افزایش ۳۰ درصدی فروش خودروهای الکتریکی و هیبریدی شارژی با وجود تردیدها

آخرین خودرو/ بازار جهانی خودروهای الکتریکی و هیبریدی با وجود ابهامات و تردیدها، همچنان با سرعتی چشمگیر در حال رشد است. طبق دادههای جدید موسسه RhoMotion، مجموع فروش خودروهای تمام برقی (BEV) و پلاگین هیبرید (PHEV) در چهار ماه نخست سال ۲۰۲۵ به رقم قابل توجه ۵.۶ میلیون دستگاه رسیده است. این رقم، افزایش ۲۹ درصدی نسبت به مدت مشابه سال گذشته را نشان میدهد.
تداوم روند صعودی علی رغم افت و خیز
در ماه آوریل سال جاری ۱.۵ میلیون خودروی الکتریکی و پلاگین هیبرید توسط مشتریان خریداری شده است. این رقم نسبت به آوریل سال گذشته ۲۹ درصد رشد دارد، اما در مقایسه با ماه مارس کاهش ۱۲ درصدی را تجربه کرده است. به نظر میرسد این افت مقطعی، نتیجه کاهش هیجان اولیه مشتریان برای خرید پیش از اعمال کامل تعرفههای جدید باشد.
چین بزرگ ترین بازار خودروهای برقی
چین با اختلاف قابل توجه بزرگترین بازار خودروهای الکتریکی در جهان محسوب میشود. شهروندان این کشور در چهار ماه ابتدایی سال، ۳.۳ میلیون دستگاه خودروی برقی خریداری کردهاند که نشاندهنده رشد ۳۵ درصدی نسبت به سال گذشته است. البته میزان فروش در ماه آوریل نسبت به ماه مارس ۹ درصد کاهش داشته، اما همچنان نسبت به آوریل ۲۰۲۴ رشد ۳۲ درصدی را نشان میدهد.
آمار امیدوارکننده اروپا پس از سالی دشوار
بازار خودروهای برقی در اروپا پس از پشت سر گذاشتن سالی پرچالش، اکنون در حال احیاست. فروش مدلهای الکتریکی و هیبریدی شارژی در چهار ماه نخست سال جاری به ۱.۲ میلیون دستگاه رسیده که گویای رشد ۲۵ درصدی است. اگر بخواهیم وارد جزئیات شویم، باید بگوییم فروش خودروهای تمام برقی ۲۹ درصد و فروش خودروهای پلاگین هیبرید ۱۶ درصد رشد کرده است.
در میان کشورهای اروپایی، آلمان با ۴۲٪، ایتالیا با ۵۶٪، اسپانیا با ۵۷٪ و بریتانیا با ۳۲٪ رشد از اصلیترین محرکهای بازار هستند. در مقابل، فرانسه افت فروش ۱۴ درصدی دارد که دلیل اصلی آن کاهش مشوقهای دولتی برای خرید خودروهای سبز عنوان شده است.
آمریکای شمالی: رشد ملایم ولی پایدار
در آمریکای شمالی نیز روند رشد ادامه دارد، هرچند با شتابی کمتر. در مجموع، طی چهار ماه نخست امسال حدود ۶۰۰ هزار دستگاه خودروی برقی و هیبریدی شارژی در این منطقه فروخته شده که ۵ درصد رشد را نسبت به سال گذشته نشان میدهد. گزارشها حاکی از آن است که فروش خودروهای الکتریکی در مکزیک تقریباً دو برابر شده، اما آمار تفکیکی آمریکا، کانادا و مکزیک هنوز منتشر نشده است.
در هفتههای اخیر، آمریکا و چین توافقاتی برای تعلیق یا حذف برخی از تعرفههای مربوط به قطعات خودرو انجام دادهاند که فعلاً به مدت ۹۰ روز اعمال میشود. با این حال، تعرفههای اعمالشده بر خودروهای الکتریکی توسط دولت بایدن همچنان پابرجاست.
آینده روشن اما با سایهای از ابهام
چارلز لستر، مدیر داده در موسسه RhoMotion میگوید:
«با وجود اینکه مذاکرات مربوط به تعرفهها موضوع داغ این روزهاست، اما برندهای داخلی چین و اتحادیه اروپا بی سر و صدا در حال گسترش سهم بازار خود هستند و عملکرد قابلتحسینی دارند.»