تازه های نشر/ ابراهیمی دینانی "یادداشتهای متفرقه در روزگار جوانی"اش را منتشر کرد

تسنيم/ ابراهيمي ديناني با اعلام اين خبر گفت: مطالب اين کتاب اگرچه حول محور واحدي جمعآوري و تدوين نشده است اما همين "نظم پريشان" شايد بهترين کليد مخاطب براي ورود به دنياي ذهني و نظري من و بالمآل فلسفه اسلامي باشد.
وي با اشاره بر اهميت و ضرورت نقد به مثابه مهمترين ابزار پرورش و تعميق "خرد انتقادي" در جامعه، تأکيد کرد: انتشار هر نوع اظهارنظر و انتقادي درباره مطالب و مباحث اين کتاب علاوه بر اينکه براي من به عنوان مؤلف کتاب حائز اهميت است، نقش روشنگرانهاي در زمينه وضعيت "معرفت عقلاني" در جامعه دارد که بايد از آن استقبال کرد.
کتاب "يادداشتهاي متفرقه در روزگار جواني" صرفاً گلچيني از مطالب کتابهاي مختلف نيست، بلکه نقل اين مطالب است همراه با تأملات نويسنده در باب آنها. به بياني ديگر ميتوان گفت که هر مطلب گويا جرقهاي را در ذهن نويسنده زده و او را به تأمل در باب موضوعي که در آن مطلب بيان شده واداشته است و به اين تعبير کتاب "يادداشتهاي متفرقه در روزگار جواني" در واقع مجموعۀ درهمتنيدهاي است از قولها و انديشههاي متفکران گوناگون شرق و غرب و ديدگاههاي نويسنده در باب اين قولها و انديشهها و تأملات او پيرامون موضوعاتي که که انديشمندان مختلف به آنها پرداختهاند.
در کتاب "يادداشتهاي متفرقه در روزگار جواني" هم از فيلسوفان نقل قول آمده و هم از شعرا و نويسندگاني که اگرچه متعلق به عالم ادبياتاند، اما در آثارشان بزرگترين موضوعات و مسائل فلسفي را مطرح کردهاند. از همين رو در اين کتاب هم از ابن سينا و نيچه و کانت و بسيار فلاسفه ديگر قولهايي نقل شده و هم از حافظ و مولوي و داستايوفسکي.
ديناني در کتاب "يادداشتهاي متفرقه در روزگار جواني" فلسفۀ شرق و غرب را درمينوردد و از خلال مطالب کتابهاي مختلف مفاهيمي فلسفي را در باب انسان و هستي پيش ميکشد. اين کتاب اگرچه مجموعهاي از يادداشتهاي پراکنده است اما، چنانکه ديناني خود در مقدمۀ آن اشاره ميکند، در عين پراکندگي واجد وحدت است.
مروري بر کتاب "يادداشتهاي متفرقه در روزگار جواني"
کتاب "يادداشتهاي متفرقه در روزگار جواني" يک کتاب فلسفي است شامل مقدمه و 10 بخش. در اين کتاب مباحث فلسفي به شيوهاي آکادميک و نظاممند طرح نشده، چون ماهيت اين کتاب اصلاً چنين چيزي را اقتضا نميکند و همانطور که در مقدمۀ آن توضيح داده شده و از عنوان کتاب نيز برميآيد "يادداشتهاي متفرقه در روزگار جواني" مجموعهاي است از يادداشتهاي پراکنده و مطالب کتابهاي مختلف و متنوع. ديناني اما، در عين اينکه در اين کتاب موضوعات و مطالب مختلفي را پي ميگيرد و در آنها تأمل ميکند، در اين پراکندهها خط واحدي را دنبال ميکند و وحدتي را ميجويد، چرا که به اعتقاد او در هر پراکندگي و تکثّر وحدتي هست و ديناني مقدمۀ کتاب "يادداشتهاي متفرقه در روزگار جواني" را، به مناسبت همين شکل پراکنده و غيرنظاممند کتاب، به موضوع وحدت و کثرت اختصاص داده و درباره آن توضيح داده است.
بنيان تأملات مطرحشده در کتاب "يادداشتهاي متفرقه در روزگار جواني" بر فلسفۀ اسلامي است و ديناني در اين کتاب از نگاه يک فيلسوف اسلامي به موضوعات مختلف مربوط به انسان و هستي، از جمله زيبايي و خودخواهي و ظاهر و باطن و عقل و جهل و تولد و مرگ و شک و يقين و غم و شادي و عشق و خير و شر و...، مينگرد و از چشم يک فيلسوف اسلامي به تأمل در آراء فلاسفه و متفکران شرق و غرب مينشيند و موضوعات مختلفي را پيش ميکشد و بررسي ميکند و هم ديدگاههاي فلاسفۀ گوناگون را درباره اين موضوعات نقل ميکند و هم به بيان ديدگاههاي خود درباره هر موضوع ميپردازد.
درباره دکتر غلامحسين ابراهيمي ديناني
دکتر غلامحسين ابراهيمي ديناني، متولد 1313 در روستاي دينان اصفهان، فيلسوف و شارح و مدرس فلسفه و پژوهشگر ايراني است. گرايش فلسفي ديناني فلسفۀ اسلامي است.
ديناني تحصيلات ابتدايي را در روستاي دينان گذراند و بعد از آن براي گذراندن تحصيلات ديني به مدرسۀ علميۀ نيماورد اصفهان رفت. پس از آن براي ادامۀ تحصيلات ديني به قم رفت و وارد مدرسۀ حجتيه و نيز حوزه علميۀ قم شد. در کنار تحصيل علوم حوزوي به تحصيل فلسفه پرداخت. يکي از استادانش در فلسفه علامه طباطبايي بود. در سالهاي اقامت در قم به تدريس در حوزه علميه نيز ميپرداخت. ديناني همچنين داراي ليسانس و فوق ليسانس و دکتراي تخصصي فلسفه از دانشگاه تهران است. او در دانشگاههاي مختلفي تدريس کرده و اکنون استاد بازنشستۀ گروه فلسفۀ دانشکده ادبيات و علوم انساني دانشگاه تهران و عضو پيوستۀ "فرهنگستان علوم ايران" و عضو ثابت "انجمن حکمت و فلسفه ايران" است.
او همچنين هر هفته در برنامهاي به نام "معرفت"، که از شبکۀ چهار تلويزيون ايران پخش ميشود، از فلسفۀ اسلامي سخن ميگويد.
ديناني نخستين برگزيده همايش "چهرههاي ماندگار" است و همچنين از چهار کتاب او در چهار دوره جايزه کتاب سال تقدير شده است. اين چهار کتاب عبارتند از: "ماجراي فکر فلسفي در جهان اسلام"، "دفتر عقل و آيت عشق"، "درخشش ابنرشد در حکمت مشاء" و "نصيرالدين طوسي: فيلسوف گفتگو".
از ديگر آثار دکتر غلامحسين ابراهيمي ديناني ميتوان به کتابهاي "شعاع انديشه و شهود در فلسفۀ سهروردي"، "معماي زمان و حدوث جهان"، "فلسفه و ساحت سخن"، "نيايش فيلسوف"، "قواعد کلي فلسفي در فلسفۀ اسلامي"، "خردِ گفتگو (درسگفتارهاي فلسفي)"، "وحدتِ هستي و هستي واحد" و "حکمتِ خسرواني" اشاره کرد.
کتاب "يادداشتهاي متفرقه در روزگار جواني" را انتشارات طرح نو با قيمت 209 هزار تومان راهي بازار کتاب کرده است.