دستنوشتههای حسین گلگلاب درباره «تاریخ معماری هخامنشیان» به نمایشگاه رسید
خبرگزاری کتاب ایران/ کتاب «تاریخ معماری هخامنشیان» دست نوشتههای حسین گلگلاب با ویرایش هومن ظریف به نمایشگاه کتاب 1402 میآید.
کتاب «تاریخ معماری از هخامنشیان» ترجمهای درباره ویژگیهای سازههای ساختمانی بخش شمالی ساتراپی ایران است، این کتاب را هومن ظریف زیر نظر هما گلگلاب ویراستاری کرده و در نمایشگاه کتاب 1402 در دسترس علاقهمندان خواهد بود.
در دیباچه کتاب تاریخ معماری از هخامشیان به قلم هومن ظریف، از متن کتاب چنین گمانهزنی و استنتاجی درباره معماری کعبه زرتشت شده است: نکته جالب توجه درباره کعبه زرتشت برونگرا بودن این بناست و بر اساس تحلیلهای متن همین کتاب، کاربرد کعبه زرتشت به احتمال زیاد جایگاه نگهداری کتابهای مقدس و ویژه در پوششهای ضخیم بوده که پیش از این ترجمه در هیچ پژوهشی بیان نشده و این احتمال توسط ویرایشگر کتاب برای کاربرد کعبه زرتشت گمانه زنی شده است.
همچنین در بخشی از کتاب که به پژوهشگران ترکمنستانشناسی شوروی (روسیه سابق) اختصاص دارد، آمده است: پایهگذاری ستونهای قلعه نسای کهنه بر روی شن، ظاهرا برای نرمی بالش زیر است که در برابر زمین لرزه مقاوم باشد.
در بخشی از این کتاب آمده است: «بسیاری معتقد هستند که معماری هخامنشیان به دستاوردهای ایرانیان هخامنشی در ساخت شهرهای (تخت جمشید، شوش، هگمتانه)، معابد برای عبادت و گردهماییهای اجتماعی (مانند معابد زرتشتی) و آرامگاه پادشاهان گذشته (مانند آرامگاه کوروش) اشاره دارد و از ویژگیهای بنیادین این معماری، ترکیب آن با عناصر مادها، آشوری، یونانی و آسیایی اشاره میکنند که این نظر به خاطر تساهل قلمرو ساتراپیهای هخامنشیان، میتواند به درستی تعریف معماری هخامنشیان را در برنگیرد.
دکتر حسین گلگلاب، در تلاشی که در نیمه راه به خاطر بیماری به پایان نرسید، سعی داشت پژوهشهای مکتوب آسیای میانه را به زبان فارسی برگرداند تا نشان دهد، اگرچه قلمرو سیاسی و جغرافیایی ساتراپهای هخامنشی، به خاطر جبر زمان، کم شده است اما همانگونه که نوروز در بسیاری از مناطق جشن گرفته میشود، عناصر زیادی از معماری هخامنشیان از دیرباز تاکنون در همه سازههای این مناطق دیده میشود.»
سیوچهارمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران با شعار «آینده خواندنی است» ۲۰ تا ۳۰ اردیبهشتماه در مصلای امام خمینی(ره) و همزمان بهصورت مجازی در ketab.ir در حال برگزاری است.