کتابخانه یخچالی، ابتکار معلم هندی برای تشویق به مطالعه

ايبنا/ به نقل از اينديا اکسپرس- وجود يک يخچال بيرون از مغازه خواروبار فروشي چيز جديد نيست؛ اما يخچالي که بيرون مغازهاي کوچک در کلکته جنوبي است ميتواند کمي عجيب و غيرمنتظره باشد؛ چراکه به جاي مواد غذايي و نوشيدني در داخل اين يخچال پر از کتابهاي متنوع و مختلف است.
يک معلم هندي و همسرش با همکاري يک مغازهدار کتابخانه خياباني رايگاني با هدف «القاي عادتهاي مطالعه» و «ايجاد يک جامعه کتابخوان» راهاندازي کردهاند که قوانين استفاده از آن بسيار ساده است. هر فردي ميتواند هر زماني که خواست، کتابي را از داخل اين يخچال به خانه ببرد و ظرف مدت يک ماه بازگرداند. هيچ هزينهاي هم لازم نيست. تنها چيزي که از خواننده کتاب انتظار ميرود، اين است که به خوبي از کتاب مراقبت کند.
اين کتابخانه که در دهکده پاتولي در هند واقع شده، يک يخچال دو دره است که حدود 100 کتاب را در خود جاي داده و در داخل خود مغازه کوچک کتابهاي بيشتري نيز يافت ميشود.
کتابهاي داخل اين يخچال شامل رمان، فرهنگ لغت و نيز مجلههاي ادبي به دو زبان انگليسي و بنگالي ميشود. علاقهمندان ميتوانند با گذاشتن اسم و شماره تلفن خود و تاريخ برگرداندن کتاب هر کتابي را که خواستند به امانت بگيرند.
معلم هندي و همسرش با مشاهده اينکه چطور رشد تحصيلي کودکان تحت تاثير همهگيري کرونا قرار گرفته، تصميم گرفتند کاري مفيد و معنادار انجام دهند. او ميگويد «کودکان اين روزها بيش از هر چيز به تلفن همراه خود وابسته شدهاند؛ بنابراين براي آنها بسيار مهم است که مطالعه کنند و پنجرههاي تازهاي را به روي ذهن خود بگشايند.»
او درباره اينکه چرا يخچال را براي قراردادن کتابها انتخاب کردهاند، ميگويد «دنبال چيزي بوديم که جاي زيادي را اشغال نکند؛ علاوه بر اينکه کتابها را در تمام طول سال ايمن نگاه دارد و چه چيزي بهتر از يک يخچال شکسته!»
صاحب اين کتابخانه که خودش معلم انگليسي يک دبيرستان است کتابهاي انگليسي را خودش به اين کتابخانه رايگان اهدا کرده و بيش از 45 هزار روپيه نيز به منظور خريد مجموعه کتابهاي بنگالي و برخي قفسههاي مورد نياز براي نگاهداري کتابها هزينه کرده است.
او ميگويد کتابخانه را در آغاز با 300 کتاب راهاندازي کرده و حالا بعد از گذشت چند ماه به حدود 900 کتاب رسيده است که هر روز به کمک مردم بر تعداد آنها افزوده ميشود.
بعد از اين که تصوير اين کتابخانه يخچالي در فضاي مجازي منتشر شد سيل تماسهاي تلفني هم به معلم هندي روانه شد. او ميگويد «بسياري از نقاط مختلف کشور تماس ميگرفتند تا بتوانند سهمي در گسترش و توسعه اين کتابخانه داشته باشند.»
او حالا به اين فکر است که با کمک ديگران بتواند مانند اين کتابخانه را در مناطق مختلف ديگر براي گسترش شادماني و دانش احداث کند. او ميگويد «اگر بتوانم الهامبخش يک نفر براي خواندن کتاب باشم ماموريت خود را به خوبي انجام دادهام.»