
صنعت توریسم آمریکا مدیون نوشتههای مارک تواین/ معرفی رمان بیگناهان خارج

خبرگزاري کتاب ايران/بيگناهان خارج کتابي بود که حاصل سفرهاي تواين با کشتي کوکرسيتي به کشورهاي خارجي بود که گفته ميشود اين کتاب پايه و اساس صنعت توريسم کشور آمريکا را تشکيل داد.
به نقل از ليتهاب، مارک تواين نويسنده و طنزپرداز آمريکايي شايد شهرت خود را مديون رمانهايي مثل ماجراهاي هاکلبريفين و تام ساير باشد که اين رمانها را به ترتيب در سال 1885 و 1876 منتشر کرد؛ ولي تواين در سال 1869 کتابي با عنوان «بيگناهان خارج» نوشت که بيشتر از ساير کتابهايش در آمريکا فروخت. اين کتاب در سال اول انتشارش بيش از 70هزار نسخه فروخت و در نهايت با فروش 100هزار جلدي به يکي از پرفروشترين کتابهاي آن سالها تبديل شد.
اکثر رمانهاي مارک تواين با حال و هواي سفر و دريانوردي نوشته شده است که رمانهاي مشهور او هم بر اساس سفرهاي شخصيتهاي اصلي داستان سپري ميشود؛ ولي کتاب بيگناهان خارج به طور اختصاصي مطالعات شخصي تواين درباره توريسم و صنعت جهانگردي بود که با اقبال زيادي روبرو شد. اين در حالي است که ماجراهاي تام ساير 24هزار نسخه در سال اول فروش داشت.
بيگناهان خارج حاصل سفرهاي تواين با کشتي کوکرسيتي به کشورهاي خارجي بود که بنا بر گفته ها، پايه و اساس صنعت توريسم کشور آمريکا را تشکيل داد. کشتي کوکرسيتي به شهرهاي اروپايي سفر ميکرد؛ اما شايد مهمترين کارش حمل نويسندهاي مثل تواين بود که توانست با نوشتن اين کتاب مسافراني از کشورهاي ديگر را متوجه آمريکا -به عنوان دنياي جديد- کند.
تواين بيشتر زندگي خود را در سفر بود. مدتي در نيويورک در چاپخانهها کار ميرد ولي مجبور بود براي امرار معاش به شهرهاي مختلف آمريکا سفر کند. او سفرهاي متعددي نيز به کشورهاي آمريکاي لاتين داشت؛ ولي مهمترين سفرهايش که منجر به نوشتن رمانهاي موفقش شد، سفر بر روي رودخانه ميسيسيپي بود. حتي در سال ۱۸۵۹ مجوز ناخدايي کشتي گرفت و در اين حين با امضاهاي مختلف براي مجلات مقالههاي طنز مينوشت. در جنگ داخلي آمريکا نقش کوچکي را برعهده گرفت. در سال ۱۸۶۶ با آلتا کاليفرنيا برجستهترين روزنامه غرب قراردادي به اين مضمون امضا کرد: خبرنگار سيار بدون محدوديت مکان و زمان و سمت که دور کره زمين ميگردد و ضمن سفر گزارش مينويسد.
شايد بتوان گفت که همه تجربيات و سفرهاي تواين را بشود در يک سوال مطرحشده در کتاب بيگناهان خارج جستجو کرد که او از مخاطبانش ميپرسد که انگيزهشان از سفرهاي توريستي به نقاط مختلف کره زمين چيست. چهچيزي مسافران را مجبور ميکند که رنج سفرهاي تفريحي را متحمل شوند و وقت آزاد خود را براي بازديد از مکانهاي ديگر کره زمين سپري کنند. تواين اين سوالات ساده و اساسي را در حالي مطرح ميکند که بهنوعي با نوشتن سفرنامه و لذتهاي سفر به شهر پاريس پاسخ اين سوالات را به خوانندگانش ميدهد.
تواين در اين کتاب مينويسد: وقتي از کليساي نوتردام يا خيابانهاي اطراف موزه لوور رد ميشويد، لذت مشابهت اين مکانها با عکسشان را احساس ميکنيد. آنها اينجا هستند درحاليکه شما قبلاً تصوير اينجاها را ديدهايد و حالا در آن هستيد. وي به عنوان يک توريست در شهر پاريس به دنبال واقعيکردن تصاويري است که قبلاً در روزنامهها يا کتابهاي مصور ديده است. اين مکانهاي زيبا واقعي هستند و بايد از آنها بازديد کرد. در واقع به قول نامههاي دکتر جانسون -که در سال 1773 نوشته شده است- سفر نوعي واقعيکردن خيال و تصاوير ذهني است.