«دختری از ایران» و دو کتاب مادرانه؛ توصیههایی در کتابخوانی ملی
ايرنا/ در کنار برنامههاي تدارک ديده شده حقيقي و مجازي هفته کتاب امسال از جمله پويش ها و نشست هاي نهادهاي مختلف متولي، سازمان اسناد و کتابخانه ملي ايران پويش «کتابخواني ملي» را با حضور و مشارکت چهره هاي فرهيخته، اهالي فرهنگ و هنر به منظور ارائه پيشنهادهايي براي کتابخواني آغاز کرد.
در پويش «کتابخواني ملي» فرهيختگان به مردم توصيه مي کنند چه کتابي را و به چه دليلي بخوانند.
دختري از ايران
خليل جوادي شاعر، ترانهسرا و طنزپرداز با پيوستن به پويش «کتابخواني ملي»، مطالعه کتاب خاطرات دختري از ايران نوشته ستاره فرمانفرماييان را توصيه کرد و گفت: خواندن اين کتاب براي زنان ايجاد انگيزه ميکند.
وي گفت: اين کتاب مربوط به سالهاي ۱۳۱۰ تا ۱۳۲۰ است. درست در سالهاي جنگجهاني دوم که ستاره فرمانفرماييان نويسنده کتاب تصميم ميگيرد براي ادامه تحصيل به آمريکا سفر کند.
وي ادامه داد: اين زن ايراني به سفارش دکتر جردن رييس مدرسهاي که در آن درس ميخوانده براي ادامه تحصيل و رشد استعدادهاي ذاتي که داشته مهاجرت ميکند. در آن زمان امکان مسافرت از طريق هواپيما وجود نداشت و نويسنده کتاب تعريف ميکند که به وسيله اتوبوس به هندوستان سفر ميکند تا از آنجا با کشتي به آمريکا برود. منتها در طول مسير زيردريايي آلمانيها با کشتي مسافربري برخورد ميکند و ستاره فرمانفرماييان با قايق نجات به سمت يکي از سواحل هندوستان ميرود و از آنجا با يک ناو نظامي که متعلق به آمريکاييها بوده مسير را ادامه ميدهد.
جوادي اضافه کرد: او در آن دوران که براي اکثر زنان و دختران ايراني بحث اندروني و بيروني مطرح بود، اين مسير را با همه بحرانها و خطرات طي کرد و در آمريکا فارغالتحصيل شد و در نهايت به ايران بازگشت و در ادامه به عنوان بنيانگذار مددکاري اجتماعي در ايران شناخته شد. تمام اين ماجرا را تعريف کردم تا علت و چرايي اين کتاب را بيان کنم. زيرا معتقدم مطالعه اين کتاب به خانمها انگيزه ميدهد.
اين طنزپرداز اظهار داشت: مطالعه اين کتاب يادآور ميشود که بايد زمان را درنظر بگيريم و هر رويداد و پديدهاي را در زمان خودش ارزيابي کنيم.
اين شاعر گفت: دليل توصيهام براي مطالعه اين کتاب به ويژه براي بانوان اين است که خواندن سرگذشتهايي از اين قبيل موجب ايجاد انگيزه، افزايش اعتماد به نفس و بالا رفتن توانايي انسانها ميشود. به خصوص اينکه توجه داشته باشيم روايت اين داستان توسط يک زن متعلق به سالهاي دور است که توانست بر مشکلات و محدوديتها پيروز شود و به هدف مورد نظر خود برسد.
شاعر مجموعه شعر خيابان خوابها خاطرنشان کرد: مدتهاست بر لزوم توجه به موضوع نذر فرهنگي تاکيد دارم و فعاليتهايي از اين دست در جهت نذر فرهنگي مفيد است.
شرابه هاي روسري مادرم و سوگ مادر
افشين علا شاعر و نويسنده، برخي از کتابهايي را که در ستايش مقام مادر نوشته شده است را براي مطالعه توصيه کرد و گفت: از مضامين ماندگار در ادبيات و به ويژه شعر، ستايش مادر به معناي روح مادرانگي است.
وي عنوان کرد: نخستين معلم عشق و شاعرانگي من زنده ياد مادرم بوده که در ادبيات و در شعرهايي که سرودهام نقش مهم و هميشگي داشته است. به همين دليل خواندن کتابهايي که در ستايش مقام مادران است را پيشنهاد ميکنم.
وي ادامه داد: کتاب شرابههاي روسري مادرم مجموعه اشعار سپيد زنده ياد سيد حسن حسيني يکي از آثاري است که با مضمون مادر و اداي احترام به روح بزرگوار شخصيت والاي حضرت فاطمه زهرا (س) سروده شده است و توصيه ميکنم که اين کتاب به ويژه در روزگار فعلي مطالعه شود.
علا ادامه داد: زنده ياد سيد حسن حسيني علاوه بر اشعار کلاسيک و ماندگاري که خلق کرده، به اعتقاد من يکي از معدود شاعراني است که در حوزه شعر سپيد، با نگاهي نو درباره مضامين آييني اشعار ماندگاري به جاي گذاشته است که اوج شاعرانگي وي در کتابهاي گنجشک و جبرئيل و شرابههاي روسري مادرم بوده است.
وي عنوان کرد: مجموعه يادداشتهاي شاهرخ مسکوب با عنوان سوگ مادر کتاب ديگري است که معرفي ميکنم. اين کتاب را حسن کامشاد از ميان آثار و يادداشتهاي زندهياد مسکوب جمعآوري کرده است.
نويسنده کتاب خاطرات مه گرفته خاطرنشان کرد: مجموع اين يادداشتها، نوشتههاي روزانهاي است که شاهرخ مسکوب در فقدان ابدي مادرش نوشته و در اين يادداشتها به اندازهاي در توصيف شخصيت مادرش غرق شده که گويي هر آنچه آموخته و براي ما به يادگار گذاشته مديون و مرهون مادر است.