«از جناب داستایوفسکی چه خبر؟»
تسنیم/ انتشارت نیستان کتاب «از جناب داستایوفسکی چه خبر؟» گزیدهای از خواندنیترین و قابل تأملترین داستانهای کوتاه داستایوفسکی به انتخاب و ترجمه لیدا طرزی را منتشر و روانه بازار نشر کرده است.
طرزی در مقدمه خود بر این کتاب نوشته است: «شخصیتهای داستانهای داستایوفسکی آیینه تمام نمای آلام شخصی وی و اطرافیانش بود. پدر داستایوفسکی در بیمارستان مخصصوص مستمندان کار میکرد و فئودور از کودکی شاهد زندگی و احوالات طبقه فرودست جامعه قرن نوزدهم روسیه بود، این امر علاوه بر تاثیر عمیقی که بر رو ح و روان داستایوفسکی وارد آورد، به او کمک کرد تا در ساخت و پرداخت شخصیتهای داستانهای خود چون چیرهدستترین روانکاوان عمل کند. او در هزار توی پرپیچ روان آدمی سفر میکرد و هر بار رهاوردی را به ارمغان میآورد.
تصاویری که داستایوفسکی در آثار خود ارائه نمود به پیشرفت دانش روانکاوی و ظهور مکتب اگزیستانسیالیسم در قرن بیستم کمک شایانی کردند. »
این کتاب که با روزشمار زندگی داستایوفسکی آغاز میشود، شامل 9 داستان مشهور و خواندنی داستایوفسکی است. این 5 داستان عبارتند از : دزد شریف، ماجرای ناگوار، دهقان مَرِی، تمساح ، بوبوک. از دفتر خاطرات شخصی، رویای مرد خندهدار، درخت کریسمس و جشن ازدواج ، دلِ ضعیف و شبهای روشن.
داستان «شبهای روشن »که در سال 1848 نگاشته شده است، هنوز از بهترین عاشقانههای جهان است. در این داستان، هم چون بسیاری دیگر از داستانهای داستایوفسکی، با مثلثی عشقی روبهرو هستیم.
داستان کمتر شناخته شده «دهقان مَری» قصهای کوتاه و به شدت تاثیرگزار است، از قضاوتهای عجولانه و نابهجای آدمی. جوانی روشنکر به دلایلی که افتد و دانی، در زندان است او آنجا با زندانیانی آشنا میشود که به ظاهر از طبقه فرودست جامعهاند و مراوده با ایشان دون منزلت روشنفکران است. ولی یادآوری خاطرهای از گذشتههای دور، روشنفکر منصف ما را وا میدارد تا در قضاوت خود تجدیدنظر کند.
داستان «رویای مرد مسخره »میکوشد با بیانی استعاری سرچشمه تباهی روح آدمی را پیش چشمان خواننده به تصویر بکشد.
«بوبوک »داستان مَردی مجنون است که تجربه توقف چند ساعتهاش را در گورستان واگو میکند. گرچه این داستان پُر از کنایات و اشارات تلخ و گزنده است، ولی داستایوفسکی در خلال این تلخیها، از آفرینش دقایق طنز غفلت نمیورزد.
سایر داستانهای مجموعه حاضر هم هر یک وجهی دیگر از قدرت خلاقه و مهارت داستایوفسکی نویسنده را به نمایش می گذارند.
انتشارات نیستان این کتاب را در 224 صفحه، شمارگان 800 نسخه به قیمت 145 هزار تومان منتشر و روانه بازار نشر کرده است.