برترین آثار داستانی سال ۲۰۲۰ به روایت گاردین
![برترین آثار داستانی سال ۲۰۲۰ به روایت گاردین](https://app.akharinkhabar.ir/images/2020/12/02/00f8c825-065f-40e6-890c-39d63d37b394.jpeg)
ايرنا/ اين روزها با نزديک شدن به پايان سال ۲۰۲۰ ميلادي، بازار اعلام بهترين کتابهاي سال حسابي داغ است. کمتر از يک هفته پيش روزنامه آمريکايي نيويورکتايمز فهرستي از ۱۰ کتاب برتر سال ۲۰۲۰ منتشر کرده و انجيل کودکان از ليديا ميلت، شماس کينگکنگ از جيمز مکبرايد، همنت از مگي اُفارل، مرثيههاي سرزمين مادري از اياد اختر، نيمه در حال محو شدن از بريت بنت و آثار غيرداستاني چون در زندگي خانواده آمريکايي چه مي گذرد نوشته رابرت کُلکر، سرزمين موعود از باراک اوباما، شکسپير در آمريکاي چند دسته اثر جيمز شاپيرو، دره عجيب غريب از آنا وينر و جنگ از مارگارت مک ميلان را به عنوان آثار برگزيده سال معرفي کرد. حالا نشريه گاردين نيز در مطلبي برترين آثار داستاني سال گذشته ميلادي را معرفي کرده است که در ادامه منتخبي از آثار اين فهرست را مرور ميکنيم.
بهترين رمانهاي سال
به نوشته گاردين، با آغاز اولين دور قرنطينه در ماه مارس (اسفند ۹۸) فروش کتاب هايي چون روزنوشت سال طاعون از دانيل دوفو و طاعون آلبر کامو به طور قابل توجهي افزايش يافت اما پژواکهايي عجيب از حال و هواي شيوع يک ويروس مرگبار، در رمانهايي که امسال چاپ شدند نيز پيدا ميشود.
رمان غمانگيز همنت که جايزه ادبيات داستاني زنان را براي مگي اُفارل به ارمغان آورد، داستان زندگي و عشق را چهار قرن پيش و زير سايه مرگ به تصوير ميکشد. اين رمان به جاي زندگي ويليام شکسپير نمايشنامه نويس معروف انگليسي، بر زندگي اَن هتوي، همسر وي، تمرکز دارد و سوگ و ماتم اين خانواده در غم مرگ پسر نوجوانشان بر اثر طاعون را روايت ميکند، آن هم با قدرتي که به زمان و مکان خاصي محدود نيست.
جاذبه ستارگان اثر اِما داناهيو نويسنده شناخته شده ايرلندي نيز نمونهاي ديگر از اين دست رمان هاست. ماجراهاي اين کتاب در جريان همهگيري سال ۱۹۱۸ در يک بيمارستان زنان و زايمان در دوبلين اتفاق ميافتد و نويسنده با به تصوير کشيدن شعارهاي آگاهيبخش عمومي و ترس و نگرانيهاي فردي، نشان ميدهد که چطور واکنشهاي ما به يک بحران بهداشتي از آن زمان تاکنون، تغيير چنداني نکرده است.
دان دليلو نويسنده و نمايشنامهنويس آمريکايي نوشتن رمان سکوت را درست پيش از شيوع کرونا به پايان رساند. با اين حال روايت اين داستان تلخ درباره آنکه حبس شدن در يک اتاق همزمان با وقوع يک فاجعه در جهان بيرون چه حالي دارد، با ترسهاي کنوني که يکايک ما در روزگار شيوع کرونا با آن روبهرو هستيم همخواني و سازگاري دارد.
وقوع فاجعه و بحران درونمايه بخش ديگر از رمانهاي موفق امسال نيز بود. کتاب آب و هوا از جني اُفيل يکي از اين رمانهاست که با مجموعهاي از قصهها و پندهاي کوتاه به طيفي از فجايع معاصر از سياستهاي آمريکا در دوران رياست جمهوري دونالد ترامپ گرفته تا بحران اقليمي ميپردازد.
نائومي بوث نيز در رمان مديريت خروج به روشي کارشناسانه از بحران مسکن و اشتغال در انگليس و معضلات اجتماعي در اين کشور پرده برميدارد.
از ديگر نمونههاي داستاني با تم بحران ميتوان به رمان زمين به گل نشسته بار ديگر به پا مي خيزد از جان هريسون اشاره کرد. اين رمان با اضطراب هاي ناشي از برگزيت (خروج بريتانيا از اتحاديه اروپا) و فروپاشي طولانيمدت و تدريجي جامعه انگليس پس از صنعتي شدن، کاملاً سازگار است و روايتي آشفته و چندلايه از داستان دو روح گمشده در انگليس نفرين شده و ترسناک را به تصوير ميکشد که هنوز از عمق فاجعه بي خبرند.
بازار کتاب در سال ۲۰۲۰ همچنين شاهد چاپ چهارمين قسمت از چهارگانه فصلي الي اسميت با عنوان تابستان بود که به موضوعات مختلفي از جمله برگزيت، تغييرات اقليمي، سلطه کمپاني هاي بزرگ بر بازار و بحران پناهجويي مي پردازد و شامل اشاراتي فرح بخش به هنر و طبيعت نيز هست. اسميت در رمان تابستان با پيوند دادن شخصيتهاي سه رمان قبلي خود و مقايسه کانونهاي اسارت در جنگ جهاني دوم با مراکز نگهداري پناهجويان، آن پيام اميد و مقاومت که لازمه قسمت پاياني اين مجموعه بود را به مخاطب هديه کرد؛ مجموعهاي داستاني که شيوه زندگي انسان را در عصر حاضر و گذشته بررسي ميکند.
امسال قسمت پاياني سه گانه توماس کرامول هيلاري منتل هم منتشر شد. اين رمان که آيينه و نور نام دارد علاوه بر ارائه دادن تصويري واضح و روشن از دوران گذشته، بينشهاي عميقي را درباره قدرت، جاه طلبي و سرنوشت در دوران حال نيز ارائه مي دهد.
رمان اين پيکر سوگوار از تيستسي دانگارمبگا که از نامزدهاي نهايي جايزه بوکر امسال نيز بود، به دليل برآورد صميمي و خودماني آسيب رواني استعمارگري، نيز به فهرست رمان هاي برتر سال ۲۰۲۰ از نگاه گاردين راه يافت و پادشاه سايه از مازا منگسته نيز به دليل روايت ماهرانه و زيبا از مقاومت سربازان زن در مقابل هجوم سال ۱۹۳۵ نيروهاي موسوليني به اتيوپي و سرکوبهاي داخلي، در اين فهرست قرار گرفت.
رمان نيمه در حال محو شدن از بريت بنت که يک حماسه خانوادگي در رابطه با پوچي روياي آمريکايي است نيز يکي ديگر از رمانهاي برتر سال از نگاه گاردين است. بنت در اين رمان نژادپرستي را به گونهاي تشريح و تحليل ميکند که باعث شده بسياري او را با توني موريسون رماننويس سرشناس آمريکايي مقايسه کنند.
گاردين در بخشي از فهرست داستاني برگزيده خود کتاب صداي در گوشم از فرانسيس لويستون را معرفي ميکند که در آن ۱۰ نقش اصلي مختلف و همگي با نام کِلِر وجود دارند که به خواستههاي جهان و مادران سختگيرشان تن ميدهند. داستان اين شخصيتها در کنار هم تصويري چندوجهي از زنانگي معاصر ترسيم ميکند. کتاب شهروندان خوب دليلي براي ترسيدن ندارند از مارا ريوا از ديگر داستانهاي منتخب گاردين است که با قطعه داستانهاي مرتبط با محوريت يک آپارتمان در حال فرو ريختن در اوکراين، بيهودگي زندگي در دوره پساشوروي را به تصوير ميکشد.
بهترين آثار رمان اوليها
گاردين در گزارش خود از رمان شاگي بين اثر داگلاس استوارت، تيم جوان از گريم آرمسترانگ، شير رنگينکماني از پل مندز، شکر سوخته از آوني دوشي، زندگي واقعي از براندون تيلور و لغتنامه دروغگو از الي ويليامز به عنوان بهترين آثاري که امسال از رماناوليها به پيشخان کتابفروشيها آمدند، ياد کرد.
بهترين آثار ترجمه شده
از ديد روزنامه گاردين، زندگي دروغين بزرگسالان از النا فرانت، فصل طوفان اثر فرناندا ملچور، ناراحتي شب از ماريکه لوکاس رينولد نويسنده جوان هلندي، تيل نوشته دانيل کلمان، چشمان کوچک از سامانتا شوبلين و رمان غيرداستاني وقتي از درک جهان دست برميداريم از بنجامين لاباتو بهترين آثار ترجمه شده بازار کتاب در سال ۲۰۲۰ هستند.
بهترين داستانهاي کوتاه
در بخش داستان کوتاه نيز مجموعه حيوان غالب از کاترين اسکانلان، ايام مدرن از کتي سوييني و حقيقت و ديگر داستانها اثر جان لنچستر به عنوان بهترين آثار سال معرفي شدند.