تغییر تعرفه خودروهای «هیبریدی و برقی» در سال جدید

دنیای اقتصاد/ تعیین تعرفه واردات خودرو در سال ۱۴۰۴ با حاشیههای زیادی همراه بود. تقابل مجلس و دولت بر سر تعرفه و همچنین میزان ارز تخصیصی به واردات از جمله حاشیههای مربوط به ورود خارجی محسوب میشود.
در این گیرودار اما پای مجمع تشخیص مصلحت نظام نیز به واردات خودرو کشیده شد، جایی که مجمع مخالف ارز تخصیصی به واردات بود و تعرفه را نیز به ۱۰۰درصد افزایش داد. اما در کش و واکش میزان تعرفه و ارز تخصیصی آنچه باعث تعجب بسیاری از فعالان و دستاندرکاران خودروهای وارداتی شد، افزایش تعرفه خودروهای هیبرید و برقی به ۱۰۰درصد بود. اقدامی عجیب و خلاف قانون هوای پاک. طبق بودجه سالجاری تعرفه خودروهای برقی افزایش ۲۵۰۰درصدی به خود میدید. این در حالی است که پیش از این، تعرفه واردات خودروهای برقی صرفا ۴درصد و خودروهای هیبریدی ۱۵درصد بود. یکی از مهمترین جنبههای این تصمیم عجیب، مغایرت آن با ماده ۹ قانون هوای پاک بود که نقش خودروهای برقی و هیبریدی در کاهش آلودگی هوا را بهرسمیت میشناسد.
با وجود تمامی انتقادات به تعرفه واردات، بهخصوص برقیها و هیبریدها تا سال گذشته دولت همچنان بر تعرفه 100 درصدی تاکید داشت و حتی در آخرین مرحله فروش وارداتیها، تعرفه 100 درصدی نیز به نوعی اعمال شده بود. با این حال در اوایل سالجاری زمزمه تغییر تعرفه برقیها و هیبریدها به گوش میرسد، این در شرایطی است که روز گذشته اعلام شد تعرفه خودروهای برقی و هیبریدی برای واردات در بودجه 1404 با تصمیم دولت به روال سال گذشته برگشت. ظاهرا روز شنبه، ۱۶ فروردین ۱۴۰۴ در جلسهای که با حضور معاون اول رئیسجمهور و مقامات ارشد دستگاههای مرتبط برگزار شده، تعرفه خودروهای هیبریدی و برقی مورد بررسی قرار گرفته و تعرفه خودروهای مذکور به روال قبل بازگشته است. در این جلسه همچنین تاکید شد که تصمیمگیری درباره تعرفه خودروهای بنزینی پس از انجام بررسیهای کارشناسی دقیق، انجام میشود و مقرر شد این تعرفهها در زمان بعدی اعلام شود.
مهدی ضیغمی مدیر طرح واردات خودرو وزارت صمت نیز در گفتوگو با خبرگزاری فارس عنوان کرده که تعرفه واردات خودروهای برقی و هیبریدی به روال قبل برگشته و براین اساس تعرفه واردات خودروهای برقی مانند سال گذشته همان ۴درصد و تعرفه واردات خودروهای هیبریدی نیز همان ۱۵درصد تعیین شده است. همانطور که عنوان شد در قانون بودجه ۱۴۰۴ حقوق ورودی تمام خودروهای سواری وارداتی از جمله خودروهای برقی و هیبریدی ۱۰۰درصد تعیین شده بود. این تصمیم از آنجا که منجر به افزایش قیمت انواع خودروهای وارداتی (بنزینی، برقی و هیبریدی) در بازار میشد و همچنین مغایر با اهداف واردات در تنظیم بازار بود، مورد انتقاد قرار گرفت. بسیاری از کارشناسان و دستاندرکاران محصولات وارداتی تاکید دارند که با ترخیص خودروهای وارداتی با نرخ محاسباتی ۷۰هزار تومان و همچنین تعرفه 100 درصدی برای خودروهای وارداتی بنزینی باید در انتظار سونامی قیمتی در سالجاری باشیم.