نویسنده کاندیدای بوکر به قید وثیقه آزاد شد

ايبنا/ سيتسي دانگرمبگا، نويسنده اهل زيمبابوه و يکي از کاندايداهاي دريافت جايزه معتبر بوکر در سال 2020 به قيد وثيقه از زندان آزاد شد. خانم سيتسي دانگرمبگا در اعتراضات عليه فساد سيستم در زيمبابوه دستگير شده بود.
دانگرمبگا که براي داستان «جسد قابلسوگواري» در ميان نامزدهاي اوليه بوکر امسال قرار گرفت روز جمعه به همراه معترض ديگري به نام جولي بارنز دستگير شد. اين نويسنده پلاکاردي با خود به همراه داشت که درخواست اصلاحات در دولت رئيسجمهور امرسون منانگاگوا و آزادي هاپوِل چينونو، روزنامهنگار زنداني را داشت که اخيراً در اعتراضات سراسري در زيمبابوه دستگير شده بود.
دانگرمبگا پيش از دستگيري در صفحه شخصياش در توييتر نوشته بود: «قانون همين است. اگر ميخواهيد رنجها به پايان برسد بايد کاري کنيد. عمل از اميد به وجود ميآيد. قانونِ باور و عمل به آن.»
دانگرمبگا به اتهام برانگيختن ديگران به خشونت و نقض پروتکلهاي بهداشتي مربوط به کرونا متهم و روز شنبه به قيد وثيقه آزاد شده است. دانگرمبگا و جولي بارنز بايد روز هجدهم سپتامبر به دادگاه بروند.
نويسنده نامزد جايزه بوکر پس از آزادي به خبرنگاران گفت: «خوشحالم که بار ديگر در هواي آزاد هستم. همه مردم زيمبابوه دوست دارند خودشان و هموطنانشان زندگي خوبي داشته بشند و همين موضوع انگيزه خوبي براي تلاش کردن است.»
سپس در توييتر هم نوشت: «دوستان! براي قوي بودن شما ممنونم. هر کسي که خبر دستگيري من و جولي بارنز را پخش کرد به امنيت ما و حفظ آزادي مدني شهروندان کمک کرده است. به تلاش براي اصلاح زيمبابوه ادامه ميدهيم زيرا اينجا کشور ما هم هست.»
روز جمعه عفو بينالملل در بيانيهاي گفت: «حمله وحشيانه به فعالان سياسي و مدافعين حقوق بشر که شهامت افشاي فساد را دارند و از دولت خود درخواست کمک ميکنند به شدت افزايش يافته است. محاکمه و زنداني کردن اين افارد مصداق بارز سوءاستفاده از سيستم قضايي و قدرت و تمسخر مفهوم عدالت است.»
اعتراضات در شهر هراره، پايتخت زيمبابوه در هفتههاي گذشته شدت گرفت. دولت از مردم خواست در خانه بمانند و نيروهاي امنيتي وارد خيابانها شدند. معترضين به فساد در ردههاي بالاي دولتي، خدمات ناکافي عمومي، و افزايش قيمتها معترض بودند.
سيتسي دانگرمبگا داستاننويس، نمايشنامهنويس، و فيلمساز 61 ساله اهل زيمبابوه است. اولين کتابش تحت عنوان «شرايط عصبي» در سال 1988 نوشته شد و اولين کتابي بود که توسط نويسنده زني از زيمبابوه به انگليسي نگاشته شده بود. همان سال بيبيسي «شرايط عصبي» را يکي از صد اثر برتري معرفي کرد که دنيا را شکل دادهاند. امسال هم براي کتاب «جسد قابلسوگواري» در ميان نامزدهاي اوليه بوکر قرار گرفت و يکي از بختهاي دريافت جايزه 50 هزار پوندي است.