
نامزدهای نهایی جایزه بوکر 2020 اعلام شد

خبرگزاري کتاب ايران/ فهرست نامزدهاي نهايي جايزه بوکر اعلام شد و آمريکاييها حضور ويژهاي در فهرست دارند. اين در حالي است که در نهايت شگفتي هيلاري منتل، برنده دو دوره از جايزه بوکر از فهرست نهايي کنار گذاشته شد تا سومين مجموعه از سهگانه «تالار گرگ» موفق به دريافت جايزه بوکر نشود.
منتل يکي از چهار نويسندهاي است که توانسته تاکنون دو بار جايزه بوکر را به دست آورد. مارگارت آتوود، پيتر کاري، و جي. ام کوئتزي سه نويسنده ديگر هستند که دو بار جايزه بوکر را به دست آوردند. تاکنون هيچ نويسندهاي موفق نشده است که سه بار به افتخار برنده شدن در بوکر دست يابد.
اولين کتاب از اين مجموعه درباره آمدن توماس کرامول به قدرت و اعدام توماس مور است و در سال 2009 منتشر شد و جايزه بوکر را هم براي نويسنده به ارمغان آورد. در سال 2012 دومين کتاب از اين مجموعه تحت عنوان «اجساد را بياوريد» منتشر شد و دوباره جايزه بوکر را به دست آورد. داستاني که چگونگي سقوط آن بولين، همسر دوم هنري هشتم را به تصوير ميکشد.
با حضور چهار نويسنده رنگينپوست در ميان نامزدهاي نهايي فهرست نهايي امسال متفاوتترين فهرست از نظر تنوع در تاريخ جايزه بوکر است. چهار نويسنده کتاباولي-ديان کوک، آوين دوشي، داگلاس استوارت، و برندون تايلر- در کنار دو نويسنده شناختهشده يعني سيتسي دانگرامبگا از زيمبابوه و مازا منگيست از اتيوپي براي به دست آوردن جايزه پنجاه هزار پوندي به رقابت ميپردازند.
به جز دانگرامبگا همه نويسندگانِ حاضر در فهرست نهايي يا آمريکايي هستند يا شهروندي آمريکا را دارند.
گبي وود، مدير ادبي بنياد بوکر درباره فهرست نهايي گفت: «هيچکس به دليل اسم يا شخصيت برنده جايزه بوکر نميشود. کتاب و تأثيري که بر روي ديگران ميگذارد براي ما اهميت دارد. نويسندگان کتاباولي حرفهاي زيادي براي گفتن داشتند و در دور دوم کتابخواني متوجه سبک نوشتن غني اين آثار شديم.
دانگرمبگا که براي داستان «جسد قابلسوگواري» در ميان نامزدهاي اوليه بوکر امسال قرار دارد اخيراً در اعتراضات عليه فساد سيستم در زيمبابوه دستگير شده بود اين نويسنده پلاکاردي با خود به همراه داشت که درخواست اصلاحات در دولت رئيسجمهور امرسون منانگاگوا و آزادي هاپوِل چينونو، روزنامهنگار زنداني را داشت که اخيراً در اعتراضات سراسري در زيمبابوه دستگير شده بود. «جسد قابلسوگواري» در ادامه کتابي از همين نويسنده به نام «شرايط عصبي» است که در سال 1988 منتشر شده بود.
مازا منگيست با کتاب «پادشاه سايه» اولين نويسنده اهل اتيوپي است که موفق به حضور در فهرست نهايي جايزه بوکر ميشود. شش سال پس از اينکه بنياد بوکر تصميم گرفت درهاي جايزه را به روي آمريکاييها بگشايد و با انتقادات زيادي روبهرو شد. انگليسيها نگران سلطه آمريکاييها بر يک جايزه انگليسي بودند و امسال هم 9 نويسنده آمريکايي يا شهروند آمريکا بودند. فقط سه نويسنده از انگليس در ميان نامزدهاي نهايي قرار داشت.
جورج ساندرز و پل بيتي دو نويسنده آمريکايي هستند که از زمان تغيير قوانين برنده جايزه بوکر شدند و با توجه به فهرست امسال اصلاً بعيد نيست که جايزه بوکر سومين برگزيده آمريکايي خود را به ديگران معرفي کند.
نامزدهاي نهايي جايزه بوکر سال 2020 به شرح زير است:
«جسد قابل سوگواري» نوشته سيتسي دانگرامبگا
«پادشاه سايه» نوشته مازا منگيست
«شاگي بِين» نوشته داگلاس استوارت
«زندگي واقعي» برندون تايلز
«شکر سوخته» نوشته آوني دوشي
«سرزمين ناشناخته جديد» نوشته ديان کوک
لي چايلد، نويسنده آثار معمايي، لِم سيساي، شاعر، سمير رحيم، منتقد، اميلي ويلسونف صاحبنظر دوره کلاسيک از اعضاي هيئت داوران امسال هستند و معتقدند اين شش رمان بسيار تأثيرگذار هستند که چنين جايگاهي به دست آوردهاند. هيئت داوران براي انتخاب اين فهرست 162 اثر را خواندند و هيلاري منتل تنها نويسنده معروف حذفشده از اين فهرست نيست و آن تايلر و کولم مککان هم از فهرست نهايي کنار گذاشته شدند.
چايلد درباره اثر جديد منتل گفت: «اين سهگانه تا ابد در اذهان مردم باقي خواهد ماند. کتاب بينظيري هم بود اما در فهرست امسال کتابهاي بهتري داشتيم.»
جايزه «من بوکر» به بهترين اثر تازه انگليسيزبان که نوشته شهروندان همسود بريتانيا است اهدا ميشود. پيش از اين نويسندگاني چون جورج سندرز، آيريس مرداک، و ايِن مکايوان برنده اين جايزه معتبر شدهاند.
برنده جايزه معتبر بوکر در تاريخ هفدهم نوامبر نوامبر به صورت اعلام ميشود. قرار نيست مراسم شام و يا گردهمايي برگزار شود و جايزه با همکاري شبکه خبري بيبيسي پخش ميشود . سال گذشته مارگارت آتوود و برناردين اِواريستو به صورت مشترک بنرده جايزه بوکر شدند.