نامزدهای نهایی جایزه «جورج اورول»؛ ۱۳ اثر، ۱۳ دغدغه سیاسی

ايرنا/ جايزه اورول هرساله به نويسندگاني اهدا ميشود که در آثار خود آرمان اورول را براي تبديل نثر سياسي به يک اثر هنري مدنظر قرار داده باشند و حقايق سياسي و اجتماعي را از طريق داستان منتقل کنند. هيات داوران اين جايزه معتبر ادبي ۲۸ مه (جمعه، 7 خرداد) فهرست نامزدهاي نهايي جايزه بهترين اثر سياسي سال را در دو شاخه اعلام کردند که در ادامه هر کدام را به صورت جداگانه مورد بررسي قرار خواهيم داد:
نامزدهاي نهايي بهترين اثر سياسي سال ۲۰۲۱
اروپاييان آفريقايي تبار: تاريخ ناگفته (African Europeans: An Untold History) نوشته اوليوت اوتل تاريخدان اهل کامرون
معمولا تصور ميشود مردمان آفريقايي تبار به تازگي وارد اروپا شده اند اما تاريخدان پرآوازه اوليوت اوتل در کتاب اروپاييان آفريقايي تبار با پرده برداشتن از تاريخ طولاني حضور نژاد آفريقايي در قاره اروپا، اين عقيده را رد مي کند. اوتل در اين کتاب از قرن سوم ميلادي که سنت موريس مصري رهبر يک لژيون رومي شد تا به همين امروز، مواجهه و برخورد مردماني که در دسته آفريقايي ها قرار ميگرفتند و افرادي که اروپايي خوانده مي شدند را مورد کاوش قرار مي دهد. در اين کتاب علاوه بر مردمان عادي به چهرههاي شناختهشدهاي چون الساندرو دي مديچي نخستين دوک فلورانس نيز پرداخته شده است که گفته ميشود از يک مادر آفريقايي در يک روستاي رومي به دنيا آمد.
کتاب اروپاييان آفريقايي تبار ۴ مه سال ۲۰۲۱ (۱۴ ارديبهشت ۱۴۰۰) در ۲۴۵ صفحه توسط انتشارات بيسيک بوکز منتشر شد.
بين دو آتش: حقيقت، جاه طلبي و مماشات در روسيهي پوتين (Between Two Fires: Truth, Ambition and Compromise in Putin's Russia) نوشته جاشوا يافا خبرنگار اعزامي روزنامه نيويورکر به مسکو
جاشوا يافا در اين اثر غيرداستاني، مماشات، فرصت طلبي و انتخابهاي اخلاقي افراد در روسيه تحت حکمراني ولاديمير پوتين را از زاويهاي جديد مورد مطالعه و بررسي قرار ميدهد.
اين کتاب در تاريخ ۱۴ ژانويه سال ۲۰۲۰ (۲۴ دي ۹۸) در ۳۶۸ صفحه به زبان انگليسي چاپ و روانه بازار شد.
بودا را قورت بده: زندگي و مرگ در يکي از شهرهاي تبت (Eat the Buddha: Life and Death in a Tibetan Town) نوشته باربارا دميک روزنامه نگار آمريکايي
دميک در کتاب بودا را قورت بده با روشنگري درباره فرهنگي که از قديم الايام از طرف مردمان کشورهاي غربي به عنوان يک فرهنگ روحاني و صلح طلب رمانتيزه شده است، از چشم سوژههاي خود حقيقت زندگي در تبت در قرن بيست و يکم را فاش مي کند؛ سوژههايي که در تلاشند فرهنگ، ايمان و زبان خود را در برابر چين محافظت کنند. همه اين سوژهها با يک دوراهي مشابه روبه رو هستند آيا بايد در برابر چيني ها مقاومت کنند يا به آنها بپيوندند. آيا بايد پاي آموزه هاي بودا درباره پرهيز از خشونت بمانند يا با مهاجمان وارد جنگ شوند.
کتاب بودا را قورت بده ۲۸ ژوئيه سال ۲۰۲۰ (۷ مرداد ۹۹) در ۳۵۲ صفحه به زبان انگليسي توسط انتشارات رندوم هاوس منتشر شد.
شبان انگليسي: ميراث (English Pastoral: An Inheritance) اثر جيمز ريبانکز مزرعه دار و نويسنده انگليسي
کتاب شبان انگليسي روايت ميراثي است که همه ما را تحت تاثير قرار داد؛ اين که چگونه مناظر روستايي در سراسر جهان به ورطه نابودي کشانده شده و ريتم قديمي کار مرزعه داري، هوا، جامعه و حيات وحش از بين رفته است.
اين اثر غيرداستاني از ريبانکز، ۳ سپتامبر سال ۲۰۲۰ (۱۳ شهريور ۹۹) در ۲۸۳ صفحه توسط انتشارات پنگوئن به بازار کتاب آمد.
منافع: دستگاه بريتانيا چگونه در برابر لغو برده داري مقاومت کرد (The Interest: How the British Establishment Resisted the Abolition of Slavery) نوشته مايکل تيلور انديشمند سياسي
مايکل تيلور در کتاب منافع با استناد به نتايج تحقيقات جديد به درگيري خشونت بار ميان حاميان لغو برده داري و دستگاه حامي ابقاي آن ميپردازد و افشا ميکند که رهبران بريتانيا براي حمايت از سيستمي که قابل دفاع نبود به اسم منفعت و سود تا کجا پيش رفتند.
اين کتاب تاريخي ۵ نوامبر ۲۰۲۰ (۱۵ آبان ۹۹) در ۴۰۰ صفحه توسط انتشارات وينتج ديجيتال منتشر شد.
رنجهاي عشق: بحران تيمار و پرستاري (Labours of Love: The Crisis of Care) به قلم مدلين بانتينگ نويسنده انگليسي
مدلين بانتينگ با سوابقي که در حوزه تاريخ، روزنامه نگاري و سياست دارد در رنجهاي عشق به سيستم درماني ناکارآمد در انگليس مي پردازد. اين کتاب حاصل ۵ سال بازديد از مراکز خدمات درماني در سراسر اين کشور است، از خانه سالمندان و توانبخشيها تا اتاق عملهاي پزشکان محلي. براساس آنچه در اين کتاب ميخوانيم، سيستم خدمات درماني انگليس هيچوقت بودجه کافي ندارد و کارکنانش نه از سوي دولتهاي محافظه کار و نه از طرف مردم ارج و قرب لازم را دريافت نميکنند.
رنج عشق اکتبر اول اکتبر سال ۲۰۲۰ (۱۰ مهر ۹۹) در ۳۲۰ صفحه به پيشخوان کتابفروشيها آمد.
جسم ما، رزمگاه آنها: جنگ با زنان چه ميکند (Our Bodies, Their Battlefield: What War Does to Women) از کريستينا لم روزنامهنگار انگليسي
وقتي حرف از جنگ باشد معمولا تمام توجهات به مرداني معطوف ميشود که در ميدان جنگ به مبارزه مشغولند و به جز بيوه زنان و مادران شهدا معمولا کسي از زنان معمولي درباره تجربيات آنها از جنگ چيزي نميپرسد. کريستينا لم در کتاب جسم ما، رزمگاه آنها سنت شکني کرده و تاريکترين تراژديها و چالشهاي زندگي زنان را در دوران جنگ روايت ميکند.
اين کتاب سپتامبر سال ۲۰۲۰ (۱ مهر ۹۹) در ۳۸۴ صفحه منتشر شد.
حالا بايد ديد از اين ۷ اثر غيرداستاني کدام يک به عنوان بهترين اثر سياسي سال ۲۰۲۱ انتخاب خواهد شد.
در کنار اين آثار، زندگي پس از مرگ (Afterlives) از عبدالرزاق گورنا رمان نويس اهل تانزانيا، اپيروگون (Apeirogon) نوشته کالم مک کالن نويسنده ايرلندي، مرگ ويوک اوجي (The Death of Vivek Oji) اثر اکواک امزي نويسنده و هنرمند اهل نيجريه، جهان را پشت سر بگذار (Leave the World Behind) نوشته رومان عالم نويسنده آمريکايي بنگلادشي تبار، تابستان (Summer) به قلم الي اسميت نويسنده، روزنامه نگار و نمايشنامه نويس اهل اسکاتلند و نيمه در حال محو شدن (The Vanishing Half) نوشته بريت بنت نويسنده رنگين پوست آمريکايي به عنوان نامزدهاي نهايي جايزه جورج اورول براي بهترين اثر سياسي سال در بخش داستاني راه يافتند.
برندگان اين دو جايزه ۳ هزار پوندي در تاريخ ۲۵ ژوئن (۴ تير ۱۴۰۰) همزمان با روز تولد جورج اورول نويسنده نامدار انگليسي اعلام خواهد شد.