اثر توافق تجاری آمریکا و چین بر خودروسازان

دنیای اقتصاد/ به تازگی وزیر خزانهداری آمریکا اسکات بسنت و نماینده تجاری این کشور خبر دادند که آمریکا و چین برای ۹۰ روز تعرفههای واردات از همدیگر را کاهش میدهند تا فرصت برای مذاکرات بیشتر فراهم شود. کاخ سفید هم با انتشار اعلامیهای مشترک اعلام کرده است که هر دو کشور به «اهمیت روابط اقتصادی و تجاری برای هر دو ملت و اقتصاد دنیا» و «لزوم داشتن یک رابطه اقتصادی و تجاری پایدار، طولانیمدت و سودمند برای هر دو طرف» واقف هستند.
بر اساس گزارشی از فوربس، آمریکا قبول کرده است تعرفههایی که ترامپ به عنوان «تعرفههای متقابل» روی کالاهای چینی گذاشته بود را از ۱۲۵درصد به ۱۰درصد برساند. چین هم گفته است که این تعرفه ۱۰ درصدی را رعایت میکند. اما یک تعرفه جداگانه ۲۰درصدی که رئیسجمهور به خاطر نقش چین در زیاد شدن بحران فنتانیل در آمریکا وضع کرده است همچنان پابرجاست. این یعنی در مجموع، تعرفه روی کالاهای چینی از ۱۴۵درصد به ۳۰درصد کاهش پیدا میکند. با این حال، این خبر برای صنعت خودروی آمریکا چندان هم خوب نیست. تعرفههای ۲۵ درصدی که روی فولاد و آلومینیوم مواد اولیه مهم برای ساخت خودرو و کامیون وجود داشت، هنوز سر جایشان هستند. همینطور تعرفه ۲۵درصدی روی خود خودروها و قطعاتشان هم تغییری نکرده است.
دسترسی آسانتر به عناصر کمیاب
بر اساس این گزارش، چین همچنین موافقت کرده است که برخی از اقدامات غیرتعرفهای را که در تلافی تعرفههای ایالات متحده اعمال کرده بود، کاهش دهد. جزئیات این امر هنوز در دست بررسی است، اما میتواند شامل کاهش محدودیتهای خاص در صادرات عناصر خاکی کمیاب باشد. این موضوع میتواند خبر مثبتی برای بخش خودرو، بهویژه خودروهای برقی، تلقی شود.
پس از آنکه دونالد ترامپ تعرفههای به اصطلاح متقابل خود را در «روز آزادی» اعلام کرد، چین در اقدامی تلافیجویانه، عوارض وضع کرد و صادرات مواد معدنی خاکی کمیاب را که برای صنایع خودرو، هوافضا، فناوری و دفاع حیاتی هستند، تحت کنترل درآورد. بر اساس گزارش نیویورکتایمز، این کنترلهای صادراتی تاکنون منجر به توقف کلی صادرات این مواد شده و ایالاتمتحده و سایر کشورها را از دسترسی به آنها محروم کرده است. از اوایل دسامبر سال گذشته، چین اعلام کرد که میخواهد صادرات گرافیت به آمریکا را محدود کند. گرافیت مادهای بسیار مهم در باتری خودروهای برقی است و ۸۰درصد آن در چین استخراج میشود. همچنین، چین صادرات سه ماده معدنی کمیاب و کلیدی دیگر گالیوم، ژرمانیوم و آنتیموان را که در ساخت قطعات الکترونیکی استفاده میشوند، ممنوع کرد. این اقدام همه خودروسازان آمریکایی را تحتتاثیر قرار داد. به گفته ایلان ماسک، مدیرعامل تسلا: «یک خودرو در واقع یک کامپیوتر متحرک است.»
در ادامه، در آوریل امسال، چین هفت عنصر خاکی کمیاب دیگر و مواد مرتبط با آنها را به فهرست کالاهای تحت کنترل خود اضافه کرد تا تعرفههای آمریکا را تلافی کند. این عناصر شامل ساماریوم، گادولینیوم، تربیوم، دیسپروزیوم، لوتتیم، اسکاندیم و ایتریم بودند. به این ترتیب، صادرکنندگان برای فروش این مواد به خارج از چین باید مجوز بگیرند. چین بر بازار این عناصر تسلط دارد و ۶۳درصد از استخراج و ۹۰درصد از فرآوری آنها در جهان را در اختیار دارد.
بر اساس گزارش فوربس، صادرات این مواد به آمریکا تقریبا متوقف شده بود. اما اکنون احتمالا دریافت مجوز صادرات برای خریداران آمریکایی آسانتر خواهد شد. خبرگزاری رویترز گزارش داده است که ممکن است وزارت بازرگانی چین صدور مجوزها را تسریع کند (که معمولا حدود ۴۵ روز طول میکشد و به گفته دو منبع آگاه در این صنعت که به خاطر حساسیت موضوع در چین نخواستهاند اسمشان فاش شود، شاید حتی زودتر هم برای مشتریان آمریکایی صادر شود.) با این حال، بعید است که این محدودیتها به طور کامل برداشته شوند و این موضوع همچنان ابزار مهمی برای چین در مذاکرات خواهد بود.
نگاه مثبت اما محتاطانه
بر اساس این گزارش، شرکت خدمات مالی یوبیاس با دیدی مثبت اما محتاطانه به این تحولات نگاه میکند. کارشناسان این شرکت معتقدند که کاهش تنشهای تجاری میتواند فشار اقتصادی بر مردم را کم کرده و به طور کلی برای صنعت خودرو خبر خوبی باشد. آنها پیشبینی میکنند که شرکتهای تولیدکننده قطعات خودرویی مانند جنتکس، سنساتا، بروگوارنر و آدینت سود بیشتری کسب کنند. همچنین، انتظار میرود خودروسازانی نظیر تسلا، ریویان و فورد نیز شاهد افزایش سود خود باشند.
با وجود این، موسسه مالی یوبیاس با احتیاط، نسبت به این تحولات امیدوار است، اما همچنان نظر بیطرفانهای درباره سهام شرکتهای آدینت، بروگوارنر، فورد، جنرال موتورز، جنتکس، لیر و ریویان دارد. این موسسه همچنان توصیه به فروش سهام تسلا میکند و فقط سهام شرکت سنساتا را برای خرید مناسب میداند.