
داستانهای علمی تخیلی، راهحل ساده دوران قرنطینه

خبرگزاري کتاب ايران/ استر جونز استاد دانشگاه کلارک ايالت ماساچوست آمريکا اخيراً کتابي درباره تاثير داستانهاي هيجانانگيز درباره خوانندگان نوجوان نوشته است که از سوي انتشارات هارپرکالينز منتشر شده است. جونز استاد رشته ادبيات انگليسي دانشگاه آمريکايي ميگويد خواندن داستانهاي علمي تخيلي به طور معمول از سوي والدين براي بچهها منع ميشود ولي واقعيت اين است که اين کتابها شايد موجب رفتارهاي عجيب و غريب در کودکان و نوجوانان ميشوند ولي خلاقيت آنها را افزايش ميدهند.
استاد دانشگاه آمريکايي ميگويد در دوره قرنطينه و مبارزه با افسردگي شايع نوجوانان در اين دوره بهترين راهحل خواندن کتابهاي علمي تخيلي و حتي تماشاي فيلمهاي ساخته شده بر اساس اين کتابهاست. جونز ميگويد: در زماني که بيشتر مردم به خاطر شيوع ويروس کرونا و قرنطينه دچار اضطراب و افسردگي ميشوند، راههاي سادهتري براي خروج از اين وضعيت وجود دارد.
داستانهاي علمي تخيلي کمترين کارکردشان خارج کردن انسان از دنياي واقعي است و در حقيقت کارکرد اصلي اين داستانها محسوب ميشود. نوجوانان با خواندن اين کتابها نه تنها از افسردگي و اضطراب خارج ميشوند، بلکه موجب رشد ذهني و خلاقيت آنها ميشود. کريستوفر بجامين به همراه يک تيم تحقيقاتي در دانشگاه جيمزکوک استراليا در سال 2015 تحقيقي روي بيش از 300 نوجوان انجام دادند و متوجه شدند گروهي از نوجوانان که به کتابهاي علمي تخيلي علاقمند هستند بيشتر از همسالان خود علاقه به مطالب علمي و پژوهشي نشان ميدهند.
در اين تحقيق ثابت شده است که نوجواناني که در درسهاي خود موفق هستند، همانهايي هستند که بيشتر از بقيه داستانهاي علمي تخيلي ميخوانند. جونز در کتابش نوشته است تحقيقات ثابت کرده است که داستانهاي علمي تخيلي براي سلامت روحي و حتي جسمي افراد مفيد است. وي گفت: جامعه آمريکايي بيش از ساير جوامع گرفتار واقعيت و اطلاعات روزمره شده است و اين مسئله موجب افسردگي نوجوانان نسلهاي جديد شده است.
وي به عنوان يک استاد ادبيات انگليسي پيشنهاد ميکند مطالعه رمانها و داستانهاي علمي تخيلي به جاي ممنوع شدن در مدارس براي کودکان و نوجوانان فراهم شود و حتي در برنامه درسي آنها گنجانده شود.