خودروی اقتصادی چیست و آیا خودرو های داخلی اقتصادی هستند؟

آخرین خودرو/ در این مطلب آخرین خودرو به این موضوع خواهیم پرداخت که خودروی اقتصادی چیست و آیا خودروهای داخلی اقتصادی هستند؟
بسیاری از افراد با واژه خودرو اقتصادی آشنایی دارند. برخی استدلال می کنند که بازار ایران به چنین خودروهایی نیاز دارد. اما خودرو اقتصادی چرا مناسب بازار ایران است؟ یکی از اصلی ترین دلایل این نیاز همانطور که در کلمه وصف چنین خودرو هایی به کار می رود، ارزان بودن است. در طول سالیان اقتصاد مردم ایران روبه افول بوده و اکنون نیز یکی از کشورها با تورم بالا و ارزش پول پایین هستیم. خرید خودرو در کشوری با درآمد میانگین کمتر از ۱۰ دلار در روز یکی از چالش های اقتصادی-اجتماعی است. در بازار های جهانی، خودروی با قیمت کمتر از ۲۰ هزار دلار را اقتصادی می دانند؛ اما به دست آوردن ۲۰ هزار دلار برای خرید خودرو در ایران با چنین میانگین درآمدی بیشتر از ۵ سال زمان نیاز دارد. در ادامه ویژگی های خودروهای اقتصادی را برسی خواهم کرد و در نهایت چندین مورد از خودروهای اقتصادی در خارج از ایران را معرفی می کنیم و با شرح ویژگی چندین خودرو تولید داخل نتیجه می گیریم که آیا در ایران، خودرو اقتصادی تولید می شود؟
تاریخچه خودروی های اقتصادی
نخستین جرقه های تولید خودرو اقتصادی به اوایل قرن بیستم بازمی گردد، زمانی که هنری فورد با معرفی مدل T در سال ۱۹۰۸ انقلابی در صنعت خودرو به پا کرد. فورد با بهره گیری از خط تولید مکانیزه، موفق شد خودرویی ساده، مقاوم و ارزان تولید کند که عموم مردم بتوانند آن را خریداری کنند. چند دهه بعد در آلمان، آدولف هیتلر به منظور ایجاد “خودروی مردم” یا همان Volkswagen، دستور ساخت خودرویی ارزان و قابل دسترس برای خانواده های آلمانی را صادر کرد. نتیجه این پروژه، تولید فولکس واگن بیتل بود که به یکی از محبوب ترین خودروهای اقتصادی جهان بدل شد. این جریان، الهام بخش بسیاری از خودروسازان شد تا به جای ساخت خودروهای لوکس، بر توسعه وسایل نقلیه ای مقرون به صرفه تمرکز کنند. خودروهای اقتصادی با هدف گسترش مالکیت خودرو و تسهیل حمل و نقل شخصی در سراسر جهان ریشه دواندند.
ویژگی ها خودرو اقتصادی
قیمت مناسب
اولین المان در سنجش این نوع از خودروها قیمت آن است. همانطور گفتیم در دنیا خودروهای زیر ۲۰ هزار دلار را اقتصادی می دانند. اما قیمت خودرو های اقتصادی به طور میانگین از ۱۲ هزار دلار شروع می شود و با افزایش آپشن ها و ارتقاء ها فنی قیمت به صورت پلکانی بالا تر می رود.
دوام و کارایی
یکی از لازمه های خودرو اقتصادی دوام مناسب و قابل قبول است. خریدار خودرو اقتصادی توانایی زیادی در تامین هزینه های نگهداری خودرو را ندارد. یکی از سنگین ترین هزینه ها در نگهداری خودرو تعمیرکل موتور است. یک خودرو اقتصادی با نگهداری مناسب باید حداقل در کیلومتر های بیشتر از ۲۰۰ هزار کیلومتر نیاز به تعمیرکل داشته باشد. کارایی نیز یکی دیگر از لازمه های یک خودرو اقتصادی است. توانایی فنی مناسب در معابر و جاده های یک خودرو اقتصادی را نباید با خودروی لوکس یا اسپرت مقایسه کرد اما توانایی حرکتی مناسبی نیز را باید داشته باشد.
قطعات یدکی ارزان و در دسترس
هر خودروی به دلیل کارکرد و یا تصادف نیاز به قطعات یدکی دارد. قیمت قطعات یدکی خودرو یکی از اصلی ترین المان ها در تعیین اقتصادی بودن آن است. بسیاری از خودرو ها هستند که قیمت چندان بالایی ندارند ولی قیمت قطعات یدکی آنها به شدت بالا بوده و همین موضوع باعث خواهد شد که مصرف کننده در تصادفات یا تعمیرات به سختی خودرو را اورهال کند. در دسترس بودن قطعات یدکی نیز اهمیت بالایی دارد. در صورتی که قطعه یدکی را نتوان به راحتی پیدا کرد، هم در قیمت تمام شده قطعه تاثیر گذار است هم در مدت زمان تعمیر خودرو.
ایمنی
در سنجش هر خودرو، ایمنی با اهمیت ترین معیار است. خودروی که نتواند ایمنی سرنشینان و عابرپیاده را پاس کند قطعا ارزش خرید و حتی فکر کردن هم ندارد. جان انسان از هر معیاری بالاتر است. از این نوع خودروها باید انتظار کسب حداقل ایمنی در تست یوریو انکپ را داشت. شنیده می شود که بسیاری از خودروسازان به دلیل پایین آوردن قیمت تمام شده خودرو دست به کاهش کیفیت آلیاژ بدنه، تعداد ایربگ ها و کیفیت صندلی ها می زنند.
بازار دسته دوم
در خرید هر کالایی باید به فکر فروش آن نیز بود. در صورتی که خودرو اقتصادی را نتوان به فروش رساند آن خودرو دیگر ارزش خود را از دست خواهد داد.
مثال های خودروی اقتصادی
Nissan Versa S (حدود ۱۲ هزار دلار)
نیسان ورسا یکی از اقتصادی ترین خودروهای سدان در دنیا محسوب می شود. نسخه پایه “S” اگرچه امکانات لوکس ندارد، اما موارد ضروری مثل ترمز اضطراری خودکار، دوربین دنده عقب، و مانیتور لمسی ۷ اینچی را ارائه می دهد که در این بازه قیمتی بسیار مناسب است. مصرف سوخت این خودرو در شهر حدود ۷.۵ لیتر و در بزرگراه حدود ۵.۹ لیتر در هر ۱۰۰ کیلومتر است. طراحی ساده ولی کاربردی، فضای نسبتاً جادار کابین و هزینه نگهداری بسیار پایین، باعث شده که ورسا یکی از انتخاب های اصلی دانشجویان و خانواده های کم خرج باشد.
Kia Rio LX (حدود ۱۵ هزار دلار)
کیا ریو در نسخه پایه ی LX یکی از بهترین ترکیب های کیفیت، قیمت و امکانات در کلاس خودش است. ریو ظاهر اسپرت تر و جوان پسندتری نسبت به بسیاری از رقبا دارد. موتور ۱.۶ لیتری چهار سیلندر آن با قدرت ۱۲۰ اسب بخار عملکرد نرمی دارد و در کنار گیربکس CVT، رانندگی بسیار روانی ارائه می دهد. مصرف سوخت آن نیز عالی است و در سیکل ترکیبی حدود ۶.۵ لیتر در هر ۱۰۰ کیلومتر ثبت می کند. در زمینه کیفیت ساخت، ریو یکی از بهترین ها در این کلاس است و به خاطر دوام مناسب هم در کشورهای مختلف محبوبیت زیادی دارد.
Hyundai Elantra SE (حدود ۱۹ هزار دلار)
هیوندای الانترا SE نسبت به دو مدل قبلی، ابعاد بزرگ تر، فضای داخلی لوکس تر و امکانات پیشرفته تری دارد. در مدل های جدید الانترا، حتی در نسخه پایه، ویژگی هایی مثل هشدار برخورد از جلو، سیستم حفظ خودرو در مسیر، صفحه نمایش ۸ اینچی با پشتیبانی از Android Auto و Apple CarPlay وجود دارد. موتور ۲ لیتری چهار سیلندر الانترا قدرت مناسبی (حدود ۱۴۷ اسب بخار) تولید می کند و مصرف سوخت ترکیبی آن حدود ۶.۷ لیتر در ۱۰۰ کیلومتر است. الانترا علاوه بر مصرف سوخت خوب، کیفیت رانندگی بالایی ارائه می دهد و نسبت به قیمت حس یک خودرو نیمه لوکس را منتقل می کند.
آیا خودرو های داخلی اقتصادی هستند؟
سوالی که در حال حاظر وجود دارد این است که آیا خودرو های داخلی نیز اقتصادی هستند؟ به طور کل خودروهای داخلی قیمتی اقتصادی دارند اما برای به دست آوردن هزینه خرید یک خودرو داخلی باید مدت زمانی زیادی پس انداز کرد. اما در دیگر المان ها از منظر کارشناسی خیر؛ بسیاری از این خودرو ها اقتصادی نیستند. یکی از اصلی ترین دلایل این امر ایمنی بسیار پایین آنها است. تولیدات داخلی همانند سورن، دنا پلاس، خانواده کوییک و ساینا از ایمنی مناسبی برخوردار نیستند و محصولات دیگری همانند تارا و شاهین نیز ایمنی نسبی دارند. از لحاظ کارایی نیز خودرو های داخلی اکثرا در کیلومترهای پایین دچار مشکل می شوند و هزینه های گزافی را بر دوش مالکانشان می گذارند. خودروی همانند ال۹۰ که در دید بسیاری خودرو اقتصادی است، قیمت قطعات یدکی و دستمزد تعمیر بالایی دارند. در آخر می توان گفت بازار ایران به خودروی سدان با قیمتی اقتصادی، موتوری با توان مثبت ۱۴۰ اسب بخار و ایمنی مناسب نیاز دارد. اگر خودروسازان چنین خودروی را تولید کنند با استقبال بالایی روبه رو خواهند شد.