نماد آخرین خبر
  1. جذاب ترین ها
خودرو

مروری بر طراحی یک اسطوره ؛ فولکس واگن گلف، جلوه ای از اصالت در طراحی

منبع
آخرین خودرو
بروزرسانی
مروری بر طراحی یک اسطوره ؛ فولکس واگن گلف، جلوه ای از اصالت در طراحی

آخرین خودرو/ فولکس واگن گلف یک هاچبک جذاب آلمانی است که نسل جدید آن در میان خودرو های وارداتی حضور دارد. در ادامه به بررسی طراحی آن می پردازیم.
 
در حدود پنجاه سال پیش و در سال ۱۹۷۴ بود که جورجتو جیوجارو « Giorgetto Giugiaro» طراح ایتالیایی و افسانه ای استودیوی طراحی ایتال دیزاین«Italdesign»  هاچبکی را طراحی کرد که به یکی از نمادی ترین مدل های تاریخ صنعت خودروسازی جهان تبدیل شد. هاچبکی که توسط گروه خودروسازی فولکس واگن معرفی و تولید شد و در طول پنجاه سال، هشت نسل از ان به بازار عرضه شد که در هر نسل، به عنوان یک معیار در دنیای طراحی خودرو، بخصوص در کلاس هاچبک شناخته می شود. هرچند ممکن است به اندازه کانسپت های دیوانه وار و یا نمونه های اولیه بسیار مدرن و آینده نگرانه مورد توجه قرار نگیرد، اما عرضه یک فولکس واگن گلف جدید به عنوان پرفروش ترین هاچبک اروپا، همیشه برای دنیای طراحی خودرو مهم و قابل اهمیت است.

در طول هفت نسل گذشته، این خودرو به طور مداوم بهبود یافته، اصلاح شده و بارها و بارها از نو ساخته شده است و در این فرایند، DNA  طراحی خود را تکامل داده است. از همین رو و بر اساس چنین رویکردی، فولکس واگن، این DNA را در هشتمین نسل گلف ارتقا داده و آن را با حفظ عناصر سنتی، به خودرویی مدرن تر و جذاب تر تبدیل کرده تا جایگاه آن محکم تر از قبل شود.

اما بازار ایران که همواره از خودروهای وارداتی، بخصوص محصولات با اصالت اروپایی استقبال کرده است، پس از سال ها دوباره شانس این را دارد که میزبان آخرین نسل فولکس واگن گلف در خیابان های کشور باشد که در ادامه این مطلب، قصد داریم این نماد هاچبک های اروپایی را از نقطه نظر استایل و سبک طراحی بیرونی و داخلی زیر ذره بین قرار داده و به مرور ویژگی های مثبت و منفی آن بپردازیم.

طراحی فولکس واگن گلف در بدنه
در جهان اتومبیل، عموما سازندگان خودروهای نمادینی مانند پورشه ۹۱۱ و یا فولکس واگن گلف، در هنگام طراحی نسل جدید این محصولات و برای حفظ جایگاه اصلی آن ها، تقریبا به هیچ عنوان اقدام به ایجاد تغییرات و بروزرسانی های گسترده، بخصوص از نظر بصری نمی کنند و شاید هم به همین دلیل است که این گونه ماشین ها بدون توجه به زمان، همواره جایگاه خود را در میان خریداران حفظ کرده اند.

در مورد گلف نیز می توان گفت همین رویکرد در طول نسل های مختلف حفظ شده است. این خودرو که به طور مداوم از نسلی به نسل دیگر توسعه پیدا کرده است، به هیچ عنوان نه در طراحی بیرونی و نه در طراحی داخلی آن، انقلاب و تغییرات گسترده ای را شاهد نبوده. با این حال در نسل جدید گلف، تیم طراحی فولکس واگن ضمن حفظ الگوها و ویژگی های اصلی، DNA آن را وارد عصری مدرن تر کرده است.

کلاوس بیشاف «Klaus Bischoff» مدیر سابق طراحی فولکس واگن در رابطه با طراحی نسل هشتم گلف می گوید؛« گلف جدید، شاخصی از زمان حال است. بطوری که نشان دهنده تکامل ‘احساس در خانه بودن’ میلیون ها نفر است. همچنین او ایجاد تغییرات اساسی در نسل آخر گلف را یک اشتباه می داند، چرا که معتقد است’ گلف یک مدل جاودانه است و هر نسل جدید ضمن ارائه عناصر مدرن هماهنگ با زمان خود، روح این مدل را نیز حفظ کرده است’. در نتیجه گلف جدید به مجسمه ای از فضا، آیرودینامیک و زیبایی شناسی تبدیل می شود».

با این حال آنچه که در نگاه اول به چشم می آید این است که گلف جدید، از ظاهری ساده و به دور از اغراق برخوردار است. بر همین اساس اگر بخواهیم نسل هشتم گلف را در یک کلمه خلاصه توصیف کنیم، باید آن را ‘اتو کشیده یا مرتب’ بدانیم. با این حال اگر فلسفه طراحی فولکس واگن را بررسی کنیم، این سادگی و محافظه کاری در هاچبکی مانند گلف، قابل پذیرش تر می شود. چرا که فلسفه طراحی این برند به ما می گوید که هر خط و یا هر ویژگی و عنصر طراحی شده، باید هدف خاصی داشته باشد و در غیر این صورت نباید در بدنه خودرو اجرا شود. هر چند که به نظر می رسد فولکس واگن در ارائه چهره ای محافظه کارانه و ساده از نسل جدید گلف، بخصوص در نمای روبه رو کمی زیاده روی کرده و همین امر در زمان رونمایی از ان، انتقادهایی را نیز به همراه داشت.

نمای جلوی خودرو نسبت به نسل قبلی، ظاهری متعادل تر دارد و دو نوار کرومی و مشکی براق، مستقیما به قسمت بالا و پایین چراغ های جلو متصل شده است. چراغ های جلو حالتی کشیده دارند، اما با ایجاد زوایایی در زیر ان ها، سعی شده از سادگی بیش از حد آن جلوگیری شود.

در کنار آن، کاپوت به همراه سه خط مشخص، که سطوحی تمیز را در دو طرف کاپوت ایجاد کرده است وجود دارد که چهره ای پویا تر به گلف بخشیده است. هر چند که این ویژگی بصری، در نگاه اول چندان جلب توجه نمی کند، اما این خطوط تراش خورده نشان دهنده آن بوده که فولکس واگن تلاش دارد تا گلف را به گونه ای طراحی کند که منعکس کننده یک هاچبک با رانندگی لذت بخش باشد.

با این حال، به نظر می رسد که لبه کاپوت و در محلی که خطوط روی کاپوت و چراغ ها با یک دیگر ترکیب می شود، شیب زیادی وجود دارد و باعث شده تا چراغ ها به جای آنکه کمی عمودی تر بوده و حالت ایستایی بیشتری داشته باشند، کمی با زاویه و به سمت بالا قرار گرفته که البته احتمالا بخشی از این ویژگی بصری به قوانین ایمنی سختگیرانه ای که برای عابرین پیاده در نظر گرفته می شود نیز مرتبط باشد ، اما به طور کلی نتوانسته به ویژگی های اسپرت و جسورانه یک هاچبک در کلاس گلف بیافزاید.

همانطور که اشاره کردیم، در فلسفه طراحی فولکس واگن، هر خط باید با هدف خاصی طراحی شود، موردی که در نمای جلو گلف نیز تا حد زیادی به خوبی رعایت شده است. چرا که نوار کرومی که در جلو پنجره اجرا شده، پس از ادغام در دی لایت چراغ های اصلی، در ادامه با دقت و زیبایی خاصی در خط شانه نمای جانبی نیز امتداد یافته است که در ادامه به ویژگی های آن نیز خواهیم پرداخت. در قسمت پایین چراغ ها و جلو پنجره و بر روی سپر نیز یک خط به صورت عرضی اجرا شده است و به خوبی با ایجاد یک سطح بیرون زده, چراغ ها و جلو پنجره را از سپر جدا کرده است.

بر روی سپر نیز یک ورودی هوای یک تکه که بر عرض بصری بدنه تاکید دارد طراحی شده است, وجود دارد که با سه خط افقی که از یک طرف به طرف دیگر امتداد دارند، ساده و شیک به نظر می رسد. هر چند که استفاده از دو نوار همرنگ بدنه و یک نوار کرومی در پایین ترین قسمت، ایده ای است که به نظر صرفا برای ایجاد تمایز در این قسمت بوده است و نه چیزی بیشتر.

با گذر از نمای تقریبا ساده جلو، به نمای جانبی گلف می رسیم. جایی که حتی در مقایسه با نمای قبلی می توان گفت که با ظاهری به مراتب ساده تر, اما به همان اندازه پخته تر روبه رو می شویم که از هر گونه پیچیدگی و اغراق در طراحی خطوط و جزئیات پرهیز شده است. با این حال این سادگی یک نکته مثبت و یا به عبارت بهتر یک برتری به گلف جدید داده است و آن چیزی نیست جز اینکه با دیدن نمای جانبی، با DNA واقعی یک گلف روبه رو می شویم.عنصر طراحی غالب در این نما، ستون C و خط سقف کشیده است که علاوه بر اینکه از مشخصه اصلی طراحی یک گلف به شمار می اید، شخصیتی اصیل و در عین حال جسورانه تر به آن بخشیده است.

در کنار این موارد، تناسبات ایده ال بدنه در این قسمت که شامل نسبت های دقیق «Greenhouse» (یعنی بخش سقف و پنل شیشه های جانبی) به علاوه پنل بدنه می شود, به گلف ظاهری قدرتمند بخشیده است.

در این نما دو خط شانه قوی وجود دارد که یکی از روی چراغ های جلو شروع شده و با گذر از زیر شیشه های جانبی، بر روی ستون  C  محو می شود و دیگری نیز از انتهای گلگیر جلو شروع شده و تا چراغ های عقب امتداد پیدا کرده است که اگر این خط را دنبال کنیم می بینم به طرز جالبی در دور تا دور بدنه اجرا شده است.

خطوط و سطوح پایین درها نیز به سبک فولکس واگن و به دور از بازی اضافه و پیچیدگی هایی که معمولا در محصولات کیا و یا هیوندای شاهدش هستیم شکل گرفته است که البته هارمونی بسیار خوبی با سایر خطوط بدنه دارد و غیر از این هم از برندی مانند فولکس واگن انتظار نمی رود.

یکی از نکاتی که فولکس واگن گلف نسل جدید در آن بهبود پیدا کرده است، آیرودینامیک بدنه است که ضریب درگ (Cd) ان از عدد ۰.۳۰ به عدد ۰.۲۷۵ رسیده که عدد قابل توجهی به نظر می رسد و بخش عمده ای از این پیشرفت، از طریق مجموعه ای از ویژگی های جدید مانند طراحی آیرودینامیکی تر بدنه، آینه های جانبی هماهنگ شده با ضریب مقاومت، اسپویلر سقف جدید، پنل های گسترده زیر بدنه و ویژگی های بهینه شده آیرودینامیکی در بخش محفظه چرخ ها حاصل شده است.

با وجود برخی زوایا و خطوط تیز در بدنه که به آن اشاره شد، اما قسمت عقب به حس اسپرت بودن گلف می افزاید. با دقت به نمای عقب، به این نتیجه می رسیم که تمامی عناصر به درستی در جای خود قرار گرفته اند.

چراغ های دو تکه عقب دارای یک امضای ساده “L” هستند که به سمت داخل و نشان فولکس واگن و لوگو تایپ «GOLF» اشاره می کند که از طریق یک خط که درواقع امتدادی از خط شانه نمای جانبی است به یک دیگر متصل شده اند و در عین سادگی بسیار زیبا بوده و گرافیک آن به همراه لامپ های LED کوچک همچنان مدرن به نظر می آید.

در ادامه خطوطی که بر روی درب صندوق بوده با گذر از چراغ ها به صورت آبشاری بر روی سپر امتداد پیدا کرده که جذابیت و زیبایی این قسمت را دو چندان کرده است.

بر روی سپر نیز تمامی جزئیات ساده و هماهنگ طراحی شده اند که جای هیچ نقدی را باقی نمی گذارد. دیفیوزر ساده به همراه عناصر کرومی که الگویی ذوزنقه ای از سراگزوز ها را به نمایش می گذارد ساده و زیبا می باشد. اسپویلر سقف نیز همانطور که اشاره شد، با وجود طراحی مینیمالی که دارد، اما در بهبود آیرودینامیک بدنه تاثیرگذار بوده است که نمونه بارزی از ارتباط بین زیبایی شناسی و عملکرد می باشد.

طراحی فولکس واگن گلف در کابین
بر خلاف نسل قبلی، طراحی داخلی گلف جدید دستخوش یک تغییر کامل شده است. هر چند که گلف های موجود در بازار ایران، نسخه قبل از فیس لیفت نسل آخر گلف هستند و در نسخه فیس لیفت نیز شاهد تغییراتی، بخصوص در کنسول مرکزی و نمایشگر میانی هستیم، اما می توان گفت که همین مدل پیش از فیس لیفت، از طراحی هماهنگ تر و از تناسبات بهتری برخوردار می باشد. اما حذف دکمه های معمولی و جایگزین شدن آن ها با گزینه لمسی، چندان به مذاق طرفداران فولکس واگن گلف خوش نیامد و در زمان رونمایی نیز انتقادات زیادی را به دنبال داشت. با این حال، فولکس واگن در طراحی کابین نسل آخر گلف ویژگی های مدرنی را تحت عنوان «کارایی الکتریکی یا « کارایی دیجیتالی » در الویت قرار داده است.

یکی از نکات برجسته طراحی داخلی، شکل داشبورد است که متقارن نیست و تقریبا به شکل «S» درآمده است. سمت سرنشین دارای یک برآمدگی قابل توجهی از محفظه داشبورد و قسمت مرکزی داشبورد است که از بالای فضای پا بیرون زده است.

در نقطه ای که نمایشگر مرکزی قرار گرفته، داشبورد نیز شروع به چرخش می کند تا این احساس را که صفحه نمایش روبه راننده قرار گرفته است، کامل منتقل شود. هر چند که ممکن است این سبک طراحی در تصاویر کمی عجیب به نظر برسد، اما وقتی پشت فرمان می نشینید، شکل داشبورد کاملا منطقی به نظر می رسد. ضمن اینکه فولکس واگن ادعا می کند که با بالاتر آوردن خط افقی داشبورد، از پایین آمدن نگاه راننده و منحرف شدن توجه او از جاده جلوگیری کرده است.

مواد به کار رفته در ساخت کابین این خودرو نیز معمولا بی نقص بوده و نسل آخر گلف نیز از این قاعده مستثنی نیست. با این حال، عمده متریال داخل کابین از پلاستیک خشک تشکیل شده است که در ترکیب با تریم نسبتا ساده و کروم کاری های ظریف، فضای کلی داخلی را کمی سرد و بی روح جلوه می دهد و گلف را از یک هاچبک اسپرت و آتشین به یک خودرو خانوادگی و البته همچنان دوست داشتنی تبدیل کرده است.

سخن پایانی
احتمالا باید گلف را مهمترین و پرفروش ترین ساخته فولکس واگن در پنجاه سال گذشته دانست. محصولی که در تاریخ خودروسازی، آفریننده کلاسی بوده که همواره خود را در بالاترین جایگاه قرار داده است. بنابراین با توجه به این نکته، قطعا طراحی گلف نیز برای فولکس واگن از اهمیت بالایی برخوردار است. هر چند که می توان گلف نسل هشت را، به واسطه سادگی کمی بیش از حد استایل ان، بخصوص در نمای جلو، مورد نقد قرار داد، اما نباید فراموش کنیم که امروزه صنعت خودروسازی به محصولاتی به مانند گلف نیاز فراوان دارد. چرا که در دنیایی مملو از کراس اوور هایی با ابعاد و اندازه های مختلف اما اسنایل و سبک ظاهری به شدت نزدیک به هم با تناسبات گاها عجیب, حضور خودروهایی مانند گلف و یا ب ام و سری دو کوپه، به واسطه سگمنت هایی که اکنون خاص تر از همیشه به نظر می‌رسد، با هر شکل و شمایلی که حتی مورد انتقاد قرار گیرد جداب بوده و سبب زنده نگه داشتن دنیای به شدت مدرن و در عین حال بی روح این روزهای خودروسازی و طراحی خودرو می شوند.

به پیج اینستاگرامی «آخرین خودرو» بپیوندید
instagram.com/akharinkhodro.ir

اخبار بیشتر درباره

اخبار بیشتر درباره