راز کتابها، اسطورههایی از بنی آدم تا بند انگشتی

ايرنا/ اين روزها، شايد آفتاب ادبيات و هنر از سوي ديگري طلوع کرده است که نويسندگان بسياري، قدم بر زمين خاکي گذاشتهاند، به مناسبت اين تولدها، به سراغ کتابهاي تازه برويم.
راوي اسطورهها
جلال ستاري، محقق و اسطوره پژوه و انديشمند ايراني، ۱۶ مرداد ۱۳۱۰ در شهر رشت، متولد شد. مدرک دکتراي روانشناسي خود را از دانشگاه سوييس دريافت کرد و يکي از استادان معروف او ژان پياژه، روانشناس و نظريهپرداز صاحب نام بود. ستاري متاثر از کارل گوستاو يونگ، از روانشناسي فراتر رفت و به مطالعه اسطورهها پرداخت. ستاري در سال ۸۴ به پاس عمري تلاش فرهنگي نشان آفيسيه ( نشان ادب و هنر فرانسه) را دريافت کرد.
او بيش از ۸۰ اثر تاليف و ترجمه در زمينههاي اسطورهشناسي، ادبيات نمايشي و نقد فرهنگي انجام داده است که برخي از آنها کتابهاي مرجع و شاخص در حوزه و موضوع خود به شمار ميروند. چشم انداز اسطوره، زبان رمزي افسانهها، زبان رمزي قصههاي پريوار، رمز پردازي آتش، اسطوره و رمز، مجموعه جهان اسطورهشناسي، برخي از ترجمههاي مهم او هستند. حالات عشق مجنون، افسون شهرزاد، درد عشق زليخا، عشق صوفيانه، پژوهش در قصه اصحاب کهف، پژوهش در قصه يونس و ماهي، پژوهشي در قصه شيخ صنعان و دختر ترسا، پژوهشي در قصه سليمان و بلقيس، گفت و گوي شهرزاد و شهريار نيز برخي از تاليفات اين پژوهشگر به شمار ميآيند.
کتاب گفتوگو با جلال ستاري، حاصل گفتوگويي طولاني از سال ۱۳۸۷ تا ۱۳۸۹، ميان ستاري و ناصر فکوهي است، فکوهي که خود استاد انسانشناسي و متخصص فرهنگ است در اين کتاب زمينه آنچه به ساخته شدن ستاري منجر شد را از خاطراتش، بيرون ميآورد، دو پژوهشگر در اين کتاب فرهنگ ايران را نيز در ميان صحبتهايشان بازتعريف ميکنند.
گفت و گو با جلال ستاري به کوشش ناصر فکوهي در ۴۶۲ صفحه توسط نشر مرکز منتشر شده است.
نويسنده بني آدم
محمود دولت آبادي، نويسنده و اديب، متولد دهم مردادماه سال ۱۳۱۰ است. او در روستاي دولت آباد سبزوار به دنيا آمد. او تحصيلات ابتدايياش را در دولتآباد گذراند و بعد از آن به مشهد رفت. دولتآبادي در زمان زندگياش در مشهد با سينما و نمايش آشنا شد. او براي تکميل دانش سينمايياش به تهران آمد و در تئاتر پارس مشغول به کار شد. دولت آبادي اولين تجربههاي نويسندگياش را با شرکت در کلاسهاي بازيگري آناهيتا تجربه کرد، او در نمايشهاي مهمي از برتولت برشت، بهرام بيضايي و اکبر رادي بازيگر بود. دقيقا در همان سالها يعني حدود دهه چهل شمسي بود که دولت آبادي نوشتن را آغاز کرد. اولين داستان او به نام ته شب سال ۱۳۴۱ در مجلهاي در تهران منتشر شد. بعد از انتشار اولين داستانش بود که دولت آبادي به نوشتن روي آورد و اين کار را به صورت حرفهاي دنبال کرد.
آثار و نوشتههاي محمود دولت آبادي را به شش دسته کلي ميتوان تقسيم کرد؛ رمان، مقاله، نقد ادبي، نمايشنامه، فيلمنامه و سفرنامه، تا کنون نزديک به ۴۰ اثر ادبي از وي منتشر شده است.
برخي جوايز ادبي دولتآبادي از اين قرارند: جايزه ادبي واو، جايزه ادبيات بينالمللي خانه فرهنگهاي جهان برلين، جايزه ادبي هوشنگ گلشيري، جايزه ادبي يان ميخالسکي سوييس،نشان شواليه هنر و ادب فرانسه (۲۰۱۴)
محمود دولتآبادي به رمانهاي بلندش شناخته ميشود و اثري چند جلدي چون کليدر و روزگار سپري شده مردم سالخورده يا کارهايي چون جاي خالي سلوچ يا سلوک که آثاري بلند اما تک جلدي هستند اما طبعآزمايي دولتآبادي در داستان کوتاه هم خواندني است.
بني آدم، مجموعهاي از داستانهاي کوتاه دولتآبادي است که نثر و سبک اين داستانها نسبت به کتاب هاي قبلي او بسيار متفاوت است. اين کتاب فضايي مدرن دارد که براي مخاطب سوال ايجاد ميکند. مولي و شازده، اسم نيست، چوب خشک بلوط، برخي از داستانهاي اين مجموعه هستند.
کتاب بني آدم نوشته محمود دولتآبادي در ۱۰۷ صفحه توسط نشر چشمه منتشر شده است.
آقاي افسانه ساز
هانس کريستين اندرسن (۱۸۰۵-۱۸۷۵) نويسنده، شاعر، نمايشنامه نويس که شاعر ملي دانمارک و پدر افسانه هاي نو نيز ناميده مي شود. او با آميختن قصه هاي عاميانه با تخيل خود، ۱۶۸ افسانه نو نوشته است.
هانس کريستين اندرسن نخستين داستانش را در ۲۴ سالگي نوشت و ۵ سال پس از آن با سفر به کشورهاي مختلف، با نويسندگان معروفي همچون ويکتور هوگو، والتر اسکات، چارلز ديکنز، الکساندر دوما، بالزاک و برادران گريم آشنا شد. نخستين قصه هاي اندرسن در سال ۱۸۳۵ و نخستين ترجمه انگليسي از قصه هاي او ۱۱ سال پس از آن منتشر شدند. هم اکنون قصه هاي او به ۱۵۰ زبان دنيا برگردانده شده است و از قصههاي محبوب کودکان به شمار ميآيد. بسياري از نويسندگان از شيوه آفرينش او الهام گرفتهاند و نسخه هاي جديدي از قصههاي او نوشتهاند.
دفتر بينالمللي کتاب براي نسل جوان، دوم آوريل برابر ۱۴ فروردين، زادروز اندرسن را روز جهاني کتاب کودک نامگذاري کرده، و هر ساله در سراسر جهان جشن گرفته ميشود. همچنين جايزه هانس کريستين اندرسن، از سال ۱۹۵۶ به انتخاب بهترين پديدآورندگان ادبيات کودک، اختصاص يافته است. چهارم آگوست برابر با ۱۴ مرداد ماه، سالروز درگذشت اين نويسنده نامدار است.
در ايران آثار اندرسن، بارها ترجمه شده که يکي از کاملترين ترجمههاي آن، مجموعه ۱۱۰ قصه از هانس کريستين اندرسن با ترجمه محمدرضا شمس، پريسا همايونروز، از نشر قدياني است. اين مجموعه شامل قصههاي مشهوري چون جوجه اردک زشت، دخترک کبريت فروش، لباس جديد امپراتور، جعبه آتش زنه، سرباز سربي، بند انگشتي و... است.
۱۱۰ قصه از هانس کريستين آندرسن، با جلد گالينگور و طراحي جلد کيانوش غريبپور، در ۷۲۷ صفحه، منتشر شده است.