تولید علم و تأثیر آن بر توسعه زبان فارسی
خراسان/ بر کسی پوشیده نیست که یکی از عوامل ترویج زبان در دیگر کشورها تولید علم به آن زبان است. با این رویکرد، نخبگان دانشگاههای دیگر با مشاهده قدرت تولید علم در کشورهای مبدأ بهصورت غیرمستقیم به سمت این زبان جذب میشوند،اما تولید محتوا به این سبک به سیاستگذاری کلان دولتها نیاز دارد که این موضوع درباره زبان فارسی نیز مستثنا نیست. امروزه با وجود تعداد بیشمار نخبگان فارسیزبان در سراسر جهان و تأثیر چشمگیر آنها در تولید علم، شاهد تحولات در زمینه تولید به زبان فارسی نیستیم و در این زمینه ضعفهایی داریم.
زبان فارسی روزگار ما دیگر مانند گذشته در سطح بینالملل جایگاهی ندارد
واقعیت این است که زبان فارسی روزگار ما دیگر مانند گذشته در سطح بینالملل جایگاهی ندارد و از شرق تا غرب عالم را فرانمیگیرد. باید از شعارها و بزرگ نماییهای خوشبینانه دست برداریم و به تلاشهای شبانهروزی برای زنده نگهداشتن این موجود نیمهجان بپردازیم. زبان فارسی همیشه یاور ما بوده است. بار حرکتهای فرهنگی ما را از زمان حمله مغول و یورشهای مختلف تاریخی به دوش کشیده و ذخایر فرهنگی و اسطورهای زیادی را برای ما به یادگار گذاشته،ولی امروز این زبان، بییار و یاور شده است و ما این زبان را در هجوم دیگر زبانها و فرهنگها تنها گذاشتهایم. درواقع امروز زبان فارسی در سرتاسر کشورهای فارسیزبان، حامی بزرگ اقتصادی، سیاسی و فرهنگی در سطح کلان حکومتی ندارد. باید به این نکته اشاره کرد که یا سیاستگذاران ما در سطح بینالملل به وظایف خود در قبال زبان فارسی آگاهی چندانی ندارند یا کسانی برای زبان فارسی تصمیم میگیرند که تسلطی بر این زبان ندارند.
آیا مسئولان حوزه زبان و ادبیات فارسی در کشورهای فارسی زبان به خود میآیند؟
در زمانهای که ما در آن زندگی میکنیم بنا به کمکاریهایی، زبان فارسی روز به روز از ذهن و زبان جهانیان بیشازپیش در حال محو شدن است و ارجاع علمی به منابع زبان فارسی در سطح جهان، بیشتر به شوخی شبیه است. امروز ما چند مجله معتبر بینالمللی به زبان فارسی داریم؟ آیا مسئولان رده بالای تصمیمگیرنده در حوزه زبان و ادبیات فارسی در کشورهای فارسی زبان به خود میآیند؟