقل قولهايي درباره امام رضا(ع) به نقل از امام موسي کاظم(ع) شنيده و با هنرهايي از قبيل نقالي، در دورهم نشينيهايي «شبچرا» آن را بيان ميکردند.
سفر امام رضا(ع) و حضرت معصومه(س) به ايران در اين کتاب، از زبان مجموعهاي از کاراکترها بيان ميشود که تشکري سعي کرده با رعايت ايجاز و خلق زبان فاخر متناسب با موقعيت و رخداد رمان و نيز ايجاد فصول متعدد و کشف هر واقعه از منظر مختص به خود در جريان داستان آن را به ماجرايي بيش از يک سفر تعبير کرده و از آن به حادثهاي براي تغيير سرنوشت محتوم ايرانيان مسلمان و مقسم آن به قبل و بعد از خود ياد کند.
به تعبير تشکري در اين داستان در حقيقت با داستاني چند وجهي درباره زندگي اين خواهر و برادر مواجه ميشويم که شهود دراماتيک نويسنده نسبت به برخي موضوعات در بخشهايي از پرداختن به زندگي اين دو بزرگ، از رويکردهاي محتوايي آن محسوب ميشود.
"غريب قريب" ـ بهنشر
"غريب قريب" اما داستان ساختن و بازسازي حرم امام(ع) در دورانهاي مختلف تاريخ ايران است. اين کتاب شامل دوازده بخش است که هر کدام در قالب داستاني ساخت و نگهداري حرم را در دورانهاي نوغانيان، سامانيان، غزنويان، سلجوقيان، خوارزمشاهيان، چنگيزيها، ايلخانان، تيموريوان، صفويان، افشاريان و قاجار روايت ميکند.
"سيميا"ـ نيستان
کتاب «سيميا» دومين مجلد از رمان ولادت است که سعيد تشکري پيش از اين منتشر کرده است و روايتي داستاني در حاشيه هجرت امام رضا(ع) از مدينه به مرو را روايت ميکند. در مجلد نخست از رمان ولادت داستان زندگي دو شبان خراساني که يکي کاتب و ديگري صحاف است روايت ميشود که فرزند خواندههاي خود را که در ويرانههاي شوش دانيال پس از ديدار با مولاي خود امام موسي کاظم(ع) در پي کشتاري که عباسيان براي تاراج پارسيان انجام دادهاند، مييابند و آنها را از بدو طفوليت در وصيتي مکتوب به نام هم ميخوانند. پس از سالها آن دو فرزند با عنوان ليلا و هاتف اکنون پس از سالها و مرگ اين کاتب و صحاف با هم ازدواج ميکنند، اما پرسش ساده آنها از خود اين است: ما که هستيم؟ و چرا فرزند مولاي پدرانشان وليعهد تازه عباسيان است؟ ليلا و هاتف براي يافتن پاسخ خود و ازدواج با يکديگر به مدينه ميروند تا حقيقت امام هشتم شيعيان را بيابند و زندگي خود را آغاز کنند. رسيدن آنان به مدينه مصادف است با هجرت اجباري حضرت امام رضا(ع) به مرو.اکنون هاتف و ليلا يکي در پي امام هشتم به سفر ميرود و يکي با حضرت معصومه(س) همراه ميشود.
تشکري در اين رمان ماجراي اين دو جوان را از فراز ديگري از زندگي آنها ادامه ميدهد. هاتف در زندان مامون اسير است و جواني به نام سياح در طلب ازدواج با دختر آنهاست و براي جلب اذن پدر دختر، هاتف و ديدار با نعمان برادر خود که هر دو اسير زندان مامون هستند از قم راهي بغداد ميشوند. نعمان سر سودايي دارد و ميخواهد دل به زندگي پيش رويش ببندد اما هاتف در راه و مسير خود سخت دلبسته است و تصميم دارد پس از آزادي از زندان نيز کماکان به مسير پيش از اين آمده در ارادت و تبعيت از امام خود ادامه دهد و در اين راه است که او در ميان دو راهي طلب دختر هاتف و شروط او و همراهي با برادرش و در پي زنگي رفتن دست و پا ميزند.
"آبيها" ـ بهنشر
رمان آبيها« درباره زندگي پزشکي است که در شهر هالينوبلس متولد شده است؛ شهري که مسلمانان نام حران را بر آن گذاشتهاند. اين پزشک مسيحي، معاصر دوران هارونالرشيد خليفه عباسي است. او ناچار ميشود بهدليل احضار هارون، دير انطاکيه را ترک کرده و به سمت درباره او برود.
در ادامه داستان پزشک مسيحي که ذکرياي رومي نام دارد، خبردار ميشود که عليبنموسي (ع) در مدينه است. بنابراين چون حدس ميزند ماموران هارون از مسير حرکتش به سمت مدينه خبر دارند، تصميم ميگيرد مسيرش را عوض کند تا سواران نتوانند آنچنان که توقع دارند او را در مدينه پيدا کنند. طي اتفاقاتي که در ادامه ميافتد پزشک مسيحي به کسوت شاگردان امام رضا (ع) در ميآيد.
"موقف" ـ بهنشر
اين کتاب روايتگر ماجراي دعبل است، حکايت جواني شاعرپيشه و عاشق که به خواسته معشوق ميرود تا شاعري شود با کلامي برنده و محکم، و شعرهايي بسرايد تا به دعبل خزايي مبدل شود. او سرانجام با آن چه که از جان کلامش برميآيد با وجود بعد مسافت موقف امام هشتم ميشود و در وصف پيامبر و فرزندانش آن چنان شعر ميگويد که چون شمشير به دستان در خدمتشان در ميآيد.
"اوسنه گوهرشاد" ـ بهنشر
گوهرشاد بيگم باني ساخت مسجد گوهرشاد در مشهد، پس از هزار سال به اين مسجد ميآيد و با ملکهاي روبرو ميشود که ميخواهد مسجد گوهرشاد را خراب کند...
در کتاب «اوسنه ي گوهرشاد» روايتهايي درباره مسجد گوهرشاد، دوران تجدد رضاخاني، واقعه کشتار مردم در اين مسجد، شهر پاريس و … ارائه ميشود و داستانهايي موازي در قرون گذشته و معاصر مقابل خواننده گذاشته ميشود.
تشکري پيشتر نيز به عنوان خادم رضوي معرفي و بهعنوان چهره سال 1398 هنر انقلاب اسلامي خراسان رضوي انتخاب و معرفي شده است.
بازار