

خراسان/ روايتها و خاطرات رزمندگان اسلام و افرادي که در دوران جنگ تحميلي، در صحنههاي گوناگون به نقشآفريني پرداختهاند، بنمايه شکلگيري ادبيات دفاع مقدس است. در اين بين، تعدادي از نويسندگان جوان و البته پرمايه، براي ثبت اين خاطرات، متحمل مرارتها و سختيهاي گوناگون شدند و آثاري را پديد آوردند که در ماندگار کردن آن حماسهها، نقشي غيرقابل انکار دارد. اينگونه است که ادبيات دفاع مقدس، نه فقط مجموعه داستانهاي واقعي و عبرتآموز، بلکه گنجينهاي از تاريخ پرافتخار مردم ايران محسوب ميشود؛ گنجينهاي که رهبر معظم انقلاب نيز، با نوشتن تقريظ بر تعدادي از آن ها، بر اهميت و جايگاه اين آثار سترگ، تصريح کردهاند. آنچه در پي ميآيد، معرفي شش اثر از مجموعهاي ارزشمند است که خاطرات ناب و شنيدني آن روزهاي به يادماندني را ثبت و ضبط کرده و حضرت آيتا... خامنهاي هم، با نوشتن تقريظ، به تأييد و تشويق آن ها پرداختهاند.
دختر شينا
بهناز ضرابيزاده
داستان «دختر شينا»، روايت صبوري و استواري همسر يک شهيد است؛ قدمخير محمدي کنعان که ميخواهد زندگي مرد زندگياش را براي مخاطبان تعريف کند؛ زندگي شهيدي والامقام؛ ستار ابراهيمي. اين کتاب در سال 1390 منتشر شد و ظرف چهار سال به چاپ بيست و دوم رسيد. قدمخير هنگام روايت داستان همسرش، در ديماه سال 1388 درگذشت.
سرباز کوچک امام
فاطمه دوستکامي
«سرباز کوچک امام»، روايتي بسيار خاص و شگفتانگيز است؛ داستان واقعي مبارزه و اسارت نوجواني 13 ساله به نام مهدي طحانيان که گفتوگوي غرورآميز او با يک خبرنگار غربي و پخش آن، باعث مسرت و افتخار ايران و ايراني شد. وي از سال 1361 تا 1369، در اسارت به سر بردهاست. کتاب در سال 1397 منتشر شده و حاصل 163 ساعت مصاحبه با طحانيان است.
گلستان يازدهم
بهناز ضرابيزاده
داستان «گلستان يازدهم»، حکايت عجيب و دلنشين بانويي است که در نخستين روزهاي زندگي مشترک با همسر، طعم فراق را ميچشد؛ زهرا پناهيروا، همسر سردار شهيد علي چيتسازان، راوي اين روايت پرشور است. کتاب نخستين بار در سال 1395 منتشر شد و به سرعت مورد توجه علاقهمندان به ادبيات دفاع مقدس قرار گرفت.
فرنگيس
مهناز فتاحي
فرنگيس حيدرپور، شيرزني از خطه گيلانغرب است؛ جايي که در روزهاي جنگ، به خط مقدم جبهه تبديل شدهبود. کتاب «فرنگيس»، خاطرات او را روايت ميکند؛ بانويي که با يک تبر به نبرد دشمن ميرود و خصم را از پا در ميآورد؛ روايتي واقعي، هيجانانگيز و غرورآفرين. کتاب فرنگيس در سال 1394 منتشر و تاکنون بارها تجديد چاپ شده است.
آن بيست و سه نفر
احمد يوسفزاده
کتاب، روايت 23 نوجوان همشهري است که در بحبوحه جنگ، به جبهه ميروند و طي يک حادثه، اسير ميشوند. نويسنده کتاب، خود يکي از آن 23 نفر است. اين کتاب در سال 1393 منتشر و تاکنون بيش از 70 بار تجديد چاپ شدهاست. جذابيت و گيرايي داستان باعث شد که مهدي جعفري از روي آن فيلمي ديدني را بسازد که در سال 1397، سيمرغ بلورين بهترين فيلم از نگاه ملي را از آن خود کند.
من زندهام
معصومه آباد
کتاب «من زندهام»، خاطرات خودنوشت بانويي است که هزار و يک شب را در اسارت نيروهاي بعثي، به همراه سه بانوي قهرمان ديگر، گذرانده است. روايتي تلخ، اما غرورآفرين از تحمل و استقامتي مثالزدني که تنها در پرتو ايمان ميسر است. «من زندهام» در سال 1392 منتشر و بعد از آن بارها تجديد چاپ شد. اين کتاب، اثر برگزيده کتاب سال دفاع مقدس است.
نويسنده: نواديان