
۵ کتاب که ایلان ماسک توصیه میکند برای موفقیت بخوانید

مجله ديجي کالا/ افراد موفق ارزش عادتهاي خوب را ميدانند و مطالعه چيزي است که همهي افراد بزرگ و موفق از آن بهره ميبرند. کتابها ذهنمان را باز ميکنند و در شکلگيري هويت ما نقش بسزايي دارند. ايلان ماسک يکي از انسانهاي بسيار موفق روي کرهي زمين، بنيانگذار و مديرعامل ميلياردر اسپيس ايکس و تسلا است. او زماني که موشکي به فضا نميفرستد، وقت پيدا ميکند تا بنشيند و کتاب بخواند.
هر وقت کسي از او ميپرسد که چگونه ساخت موشک را ياد گرفته است، جواب ميدهد: «من کتاب ميخوانم». او تنها کسي نيست که اهل مطالعه است؛ يک نظرسنجي از ۲۳۳ فرد ثروتمند صورت گرفته است که اکثريت قريب بهاتفاق (۸۸٪) گفتند که هر روز ۳۰ دقيقه يا بيشتر به مطالعه اختصاص ميدهند.
خوشبختانه افراد بزرگي مانند ايلان ماسک در انتخاب کتابي که ميخواهند بخوانند بسيار جدي عمل ميکنند. ايلان ماسک ما را به کتابخانهي شخصي خود ميبرد و توصيههاي خاص خودش را ارائه ميدهد.
بيوگرافي ايلان ماسک
ماسک در ۲۸ ژوئن ۱۹۷۱ در پرتورياي آفريقاي جنوبي متولد شد. مادر او «ماي ماسک»، مدل و متخصص تغذيه است که در ساسکاچوان کانادا متولد و در آفريقاي جنوبي بزرگ شد. پدر او «ارول ماسک» مهندس برق، خلبان، ملوان، مشاور و توسعهدهندهي املاک آفريقاي جنوبي است. ايلان ماسک به ريسکپذيري و داشتن عزتنفس مشهور است.
ماسک از همان دورانکودکي آنچنان در روياهاي روزانهاش دربارهي اختراعات غرق ميشد که والدين و پزشکانش آزمايشي براي بررسي شنوايي او انجام دادند. ماسک در زمان طلاق والدينش که ۱۰ سال سن داشت، به کامپيوتر بسيار علاقهمند شد. او بهتنهايي برنامهنويسي را ياد گرفت و هنگامي که ۱۲ ساله بود اولين بازي که طراحي کرده بود را فروخت.
او در آفريقاي جنوبي بزرگ شد و سپس در سن ۱۷ سالگي براي ثبتنام در دانشگاه کوئينز و نرفتن به خدمت اجباري در ارتش آفريقاي جنوبي به کانادا مهاجرت کرد. او سال ۱۹۹۲، کانادا را ترک کرد تا در دانشگاه پنسيلوانيا در آمريکا در رشتههاي تجارت و فيزيک تحصيل کند.
ماسک سال ۱۹۹۵ اولين شرکتش را با نام Zip2 با برادرش «کيمبال ماسک» راهاندازي کرد. ايلان در حال حاضر با رواج وسايل نقليهي الکتريکي و سيستمهاي حملونقل سريع در صنعت حملونقل، انقلابي بزرگ ايجاد کرده است. او در ژانويهي ۲۰۲۱ از جف بزوس بهعنوان ثروتمندترين مرد جهان پيشي گرفت.
خانوادهاش ميگويند که او هميشه در کودکي هرکجا که ميرفت همراه با خودش کتاب هم ميبرد. اين مهندس موفق بهطور قابلتوجهي مخاطبان زيادي در شبکههاي اجتماعي دارد که زندگي شخصي و همچنين کتابهاي پيشنهادياش را با آنها به اشتراک ميگذارد. ماسک بيشتر موفقيتش را مديون کتابهايي است که در کودکي و در بزرگسالي خوانده است.
او تاکنون کتابهاي زيادي را براي مطالعه معرفي کرده است که از جملهي اين کتابها ميتوان به ارباب حلقهها، راهنماي کهکشان براي اتو استاپ زنها، بنجامين فرانکلين: يک زندگي آمريکايي، انيشتين: زندگي و جهان او، ساختارها: يا چرا چيزها نميافتند، سالار مگسها، هوش برتر: مسيرها، خطرها، راهبردها، صفر تا يک، تصوير بزرگ، اختراع نهايي ما، ماه دلبري خشن است و بنياد اشاره کرد.
در ادامهي اين مطلب ۵ عنوان از کتابهاي پيشنهادي ايلان ماسک را معرفي ميکنيم.
۱. صفر تا يک
کتاب «صفر تا يک» اثر بلک مسترز و پيتر تيل در سال ۲۰۱۴ منتشر شد. اين کتاب توسط افراد زيادي از جمله حسين راسي، علي بهزاديان نژاد، زينب عفتي و فرهنگ جعفري فشارکي به فارسي ترجمه شده است. کارآفرين و سرمايهگذار «پيتر تيل» ميگويد اگر ميخواهيد آيندهي بهتري بسازيد، بايد به اسرار و رازها اعتقاد داشته باشيد و در کتاب خود ميگويد که پيشرفت در تجارت فقط به صنعت فناوري محدود نميشود بلکه شامل همهي صنايع ميشود.
راز بزرگ زمان ما اين است که هنوز مرزهاي ثبتنشده براي کشف و اختراعهاي جديد وجود دارد. در کتاب صفر تا يک، کارآفرين و سرمايهگذار معروف پيتر تيل نشان ميدهد که چگونه ميتوان روشهاي واحدي براي ايجاد آن چيزهاي جديد پيدا کرد.
تيل با اين پيشفرض شروع ميکند که ما در عصر رکود تکنولوژي زندگي ميکنيم، حتي اگر تلفنهمراه بيشازحد حواسمان را پرت کرده و متوجه آن نشويم.
انجام کاري که شخص ديگري از قبل ميداند چگونه انجام دهد، جهان را از ۱ به n ميبرد و چيزهاي بيشتري را به آن ميافزايد. اما وقتي کار جديدي انجام ميدهيد، از صفر به يک ميرويد. در واقع با اين روند بيل گيتس بعدي سيستمعامل ايجاد نميکند. قهرمانان فردا با رقابت بيرحمانهي امروز در بازار پيروز نخواهند شد. آنها بهطورکلي با کسي رقابت نخواهند کرد، زيرا تجارت آنها منحصربهفرد خواهد بود.
کتاب صفر تا يک بعد از اين مقدمه، يک ديدگاه خوشبينانه از آيندهي پيشرفت در آمريکا و يک طرز تفکر جديد دربارهي نوآوري ارائه ميدهد؛ اين کار با يادگيري پرسيدن سؤالاتي شروع ميشود که شما را در يافتن ارزش در مکانهاي غيرمنتظره سوق ميدهد.
ايلان ماسک دربارهي اين کتاب ميگويد: «پيتر تيل چندين شرکت پيشرفتهي بزرگ ساخته است و اين کتاب چگونگي روند اين موفقيت را نشان ميدهد».
۲. سالار مگسها
کتاب «سالار مگسها» اثر ويليام گلدينگ، سال ۱۹۵۴ منتشر شد. تعامل بين دو شخصيت اصلي کتاب به احتمال زياد رسالت زندگي ايلان ماسک را که نجات بشر است، شکل داده است.
لحظهاي تصور کنيد که دوباره کودکي خردسال هستيد؛ اگر يک روز صبح از خواب بيدار شويد و تنها باشيد، چه ميکنيد؟ اگر فقط چند کودک و نوجوان دورتان ببينيد، چه ميکنيد؟ چگونه زنده ميمانيد؟ آيا با بچههاي ديگر کار ميکنيد؟ آيا به نجات يکديگر کمک ميکنيد يا شروع به دعوا ميکنيد و فقط به افراد قوي اجازهي زندگي ميدهيد؟ اينها سؤالاتي است که ويليام گلدينگ در رمان «سالار مگسها» به بررسي آن پرداخته است.
داستان اين کتاب از آنجا شروع ميشود که در زمان جنگ هواپيمايي که حامل گروهي از پسران انگليسي ۶ تا ۱۲ ساله است، در يک جزيرهي متروک در اقيانوس آرام سقوط ميکند. خلبان هواپيما کشته ميشود، اما بسياري از پسران از سقوط جان سالم به در ميبرند و خود را در يک جزيرهي غيرمسکوني خالي از سکنه ميبينند.
پسرها تنها و بدون هيچ فرد بالغ و بزرگسالي در اطرافشان دور هم جمع ميشوند و تصميم ميگيرند که پسر جواني به نام «رالف» را بهعنوان رهبر براي خود انتخاب ميکنند تا گروه را اداره کند. طولي نميکشد که رالف متوجه ميشود بزرگ بودن بسيار سختتر از آن چيزي است که فکر ميکرد. آنها مجبور ميشوند ياد بگيرند که چگونه در يک جزيره زنده بمانند.
ارباب مگسها دربارهي بيگناهي، تمدن و تأثيرات قدرت سؤالاتي را مطرح ميکند.
۳. راهنماي کهکشان براي اتو استاپ زنها
کتاب «راهنماي کهکشان براي اتو استاپ زنها»، اولين کتاب از مجموعهي پنججلدي بسيار مشهور کمدي و علمي-تخيلي است که توسط نويسندهي انگليسي، داگلاس آدامز نوشته شده است.
ايلان ماسک اين کتاب را در سنين نوجواني در آفريقاي جنوبي خواند و در تفکر او نقشي بزرگ و اساسي داشت. ماسک دربارهي اين کتاب بينظير ميگويد: «اين کتاب يک نکتهي بسيار مهم را بيان ميکند؛ اينکه بسياري از اوقات سؤال کردن بسيار دشوارتر از پاسخ است و اگر ميتوانيد سؤالي را بهدرستي بيان کنيد، پاسخ و جواب آن، قسمت آسان ماجرا است».
ايلان ماسک همچنين در يکي از مصاحبههايش دربارهي نويسندهي اين کتاب ميگويد: «هرکسي فيلسوف محبوب خودش را دارد و فيلسوف محبوب من داگلاس آدامز است».
اين کتاب پس از انتشار با استقبال بينظيري روبهرو شد و سال ۱۹۷۹ جزء پرفروشترين کتابهاي روزنامهي ساندي تايمز انگلستان شد. ترجمههاي بسيار زيادي از اين مجموعه تاکنون منتشر شده است و براي تلويزيون، تياتر، فيلم و حتي يک بازي رايانهاي از آن اقتباس شده است.
کتاب راهنماي کهکشان براي اتو استاپ زنها، داستان هيجانانگيز سفر آخرين فرد زميني به فضا را روايت ميکند. اين کتاب يک کاوش بازيگوشانه و سورئال است که از ماجراهاي مردي که در جهان هستي سفر ميکند، حرف ميزند.
داستان از آنجا شروع ميشود که «آرتور دنت» از خواب بيدار ميشود و کارگراني را ميبيند که قصد دارند خانهاش را با بولدوزر خراب کنند تا راهي براي اتوبان جديد ايجاد کنند. او سعي ميکند آنها را متوقف کند اما کارگران به او ميگويند که برنامههاي ايجادشده براي جادهي جديد چند ماه است که مشخص شده است و او بايد مدتها پيش شکايت ميکرد.
دوست آرتور «فورد پريفکت» يک فرازميني است که پانزده سال پيش در حالي که مشغول تحقيق براي يک راهنماي سفر به نام راهنماي کهکشان براي اتو استاپ زنها بود، روي زمين گير کرده است. فورد به آرتور ميگويد که زمين در حال نابودي است و اين مسأله هنگامي تأييد ميشود که يک نژاد بوروکرات بيگانه به نام وگونها با سفينههاي فضايي از راه ميرسند و اعلام ميکنند که قصد دارند زمين را به خاطر احداث بزرگراهي براي کهکشان تخريب کنند.
درست قبل از تخريب زمين، فورد موفق ميشود خود و آرتور را نجات دهد و داستان عجيب و زيباي آنها در کهکشان شروع ميشود.
۴. بنياد
کتاب «بنياد» اثر آيزاک آسيموف يک چرخه از پنج داستان کوتاه بههمپيوسته است که براي اولين بار بهعنوان يک کتاب واحد سال ۱۹۵۱ منتشر شد. سهگانهي بنياد، مجموعهاي از تأثيرگذارترين داستانهاي علمي-تخيلي است که به خاطر ترکيب بينظير اقدامات نفسگير، ايدههاي جسورانه و جهانسازي گسترده، مورد تجليل فراوان قرار گرفته است.
اين کتاب يک رمان علمي تخيلي است که در دوران کودکي ايلان ماسک براي او بسيار الهامبخش و تأثيرگذار بوده است. ماسک ميگويد اين رمان بود که برايش الهامبخش شد تا در اکتشافات فضايي به دنبال کسبوکاري برود.
ماسک دربارهي اين مجموعه در مصاحبه با گاردين گفت: «درسهاي تاريخ نشان ميدهد که تمدنها بهصورت چرخهاي حرکت ميکنند؛ درسي که کارآفرين را ترغيب ميکند تا اهداف راديکال خود را دنبال کند. اين مسأله را ميتوان از روي چرخهي تمدن بابليها، سومريها و پس از آنها مصريها، روميها و چين کاملا مشاهده کرد. بديهي است که هماکنون در يک چرخهي بسيار صعودي به سر ميبريم و اميدوارم که اين مسأله همچنان ادامه داشته باشد. اما ممکن است اينگونه نباشد و مجموعهاي از رويدادها باشد که باعث کاهش سطح فناوري ميشود. اين براي اولين بار در طول ۴٫۵ ميليارد سال است که امکان گسترش زندگي براي بشريت به آنسوي زمين وجود دارد و بايد از اين فرصت استفاده کنيم.»
اين کتاب دربارهي فروپاشي و تولد دوبارهي يک امپراتوري بزرگ بينستارهاي در جهان آينده است.
۵. زندگي و جهان اينشتين
کتاب «زندگي و جهان اينشتين» اثر والتر آيزاکسون سال ۲۰۰۷ منتشر شد. ايلان ماسک ميگويد که تحتتأثير زندگينامهي آلبرت انيشتين فيزيکدان نظري قرار گرفته است. برخي از مشهورترين جملات انيشتين، مانند «مهم اين است که از پرسيدن دست نکشيد» و «کسي که هرگز اشتباه نکرده است، هرگز چيز جديدي را امتحان نکرده است»، مستقيما با نگرش و برنامهي ماسک براي شرکتهايش مطابقت دارد.
اين کتاب نگاهي دقيق به زندگي فيزيکدان مشهور آلبرت انيشتين مياندازد؛ از چگونگي شکلگيري دوران کودکي، بزرگترين کشفيات و مبارزات شخصي او و چگونگي تغيير تمرکز او در سالهاي بعد ميگويد، بدون اينکه نبوغ او تا آخرين لحظه عمرش کمرنگ شود.
انيشتين هميشه حس کنجکاوي دوران کودکياش را حفظ ميکند که بخش اساسي و اصلي موفقيت او است. اين کتاب زندگي انيشتين را از نزديک بررسي ميکند.
اين بيوگرافي همچنين برخي از عواقب ناخواستهي نبوغ او، مانند کاربرد فيزيک هستهاي در سلاحهاي کشتار جمعي را بررسي ميکند. اين کتاب به دليل عمق وضوح شخصيتپردازي، جوايز بسيار زيادي دريافت کرد و با استقبال گستردهي خوانندگان روبهرو شد.
آيزاکسون ابتدا سالهاي اوليهي زندگي انيشتين را بررسي ميکند. پدرش يک قطبنماي مغناطيسي به او ميدهد و هنگامي که انيشتين در رختخواب با آن بازي ميکند، غافلگير از اين واقعيت ميشود که اين نيرو بر اساس نيروهايي حرکت ميکند که او با چشم خود نميتواند آنها را ببيند. دومين رنسانس کودکي او ناشي از قرار گرفتن در معرض موسيقي بود. مادرش او را وادار کرد که ويولن بنوازد، سرگرمي که اينشتين از آن آموخت که برخي افکار غيرقابل بيان از لحاظ زباني را ميتوان به زبان دستوري آزاد موسيقي رمزگذاري کرد. انيشتين در اواخر عمرش، هنگام فکر کردن به فيزيک، ويولن مينواخت.
در قسمتي از کتاب زندگي و جهان اينشتين ميخوانيم:
«چهرهي او بهاندازهي همان خانمهاي شيکپوشي که در تالارهاى مجلل برلين و هاليوود مثل پروانه دور او ميچرخيدند شناختهشده بود. بااينحال، او به طرز غيرقابل تصوري عميق بود نابغهاي بين نوابغ ديگر که صرفا با انديشيدن توانست دريابد که جهان با آنچه به نظر ميرسيد تفاوت دارد. حتى اکنون دانشمندان در مواجهه با نظريات عالمانه او مثل نظريه «نسبيت عام» اظهار شگفتى ميکنند. «ريچارد فينمن» که خود در زمره دانشمندان برجسته معاصر بود دراينباره گفته است: «من هنوز نميتوانم بفهمم که او چطور به اين موضوع ميانديشيد.» اما فيزيکدان بزرگى که ما در اينجا از او سخن ميگوييم به طرز شگفتانگيزي ساده رفتار ميکرد. مثلا او عادت داشت که کراواتها و جورابهايش را با عرقگيرها و زيرپيراهنيهاي پروانهاي عوض کند.»