
نقد و بررسی طراحی کیا استونیک ؛ آخرین یادگار پیتر شرایر در کیا

آخرین خودرو/ کیا استونیک یکی از وارداتی های جدید بازار است که با هرمس خودرو به ایران می آید و ما در این مطلب طراحی این خودرو را بررسی کرده ایم.
نزدیک به دو دهه است که بازار کراس اوورها، بخصوص کراس اوورهای کوچک، رشد محسوسی را تجربه کرده اند و امروزه به یکی از مهم ترین کلاس های اتومبیل در جهان تبدیل شده اند. در کنار این مورد، این روزها شاهد آن هستیم که اغلب مردم به خرید اتومبیل های کوچک و کم مصرف تمایل پیدا کرده اند و همین امر سبب شده تا حدی فروش گونه ای بزرگ با پیشرانه های پرقدرت را تحتالشعاع قرار گیرد و از همین رو خودروسازان برای حفظ موقعیت خود در بازار، تمرکز بیشتری بر روی طراحی و تولید محصولات کوچک و اقتصادی، بخصوص در بازارهای در حال توسعه گذاشته اند و سعی می کنند خودروهایی کوچک، اما با روح و حس مدل های اسپرت و یا فول سایز را تولید کنند. هر چند که این قضیه در بازار خودرویی کشور ما تا حد زیادی متفاوت است و با توجه به قیمت نهایی و تنوع کم محصولات در رنج قیمتی مختلف و نیاز افراد، گرایش عموم به سمت محصولات بزرگ تر و لوکس تر سوق پیدا کرده است.
کراس اوور های سگمنت B و یا B-SUV یکی از بخش های خودرویی است که سرعت رشد قابل توجهی، بخصوص در بازار اروپا داشته است و با عرضه محصولاتی مانند فورد پوما، فولکس واگن T-Cross، مزدا CX-3 و… توانسته در کنار بخش C-SUV توجهات زیادی را به خود معطوف کند.
کیا استونیک نیز به عنوان یکی از بازیگران مهم کراس اوور های سگمنت B شناخته می شود که از سال ۲۰۱۸ به بازار عرضه شده است و به عنوان یکی از آخرین محصولات کیا که در زمان ریاست پیتر شرایر «Peter Schreyer» آلمانی بر دپارتمان طراحی این برند طراحی و تولید شده است شناخته می شود. مدلی که بر پایه پلت فرم نسل چهارم کیا ریو توسعه پیدا کرده و محصول همکاری استودیو های طراحی کیا در اروپا و کره بوده است، به تازگی و البته با تاخیری ۷ یا ۸ ساله. توسط هرمس خودرو در نمایشگاه بین المللی خودرو تهران رونمایی شد که در ادامه و پیش از ورود رسمی آن به خیابان های کشور، به نقد و بررسی ویژگی های طراحی ظاهری و داخلی آن می پردازیم.
طراحی کیا استونیک در نمای بیرونی ؛ ساده اما هارمونیک
کیا استونیک در کنار مدل هایی مانند استینگر، نیرو و K9 از محصولاتی بودند که در آخرین سال ها و یا روزهای ریاست پیتر شرایر بر بخش طراحی محصولات کیا و پیش از ورود کریم حبیب«Karim Habib» به این پست، طراحی و معرفی شدند. بنابراین سبک طراحی کلی آن، تا حد زیادی یادآور زبان طراحی دهه گذشته محصولات کیا می باشد و قطعا با کاراکتر جسورانه و الگوهای مدرن و البته گاها خام زبان طراحی جدید کیا فاصله دارد. با این حال از آنجا که طراحی استونیک «Stonic» توسط استودیوی طراحی اروپایی کیا در فرانکفورت آلمان و با همکاری مرکز طراحی این برند در نامیانگ کره هدایت شده است، می توان شخصیتی ساده، اما پویا و به عبارتی اروپایی آن را حس کرد.
هدف طراحان ایجاد یک کراس اوور فوق العاده جمع جور بوده که از سایر SUV های این برند الهام گرفته شده باشد. این الهام گیری در کنار ابعاد جمع و جور و البته مرکز ثقل پایین و سطوح به اصطلاح تمیز و نرم بدنه، شخصیتی مطمئن و با اعتماد به نفسی را که الهام گرفته از فرم و عملکرد شاسی بلند های بزرگتر کیا می باشد را به استونیک بخشیده است.
علاوه بر این، این طرح تا حد زیادی تحت تاثیر فلسفه ای است که توسط مدیر ارشد طراحی کیا در آن دوران، یعنی پیتر شرایر، تحت عنوان ” The simplicity of the straight line” یا ” سادگی خطوط مستقیم” ارائه شده است و در نتیجه یکی از چشمگیرترین محصولات کیا در این سگمنت «البته در زمان معرفی» است که به لطف مجموعه ای از عناصر طراحی مشخص و بارز، بلافاصله به عنوان یک کیا قابل تشخیص است.
در نمای جلو خودرو، خطوط موازی از روی کاپوت کشیده شده و به خط شانه متصل می شوند. سطوح نرم و حجاری شده در جلو، با خطوط افقی و تیز جلوپنجره «پوزه ببر» یا «Tiger Nose» معروف کیا، ورودی هوای پایین تر، صفحه اسکید نقره ای زیر سپر «Skidplate» و چراغ های بومرنگ شکل مه شکن یا دی لایت تضاد دارند. با این حال فرم چراغ های کشیده جلو که الهام گرفته از طراحی چراغ های نسل آخر مدل Ceed که نقدهایی هم نسبت به فرم نچندان جذاب آن وجود داشت، می باشد, کمی متعادل تر شده و در کنار فرم ساده اما شیک و به دور از پیچیدگی جلوپنجره، ظاهری پخته تری را به استونیک بخشیده است. همچنین استفاده از لوگوی جدید کیا بر روی کاپوت به مدرن تر شدن گرافیک نمای جلو استونیک کمک کرده است. هر چند که همچنان نباید فراموش کرد که با توجه به سن طراحی استونیک، با ظاهری نچندان بدیع و به دور از اغراق روبه رو هستیم.
در نمای جانبی نیز، مانند سبک طراحی سایر محصولات کیا در آن دوران، خطوط افقی شارپ با سطوح به اصطلاح تراشیده و نرم ترکیب شده است. با این حال در مقایسه با سایر رقبا در این سگمنت، ستون های A استونیک کمی عقب تر آمده و در کنار خط سقف تقریبا صاف، ظاهری بلندتر به لحاظ بصری را به همراه کاراکتری اسپرت را به نمایش می گذارد. هر چند که در واقعیت ارتفاع نچندان زیاد بدنه از سطح زمین و ابعاد جمع و جور، سبب شده تا استونیک از مرکز ثقلی پایین در کنار هندلینگ و سواری پایدارتری برخوردار شود.
همچنین استفاده از ستون C و عریض و پهن تر، به یک امضا در طراحی محصولات کیا، از مدل سدان و شهری تا شاسی بلند های فول سایز تبدیل شده است. با این حال در استونیک، این ستون C حالتی منحصر به فرد به خودرو بخشیده است که به سبک تارگا «Targa» یک تقسیم بندی طبیعی در سقف و بدنه ایجاد کرده است.ضمن اینکه همانطور که اشاره کردیم، سطوح صاف در امتداد درها با یک خط شانه تیز جفت می شوند.
یکی از مواردی که سبب جذاب تر شدن استایل نمای جانبی استونیک شده است، استفاده از ستون و سقف با رنگی متضاد با رنگ بدنه است که در کنار قطعات مشکی دور گلگیر و زیر رکاب ها که با حالتی ضربه ای، در سراسر بدنه امتداد پیدا کرده است، تعادل و هارمونی خوبی را به این نما از استونیک بخشیده است. به علاوه اینکه روف رک نقره ای به همراه رینگ های کرومی، توانسته از نظر بصری تضاد مناسبی را در هارمونی کلی بدنه ایجاد کند. ضمن اینکه سایز ۱۶ اینچی رینگ ها، لطمه ای به تناسبات بدنه در نمای جانبی وارد نکرده است اما استفاده از رینگ یک ساز بزرگ تر می توانست در پویایی بیشتر این نما کمک کند.
در نمای عقب استونیک، همانند نمای جلو بازهم سطوح صاف و نرم بدنه با خطوط مستقیم سپر و صفحه اسکید یا دیفیوزر عقب تضادی را ایجاد کرده است. گرافیک چراغ های عقب از ظاهری فنی برخوردار هستند که جزئیات چراغ های جلو را تا حدی منعکس می کنند.
با این حال اوورهنگ کم عقب در کنار احجام پف کرده این قسمت، حالتی فانتزی تر و به اصطلاح شاداب تری را در مقایسه با نمای جلو و تا حدی نمای جانبی، به قسمت عقب استونیک بخشیده است. ضمن اینکه در این نما، تمامی فرم ها از فرم ذوزنقهای شکل پیروی می کنند که در طراحی چراغ ها، محفظه پلاک، چراغ های مه شکن و دنده عقب روی گوشه های سپر نمود پیدا کرده است. با این حال در نسخه عرضه شده در بازار ایران که در واقع همان نسخه بازار چین می باشد، سر اگزوز دایره ای شکلی که در نسخه های بازار اروپا وجود داشت حذف شده است که از پویایی و ظرافت استونیک در این نما کمی کاسته است.
طراحی کیا استونیک در کابین؛ ساده اما قدیمی
همانطور که اشاره کردیم، کیا استونیک، حاصل تفکر طراحان کیا در مرکز استودیوی طراحی این برند در آلمان می باشد. اما نسخه عرضه شده در بازار ایران همان نسخه تولید شده در بازار چین است و بر همین اساس طراحی کابین این نسخه با نسخه بازار اروپا تفاوت هایی دارد که عمده آن در چینش ادوات، بخصوص ادوات کنسول میانی است. با این حال اما همچنان کابین استونیک با ترکیب خطوط مستقیم و سطوح صاف , ظاهر بیرونی را بازتاب می کند و فضای کلی داخلی، اشکال حجاری شده را با فرم های هندسی در کنار هم قرار می دهد.
نمایشگر مرکزی و دریچه های تهویه عمودی مرکزی، در یک پنل چند ضلعی نقره ای و در بالاترین قسمت کنسول میانی قرار گرفته اند که حس جاداری فضای کلی کابین را افزایش می دهند و در عین حال فناوری و ارگونومی را در قلب آن قرار می دهد. هر چند که کمی با سبک طراحی محصولات کیا در تضاد است و پیش تر یادآور طراحی کابین نسل اول چری تیگو هفت و یا حتی اشکودا کاروک می باشد و از نظر بصری نیز کاملا از ظاهری اکونومی و نچندان به روزی برخوردار است. در قسمت پایینی نیز پنل کنترل سیستم تهویه قرار دارد که تکمیل کننده ظاهر کنسول میانی است.
با این حال طراحی غربالک فرمان و دریچه های تهویه کناری اجازه نداده تا طراحی کابین بیش از حد کسل کننده و قدیمی به نظر برسد. هر چند فرم رودری ها و تریم داخلی می توانستند در بهبود شرایط بصری کابین کمک بیشتری کنند. ضمن اینکه متریال به کار گرفته شده در داخل کابین، کاملا نشان از اقتصادی بودن استونیک به عنوان یک کراس اوور سگمنت B یا یک هاچبک کراس دارد.
سخن پایانی
در یک نگاه کلی، کیا استونیک به عنوان یک کراس اوور در سگمنت B، توانسته ویژگی های زیبایی شناختی محصولات کیا را در قالب یک محصول کوچک و اقتصادی از این برند ، بخصوص در نمای بیرونی به خوبی به نمایش بگذارد. ظاهری ساده اما شیک که جزئیاتی زیبا و چهره ای هارمونیک را به نمایش گذاشته است، هر چند که با وجود ویژگی های مثبت طراحی بدنه، استونیک استانداردهای زیبایی شناختی این رده خودرویی را متحول نکرده است. ضمن اینکه نمی توان منکر این قضیه شد که طراحی استونیک چه در نمای بیرونی و چه در نمای داخلی و با وجود هارمونی که میان عناصر جز و کل آن به خوبی رعایت شده است، اما کاملا رنگ کهنگی به خود گرفته است و به نظر می رسد که برای حضور قدرتمند تر در بازار، نیاز به یک بروزرسانی و تغییر چهره کلی وجود دارد و ارائه نسخه های GT-line از این مدل تنها به بهبود شرایط در کوتاه مدت کمک کرده است.
اما همچنان می توان نسبت به شرایط این مدل در بازار ایران با توجه به قیمت نهایی آن امیدوار بود، چرا که قطعا استونیک، حداقل از نظر طراحی ظاهری و ویژگی های بصری می تواند به یک رقیب سرسخت و جذاب در محدوده قیمتی زیر دو میلیارد تبدیل شود.