
سلبریتیهایی که به بیلبوردهای تبلیغاتی کتاب تبدیل شدهاند

باشگاه خبرنگاران/ ناصر پرواني شاعر و نويسنده درباره تاثير سلبريتيها در ديده شدن يک کتاب گفت: به نظر ميرسد از سلبريتيها به عنوان فضاهاي تبليغاتي استفاده ميکنند مثل بيلبوردهايي که در اتوبانها نصب ميشود و هرچيزي در آن نصب و به مردم معرفي ميشود، در مورد تبليغ کردن کتاب هم همين طور است. سلبريتيهاي نه تنها به حوزه کتاب بلکه به اثري که معرفي ميکنند هيچ اشرافي ندارند، کتاب را تبليغ ميکنند و از آنها استفاده ابزاري ميشود.
او افزود: وقتي سلبريتيها کتابي معرفي ميکنند تنها نام کتاب برده ميشود، اينها بازيهايي است که برخي ناشران در ميآورند اينکه يک سلبريتي اثري را معرفي کند از دو جنبه اثر منفي دارد؛ يکي اينکه ارزش اثر را آنقدر پايين ميآوريم که يک سلبريتي آن را معرفي ميکند، دوم اينکه از سلبريتيها استفاده ابزاري ميشود به هرحال ورزشکاري و يا خوانندهاي که سلبريتي شده براي رسيدن به اين مرحله زحمت کشيده است با اين کار به نوعي اين عزيزان را تخريب ميکنيم.
اين شاعر ادامه داد: الان علاوه بر افراد فرهيخته بقيه افراد جامعه ما هم آگاه هستند؛ کلکهاي بازرگاني از جمله استفاده از سلبريتيها براي معرفي کتاب در جامعه امروز رنگ باخته است اثري که در بازار نشر عرضه ميشود در همان چند روز اول خود را نشان ميدهد و خود را به مخاطب معرفي ميکند اگر اثري غنا داشته باشد صفحههاي مجازي آن را برمي دارند و به مخاطب معرفي ميکنند ادبيات مثل سفرهاي است که در آن غذاهاي مختلفي وجود دارد مخاطب با توجه به ذائقه و نياز کالبد فکري اش کتاب را انتخاب ميکند.
پرواني بيان کرد: سلبريتياي که کتابي معرفي ميکند در ديده شدن کتاب تاثير دارد باعث ميشود مخاطب سراغ آن کتاب برود، اما وقتي آن اثر بي محتوا به دست مخاطب برسد مخاطب آن را پس ميزند. سلبريتيها باشکوه به شعر وارد ميشوند، ولي ورود آنها به شعر باعث ميشود به شعر ضربه بخورد وقتي کتاب بي محتوا باشد باعث سرخوردگي مخاطب ميشود. اين امر در ديده شدن اثر شاعري که پس از سالها کار اولين اثرش را منتشر ميشود، تاثير ميگذارد حتي وقتي در رونمايي از يک کتاب از سلبريتي دعوت ميشود نشان ميدهد سلبريتيها را ميتوان خريد. اين مسئله اثر منفي روي کتابهاي بامحتوا دارد. ۵ کتابي که سلبريتي مرتبط يا غيرمرتبط با کتاب آن را معرفي ميکند ميتواند تنها تله ناشران براي فروش کتاب هايشان باشد.
او تصريح کرد: حافظه فرهنگي جامعه ما طولاني مدت است با معرفي کتاب از طريق سلبريتيها اعتماد حافظه فرهنگي مردم ما از بين ميرود، چون خوراک فرهنگي نامناسبي به آنها داده ميشود.
کپشنهاي اينستاگرامي سلبريتيها که به کتاب تبديل ميشود
منصوره ميرفتاح شاعر و نويسنده در گفتگو با خبرنگار حوزه ادبيات گروه فرهنگي باشگاه خبرنگاران جوان، درباره تاثير سلبريتيها در ديده شدن کتاب گفت:برخي سلبريتيها بدون هيچ دانشي کپشنهاي اينستاگرامشان را در قالب کتاب منتشر ميکنند درصورتي که در کپشن هايشان هيچگونه اصول نگارشي رعايت نشده است.
او افزود: کتاب را بايد به مخاطب معرفي کرد براي آنها رويدادها و کنگرههايي برگزار شودو استفاده از سلبريتيها يکي از روشهاي معرفي کتاب به مخاطب است، اما مخاطب کتاب، مخاطب باهوشي است و به اينگونه تبليغات نيازي ندارد خودش کتاب خوب و ناشر را ميشناسد براساس ناشري که کتابش را به وسيله سلبريتيها به مخاطب معرفي ميکند سراغ کتاب ميرود و اگر کتابي که سلبريتي آن را به مخاطب معرفي ميکند کتاب خوبي باشد حرکت خوبي در زمينه معرفي کتاب است، چون ميتواند به معرفي کتاب کمک کند.
اين نويسنده ادامه داد: برخي ناشران از مولف براي انتشار کتابش پول ميگيرند همانها هزينه تبليغ کتاب را به وسيله سلبريتي از صاحب اثر ميگيرد با اين کار سلبريتي کتاب ضعيف نويسنده را به مخاطب معرفي ميکند اين به معناي تيشه زدن به ريشه فرهنگ است بدين وسيله کتاب ضعيفي که نويسنده نوشته و منتشر شده است با تبليغ سلبريتي به مخاطب معرفي ميشود.
اين شاعر بيان کرد: نويسندگان نوپايي هم داريم که، چون پول ندارند سراغ هيچ ناشري براي انتشار کتابشان نميروند. وقتي سلبريتي کتاب ضعيفي را به مخاطب معرفي ميکند روي اعتماد مخاطب تاثير ميگذارد، اما چه مخاطبي؟ معرفي کتاب او روي اعتماد مخاطبي که کتاب و ناشر خوب را ميشناسد تاثير نميگذارد، چون اين مخاطب با دانش خودش کتاب معرفي شده را ميسنجد.
او تصريح کرد: سلبريتيهايي که کتاب ضعيف را معرفي ميکنند بيش از اعتماد مخاطب روي ذائقه او تاثيرمي گذارند، چون دنبال کنندگان آنها خيلي اهل مطالعه نيستند براي اينکه حرفي براي گفتن با آن هنرمند داشته باشد کتابي که او معرفي کرده است ميخواند، بالطبع ذائقه آن مخاطب هم با همان کتاب شکل ميگيرد و گمان ميکند فرد فرهيخته و اهل مطالعهاي شده است، اما محتوايي که دريافت ميکند، محتواي خوبي نيست.
ميرفتاح اظهار کرد: افراد مشهوري هم در کشورمان داريم که کتابي را براي مطالعه به مخاطبانش معرفي ميکند بعد براي همان کتاب نشست برگزار ميکند و کتاب را نقد ميکند. ممکن است نقد حرفهاي نباشد، اما مخاطب او ياد ميگيرد درباره کتاب فکر کند اين طرف ماجرا هم حرکتهاي خوبي براي معرفي کتاب است.
اين نويسنده ادامه داد: بين هنرمندانمان کساني را داريم که بازيگر هستند روي صفحه آنها در قضاي مجازي عنوان نويسنده بازيگر و کارگردان نوشته شده است، اما در نوشته هايش غلطهاي املايي زيادي ديده ميشود اين مسئله به خصوص براي فردي که خود را نويسنده معرفي ميکند خوب نيست کسي هم جرات نميکند به آنها اعتراض کند و چيزي بگويد، اين افراد بزرگترين آسيب را به خط و زبان فارسي ميزنند اين موارد باعث ميشود ارتباط نسل جديد با خط فارسي دچار دوگانگي ميشود.
اين شاعر بيان کرد: آسيبي که ترانه سراها و نويسندههاي اينستاگرامي به ادبيات ميزنند بسيار کمتر از آسيبي است که يک بازيگر ميزند، چون طرفداران آنها حتي يک دهم طرفداران ترانه سراها و نويسندگان اينستاگرامي نيستند. بازيگران، چون دنبال کنندههاي بيشتري دارند آسيب بيشتري هم به خط و زبان فارسي ميزنند.