۱۰ حقیقت جالب از دنیای کتابها
ايرنا/ از طولانيترين و بزرگترين کتابهاي جهان تا اولين کتابي که با ماشين تحرير نوشته شد، در اين مطلب به ۱۰ حقيقت جالب از دنياي کتابهاي چاپي ميپردازيم.
اين روزها به لطف شبکه جهاني اينترنت، کاربران گوشيها و ديگر ابزار هوشمند با دنيايي از کتابهاي الکترونيک و صوتي در شاخههاي داستاني يا غيرداستاني تنها چند کليک فاصله دارند اما خواندن اين کتابهاي ديجيتال کجا و ورق زدن صفحات کتابهاي کاغذي کجا. بوي کاغذ کتابهاي قديمي و جديد، فونت و جلدهاي زيباي اين نوع کتابها براي بسياري از ما بخش مهمي از لذت کتاب خواندن است.
وقتي حرف از کتابها، اين ياران دانا و خوش بيان، در ميان باشد معمولا به ژانر، نويسنده، محتوا يا قالب آنها توجه ميکنيم اما در حاشيه اين دايره توجه، دنيايي عظيم و پررمز و راز در جريان است که شايد تاکنون هيچکدام به آن توجه نکرده باشيم. مثلا باورتان ميشود يکي از نويسندگان معروف انگليسي همه کتابهايش را ايستاده نوشته باشد؟ دنياي کتابهاي غيرديجيتالي و مکتوب سرشار از حقايق و نکات جالب و غافلگيرکنندهاي است که در ادامه به شماري از آنها ميپردازيم:
۱. طولانيترين کتاب
در جستوجوي زمان از دست رفته نوشته مارسل پروست با ۱۳ جلد و نزديک به يک ميليون و ۳۰۰ کلمه، به عنوان طولانيترين رمان تاريخ در کتاب رکوردهاي گينس ثبت شده است. اين شاهکار ادبي نويسنده شهير فرانسوي در کنار روايت داستان زندگي او به موضوعاتي چون حافظه غيرارادي و جستوجو براي حقيقت و معنا ميپردازد. پس از اين که چندين ناشر اين کتاب را رد کردند، پروست در سال ۱۹۱۳ ميلادي به هزينه خودش اولين جلد آن را منتشر کرد. ۱۳ جلد اين کتاب در فاصله سالهاي ۱۹۱۳ تا ۱۹۲۷ چاپ و روانه بازار کتاب شدند.
۲. گرانترين کتاب
گرانترين کتاب چاپي جهان، کتاب مزامير خليج (Bay Psalm) است که قديميترين کتاب منتشر شده در آمريکاي بريتانيا (مستعمرات امپراطوري بريتانيا در آمريکاي شمالي) بوده و توسط رهبران خليج مستعمره ماساچوست گردآوري شد. مزامير خليج (۱۶۴۰) نوامبر سال ۲۰۱۳ به قيمت ۱۴ ميليون و ۲۰۰ هزار دلار به فروش رسيد.
۳. کتابي با بيشترين آمار ممنوعيت
کتابهاي هريپاتر به دليل شکايتهاي ديني، رکورد بيشترين ممنوعيت در بازار کتاب آمريکا را در اختيار دارند. مجموعه فانتزي هريپاتر يک مجموعه داستاني پرطرفدار از ۷ رمان به قلم جي. کي. رولينگ نويسنده معروف انگليسي است که تاکنون در مجموعه دستکم ۵۰۰ ميليون نسخه از آن در جهان به فروش رفته است.
۴. بزرگترين کتاب
اطلس کلنکه (The Klencke Atlas) با يک متر و ۷۵ سانت طول و يک متر و ۹۰ سانت عرض (در حالت گشوده)، بزرگترين کتاب جهان است. اين کتاب که در سال ۱۶۶۰ ميلادي منتشر شد، شامل مجموعه اي از نقشه هاست و نام خود را از يوهانس کلنکه، شخصيتي کليدي در تجارت شکر در قرن هفدهم ميلادي، گرفت.
۵. نويسندهاي که ايستاده کتاب مينوشت
ويرجينيا وولف از نويسندگان سرشناس دوران مدرن، تمام کتابهايش را در حالت ايستاده نوشته است. از اين نويسنده و منتقد انگليسي آثاري چون خانم دالووي (۱۹۲۵)، بهسوي فانوس دريايي (۱۹۲۷) و اتاقي از آن خود (۱۹۲۹) به جا مانده است.
۶. کتابهايي که زنجير ميشدند
در گذشته براي جلوگيري از سرقت کتابها، معمولا آنها را به قفسه کتابخانهها زنجير ميکردند.
۷. اولين کتابي که با ماشين تحرير نوشته شد
ماجراهاي تام ساير (۱۸۷۶) نوشته مارک تواين اولين کتابي بود که با استفاده از ماشين تحرير نوشته شد. اين کتاب ماجراهاي يک پسر نوجوان به نام توماس يا همان تام را روايت ميکند که در مجاورت رود مي سي سي پي در شهر خيالي سن پترزبورگ روزگار ميگذراند.
۸. کتابهايي که بيشترين دفعات خوانده شدن را دارند
کتاب مقدس مسيحيان، نقلقولهايي از مائو تسهتونگ و سري کتابهاي هري پاتر، در بين ديگر کتابهاي جهان، بيشترين آمار خوانده شدن را دارند.
۹. اولين کتابي که پرفروشترين شد
اولين کتابي که به عنوان پرفروشترين کتاب معرفي شد، کتاب ابلهان طبيعت Fools of Nature نوشته آليس براون رمان نويس، شاعر و نمايشنامه نويس آمريکايي بود که در سال ۱۸۸۹ منتشر شد.
۱۰. اولين کتابي که در آکسفورد چاپ شد
اولين کتابي که در آکسفورد منتشر شد، مطالعهاي بود بر اعتقادنامه رسولان (the Apostles' Creed). در اولين صفحه اين کتاب يک اشتباه چاپي داشت و در بخش تاريخ انتشار به جاي ۱۴۷۸، عدد ۱۴۶۸ نوشته شده بود.