خودرو بانک/ هيونداي وراکروز اولين تجربه هيونداي در کلاس خودروهاي کراس اوور فول سايز است و از سال 2007 تا 2012 در سبد محصولاتي اين شرکت قرار داشت. اين خودرو به بازارهاي آمريکا و آسيا صادر شد و در اروپا نيز با نام iX55 به فروش رسيد. وراکروز تلاشي از سوي هيونداي بود براي توليد خودرويي بزرگ تر و قوي تر از سانتافه که با داشتن هفت صندلي، اتاق بزرگ و موتور قوي، بتواند افرادي را که داراي خانوادههاي پر جمعيت هستند و البته بزرگي ماشين نيز برايشان مهم است را به سمت خود بکشاند.
توليد هيونداي وراکروز تا سال 2012 ادامه داشت و در اين سال هيونداي با توقف توليد اين خودرو اعلام کرد که نسخهي هفت نفرهي سانتافه جايگزين وراکروز خواهد شد.
وراکروز در بازار ايران نيز توسط آسان موتور عرضه شد و البته ايران جزو معدود بازارهايي است که اين خودرو هم با نام وراکروز و هم با نام iX55 به فروش مي رسد. وراکروز تمامي فاکتورهايي را که مورد علاقه مشتري ايراني است را با خود دارد، موتور قوي، سواري نرم، اتاق جادار و فراواني خدمات پس از فروش و همين عوامل سبب شده است تا هنوز هم مدل هاي دست دوم اين خودرو در بازار محبوب باشند و البته با قيمت هاي بالا خريد و فروش مي شوند. در ادامه مروري بر توانايي ها و مشخصات اين خودرو خواهيم داشت.
طراحي خارجي
طراحي بيروني وراکروز هيچ نشاني از يک خودروي روز ندارد و با استاندارد هاي امروزي شايد چندان به مذاق تان خوش نيايد. چراغ هاي جلويي در نماي کلي خود شباهت هايي با چراغ هاي نسل اول هيونداي جنسيس سدان دارند. در برخي مدل ها که سفارش آمريکا هستند راهنماي درون چراغ هاي به رنگ نارنجي است و در مدل هاي اروپايي که نوشتهي iX55 در پشت آنها به چشم مي خورد کل مجموعه چراغ جلو به رنگ سفيد است. جلو پنجره نيز نازک و کشيده است و در وسط آن نشان هيونداي جاي گرفته است. در برخي مدل ها نيز اين جلوپنجره به شکل لانه زنبوري است و در برخي مدل ها داراي طرح کرکره اي. يک ورودي هواي بزرگ نيز براي خنک کاري رادياتور در سپر جلو قرار داده شده است و در پايين سپر نيز نواري خاکستري رنگ وجود دارد که در کنار و عقب خودرو نيز ادامه دارد. مه شکن هاي وراکروز هم با طرحي نه چندان دلچسب در دو سمت سپر و در همين نوار خاکستري رنگ قرار دارند.
ابعاد کلي خودرو هم بزرگ است و شاهد طول 4840، عرض 1950 و ارتفاع 1810 ميليمتري هستيم. طراحي ساده و سيال و ابعاد بزرگ وراکروز در نماي جانبي نيز خود را نشان مي دهد و ضمن اينکه طراحي جانبي جذابيت خاصي ندارد اما ايرادي هم نمي توان از آن گرفت جز اينکه با سليقه سال 2018 کمي قديمي است. رينگ ها هم طراحي بسيار ساده اي دارند. با توجه به اينکه وراکروز در زمان توليد لوکس ترين کراس اوور هيونداي بود، سازنده کره اي با استفاده از نوار کرومي دور شيشه هاي جانبي و دستگيره درها به رنگ کرومي تلاش کرده است تا اين مساله را به خوبي به بينندگان نشان دهد.
اصلي ترين بخش نماي عقبي را چراغ هاي بزرگ و جاي پلاک بزرگ اين خودرو تشکيل مي دهند. طراحي چراغ هاي عقبي البته پخته و مناسب است به خصوص که مدل هاي وارد شده به بازار ايران داراي چراغ عقب LED هستند و جلوهي بهتري در مقايسه با چراغ هاي لامپي دارند. نوار خاکستري رنگ پايين سپر در اين بخش نيز جلب توجه مي کند و دو خروجي اگزوز واقعي! را درون خود جاي داده است. اين نوار خاکستري که به نظر نگارنده چندان جالب نيست پذيراي دو نوار شب رنگ نيز در دو سمت خود است. در انتها نيز يک بالچه ي عقب در بالاي در صندوق بار نصب شده است.
در کل هيونداي وراکروز در بخش طراحي مي تواند نظر مثبت بسياري را جلب کند مگر اينکه خيلي مشکل پسند و يا علاقه مند به طرح هاي روز و راديکال باشيد.
طراحي داخلي
به يکي از اصلي تري نقاط قوت وراکروز يعني کابين آن مي رسيم، جايي که هيونداي به لطف ابعاد بزرگ و فاصلهي محوري 2805 ميليمتري توانسته است فضاي بزرگ و جاداري را براي 7 سرنشين اين خودر فراهم کند. در مورد طراحي کابين بايد گوشزد کنيم که نبايد آن را با خودروهاي امروزي مقايسه کنيد چون طرح ساده اي دارد اما با مقايسه ي کابين اين خودرو با اتومبيل هاي هم سن و سال همانند کيا سورنتو و لکسوس RX نسل قديم در ميابيد که طراحي هيونداي چندان هم بد نيست و اتفاقا در مقايسه با هم سالان خود طرحي قابل قبول را ارائه داده است. کنسول مرکزي از يک پنل مربعي تشکيل شده است که کنترلر هاي سيستم تهويه و سيستم صوتي را در خود جاي داده است و در دو سمت آن نيز دو خروجي سيستم تهويه به شکل عمودي قرار دارند. البته برخي کج سليقگي ها نيز در اين بخش به چشم مي خورد. مثلا کليد فلاشر به شکل گرد و با ابعادي بزرگ بيشتر خودروهاي سطح پايين بازار را به ياد مي اندازد. يک نوار هم در سرتاسر کابين و روي کنسول و درها قرار دارد که برخي مدل ها داراي طرح چوبي و در برخي مدل ها نيز داراي طرح فيبر کربن است. طرح غربيلک فرمان هم ساده است و البته کليدهاي کنترلي روي آن قرار داده شده اند. پشت آمپرهاي وراکروز نيز به سانتافه هاي 3.5 ليتري شباهت زيادي دارد و کاملا فاقد جذابيت است.
فضاي کابين در جلو بسيار بزرگ است و اين جاداري با رفتن به قسمت عقب خودرو نيز ادامه دارد. صندلي هاي عقبي داراي تنظيم زاويه و عمق هستند که اين امر راحتي سرنشينان در مسافت زياد را افزايش مي دهد. فضاي سر و پا نيز در وضعيت بسيار خوبي قرار دارد.
صندوق عقب وراکروز داراي حجم 598 ليتر است و کاملا براي يک سفر طولاني کفايت مي کند. مي توانيد با خواباندن صندلي هاي رديف دوم اين فضا را تا 1746 ليتر افزايش دهيد. براي سرنشينان رديف دوم و سوم خروجي هاي سيستم تهويه روي سقف تعبيه شده اند و البته سرنشينان رديف دوم خروجي روي ستون B نيز دارند.
در کف صندوق بار وراکروز دو عدد صندلي مخفي وجود دارند که با باز کردن آنها ظرفيت خودرو به 7 نفر مي رسد. البته فضاي اين صندلي ها براي افراد بزرگسال چندان زياد نيست و بهتر است در مسافت هاي طولاني فقط کودکان را به صندلي هاي رديف سوم بفرستيد.
در خصوص کيفيت داخلي هم وراکروز نمره ي قبولي را دريافت مي کند و حتي مي توان گفت که کيفيت داخلي اين خودرو در مقايسه با خودروهاي کرهاي هم سن و سال خود يک پله بالاتر است چون براي مثال بر خلاف سانتافه شاهد استفاده از پلاستيک نرم در داشبورد خودرو هستيم. البته در برخي بخش ها بي کيفيتي هم به چشم مي خورد براي مثال در چند خودرويي که ملاحظه کرده ام و در خودروي مورد آزمايش نيز مشاهده شد از بين رفتن چرم روي فرمان بود و نشان مي دهد که پوشش چرم مصنوعي فرمان اين خودرو کيفيت چندان خوبي ندارد. اما ساير بخش ها داراي کيفيت مناسبي هستند و جز غربيلک فرمان مورد کيفي ديگري در خصوص متريال کابين مشاهده نشد.
امکانات
هيونداي وراکروز در بخش امکانات رفاهي يکي از کامل ترين خودروهاي زمان خود بود و امکانات اين خودرو حتي با معيارهاي حال حاضر نيز بسيار مناسب و کافي هستند.
در خودروي مورد آزمايش که مدل فول اين کراس اوور بود امکاناتي همانند سانروف برقي، گرم کن صندلي هاي جلو، تهويه صندلي راننده، تنظيم برقي فرمان، تنظيم برقي صندلي هاي جلو، حافظه صندلي راننده، قفل مرکزي اتوماتيک، سيستم ورود و استارت بدون کليد، پورت USB، سيستم صوتي اينفينيتي، تودوزي چرم، تهويه خودکار دوگانه براي سرنشينان جلو، تهويه مجزا براي سرنشينان عقب، کروز کنترل، رينگ هاي آلومينيومي، درب صندوق بار برقي، جا عينکي سقفي، پشت آمپر سوپر ويژن، چراغ ها و برف پاک کن خودکار، سيستم ورود و خروج آسان براي راننده، کول باکس، آينهي کنترل کودک، آينه هاي تاشوي برقي با کنترل برقي، چراغ هاي زنون، آينه ي الکتروکروميک مرکزي و تنظيم نور پشت آمپر به چشم مي خوردند.
برخي کاستي هايي نيز وجود دارد براي مثال خودرويي با اين ابعاد و اندازه فاقد دوربين ديد عقب است و تنها به نصب سنسورهاي پارک اکتفا شده است که کافي نيست.
ايمني
هيونداي وراکروز به تجهيزات ايمني مانند ترمز ديسکي در هر چهارچرخ، سيستم ضد بلوکه ترمز، سيستم توزيع الکترونيکي نيروي ترمز، سيستم کنترل پايداري، سيستم کنترل کشش، ايربگ راننده و سرنشين جلو، ايربگ پرده اي، ايربگ جانبي، کمربند هاي پيش کشنده و پشت سري ها فعل مجهز است.
اين خودرو در تست ايمني موسسهي IIHS آمريکا موفق شده است تا نمرهي خوبي را در اکثر بخش ها دريافت کند و NHTSA نيز 5 ستاره کامل ايمني را به هيونداي وراکروز داده است. IIHS ريسک هرگونه آسيب جدي در اين خودرو را بسيار پايين ارزيابي کرده است و در سال 2007 نيز IIHS اعلام کرد که وراکروز داراي رده ايمني Best Safety Pick است و در بخش هاي جانبي، جلو و عقب خود داراي ايمني بسيار خوبي است.
بنابراين با خريد هيونداي وراکروز بايد بدانيد که يکي از خودروهاي ايمن و مطمئن بازار را دريافت کرده ايد.
پيشرانه
وراکروز در بازار جهاني با دو موتور که يکي ديزلي و ديگري بنزيني است عرضه مي شد. در اروپا اين خودرو با نام iX55 و با يک موتور ديزلي 3 ليتري شش سيلندر عرضه مي شد. اين موتور که از سري موتورهاي S-Line هيونداي است مي تواند با کمک توربوشارژر 240 اسب بخار قدرت را توليد کند.
اما مدلي که به بازار ايران نيز راه يافت مدل قدرتمند 3.8 ليتري اين خودرو است که موتوري مشابه هيونداي جنسيس کوپه و کيا موهاوي شش سيلندر دارد. اين موتور از خانواده موتورهاي لامبدا هيونداي و ساخت آمريکا است و توانايي توليد 264 اسب بخار قدرت و 348 نيوتن متر گشتاور را دارد.
اين موتور V شکل داراي سيستم تزريق سوختMPI است و قابليت اطمينان بالايي دارد و نگراني جنداني هم در خصوص کيفيت سوخت آن نخواهيد داشت. در بخش انتقال نيرو نيز يک گيربکس 6 دندهي اتوماتيک نصب شده است که ساخت آيسن بوده و نيرو را به هر چهارچرخ انتقال مي دهد.
تجربه رانندگي
ورود به کابين وراکروز به راحتي انجام مي شود. در شب نيز متوجه خواهيد شد که يک چراغ در زير آينه هاي جانبي نصب شده است که با تاباندن نور روي زمين ضمن ايجاد جلوهاي زيبا به روشن شدن مسير سوار شدن به خودرو نيز کمک مي کند.
کليد در جيب قرار داشته و در پشت فرمان قرار مي گيريم. سيستم استارت بدون کليد کمي متفاوت است و کليد فشاري وجود ندارد و به جاي آن يک کليد چرخان تعبيه شده است که هيونداي اين نوع سيستم روشن کردن خودرو را Twist to Start مي نامد.
موتور شش سيلندر بدون لرزش و صداي خاصي استارت مي خورد. عايق بندي کابين نيز تا اينجا خوب است و صداي موتور نفوذي به داخل کابين ندارد.
شروع حرکت در خط مستقيم به خوبي انجام مي شود و با وجود وزن بيش از 2 تن اما موتور 3.8 ليتري به خوبي از پس اتاق سنگين وراکروز بر مي آيد و در تست شتاب موفق به ثبت زماني کمتر از 10 ثانيه مي شويم. البته شتاب رسمي وراکروز 8.5 ثانيه است ولي محل آزمايش ارتفاع از سطح درياي زياد دارد و کيفيت سوخت نيز تاثير منفي روي عملکرد موتور گذاشته است.
عملکرد گيربکس نيز نرم است و تعويض هاي آن به موقع هستند، منتهي نمي توان اين گيربکس را کاملا بدون نقص دانست چون گاها در معکوس دادن ها دير عمل مي کند. براي رفع اين مشکل مي توانيد اهرم تعويض دنده را در حالت دستي قرار دهيد، ولي همچنان نمي توان گيربکس را يک واحد گوش به فرمان عنوان کرد چون حتي در حالت دستي نيز گيربکس اجازه نمي دهد که دور موتور به محدوده قرمز برسد و در صورتي که راننده اقدام به تعويض دنده نکند اين کار به صورت خودکار انجام خواهد شد.
هيونداي وراکروز را بايد يکي از نرم ترين و راحت ترين کراس اوورها دانست و البته بخشي از هندلينگ خودرو فداي همين نرمي و راحتي شده است و در پيچ ها بدنهي خودرو بازي زيادي دارد.
در سفري که با اين خودرو و با 5 سرنشين بزرگسال داشتيم چند نکته توجهمان را جلب کرد. نخست اينکه وراکروز يک خودروي واقعا 5 نفره است و نه 1+4، چون سرنشين وسط رديف دوم نيز راحتي خوبي دارد و اينطور نيست که نفر وسطي فقط در مسافت هاي کوتاه راحت باشد. فاصلهي محوري زياد و ارتفاع سقف نيز کمک مي کند تا سرنشينان به هيچ وجه احساس تنگي در اين خودرو نداشته باشند. مورد ديگر تجربهي نگارنده در رديف سوم اين خودرو است که اصلا مناسب بزرگسالان نيست به خصوص اينکه زاويه دار بودن شيشهي عقب سبب شده تا فضاي سر اين قسمت نيز داراي محدوديت باشد.
بزرگترين نقطهي قوت وراکروز اما سواري نرمي است که به سرنشينان اهدا مي کند. سيستم تعليق خودرو حالتي بالشي دارد و يادآور خودروهاي آمريکايي بود. بالاخره بزرگ ترين بازار فروش وراکروز نيز آمريکا است و مسلم است که اين خودرو بايد با سلايق مشتري امريکايي همخواني مي داشت. در دست اندازهاي بزرگ و کوچک عملکرد سيستم تعليق بسيار خوب است و البته آنقدر نرم است که گاهي پس از عبور از يک دست انداز خودرو همانند يک قايق بالا و پايين مي رود. در کل راحتي اين خودرو در حدي بود که 5 سرنشين پس از طي کردن مسافتي در حدود 400 کيلومتر هيچ نارضايتي نداشتند.
مورد ديگر موتور 3.8 ليتري 264 اسب بخاري است که در سبقت گيري ها هيچگاه شرمندهي شما نمي شود، اما اگر خودرو کاملا پر باشد و 5 سرنشين با صندوق پر داشته باشيد کمي افت عملکرد مشاهده مي شود اما همچنان مي توانيد با اطمينان به قدرت و گشتاور بالاي موتور برانيد. اين روزها که اکثر کراس اوورهاي بازار به موتورهاي 2.5 ليتري و يا 2 ليتري مجهز هستند و توانايي هاي حرکتي ضعيفي دارند اگر علاقه مند به خودروهاي قوي باشيد وراکروز در مقايسه با خودروهاي جديد انتخاب بهتري است مگر اينکه به سراغ مدل هاي توربو موجود در بازار برويد وگرنه همين حالا نيز در بازار ايران کراس اوور کرهاي نو که از وراکروز سريع تر باشد وجود ندارد. موتور شش سيلندر هيونداي صداي جذابي نيز دارد و يادآور دوران طلايي عدم محدوديت ورود موتورهاي پر حجم به بازار کشور است.
در اين بين سه نکته ي منفي نيز وجود دارد. يکي فرمان است که نه تنها حس خيلي جالبي را به راننده منتقل نمي کند بلکه نسبت به ساير کراس اوور ها کمي سفت تر نيز است. مورد بعدي نيز ترمزها است که نمي توان آنها را خيلي قوي ارزيابي کرد و کاش مهندسين هيونداي روي اين بخش بيشتر کار مي کردند ضمن اينکه نبايد نقش وزن 2261 کيلوگرمي اين خودرو را در عملکرد ترمزها ناديده گرفت.
مورد بعدي ديد کم نسبت به عقب خودرو است که در هنگام پارک کردن مشکل ساز مي شود و بهتر است حتما خودروي خود را به دوربين ديد عقب مجهز کنيد. با قرار دادن خودرو در دنده عقب هم آينهي سمت چپ به سمت پايين حرکت مي کند تا ديد بهتري نسبت به جدول کنار خيابان به شما بدهد اما همچنان نمي تواند نبود دوربين ديد عقب را جبران کند.
مورد آخر نيز مصرف سوخت است، جايي که قطعا عرق شرم روي پيشاني وراکروز نقش مي بندد. مصرف شهري اين خودرو به صورت متوسط حدود 15 ليتر در هر 100 کيلومتر است و مصرف جاده اي آن نيز حدود 10 ليتر در هر 100 کيلومتر است. اين عدد را با رفتار رانندگي خود نيز مي توانيد تغيير دهيد براي مثال با کروز کنترل روشن و در يک جاده کفي موفق به ثبت مصرف 8.5 ليتري نيز شديم. در صورتي که کمي بيشتر به خودرو گاز بدهيد مصرف شهري نيز به 16 و حتي 17 ليتر در هر 100 کيلومتر خواهد رسيد. اگر موتورهاي چهار سيلندر ضعيف محصولات کيا هيونداي خيلي اذيتتان کرده باشد احتمالا چندان مصرف سوخت وراکروز برايتان مهم نباشد و با خود فکر خواهيد کرد که اين مصرف اضافه ارزش قدرت بيشتر اين خودرو را دارد.
آفرود؟
وراکروزهاي وارد شده به ايران همگي داراي سيستم چهارچرخ محرک هستند. با بالا زدن کاپوت وراکروز مشاهده خواهيد کرد که موتور به صورت عرضي نصب شده است و اين يعني با طراحي همانند خودروهاي ديفرانسيل جلو مواجه هستيم. يک ميل گاردان از گيربکس خارج شده و بخشي از نيرو را به محور عقب انتقال مي دهد. انتقال نيرو در وراکروز به اين صورت است که در هنگام رانندگي عادي نيروي موتور تنها به چرخ هاي جلو انتقال پيدا مي کند اما تا سرعت حدود 70 کيلومتر بر ساعت در صورتي که کامپيوتر خودرو هرزگردي و يا عدم چسبندگي را تشخيص دهد نيرو را به صورت هوشمند بين چرخ هاي جلو و عقب تقسيم مي کند. با توجه به اينکه وراکروز يک کراس اوور است و نه يک SUV، هيونداي هيچ سيستم دنده کمکي را در اين خودرو تعبيه نکرده است اما يک کليد در پنل سمت چپ راننده قرار دارد که با فشردن آن، نيرو به صورت 50/50 بين محور جلو و عقب تقسيم مي شود. اين عملکرد تنها تا سرعت حدود 30 يا 35 کيلومتر بر ساعت برقرار است و با افزايش سرعت، اين کليد به صورت خودکار فعال مي شود تا آسيبي به سيستم انتقال قدرت وارد نشود.
وراکروز را به دل طبيعت هم زديم تا توانايي هاي آن بسنجيم. سيستم چهارچرخ محرک خوشبختانه ضعفي نشان نمي داد و کراس اوور سنگين وزن و چاق کرهاي توانست اکثر شيب ها را بدون مشکل طي کند اما ارتفاع از کف زمين در کنار طول زياد خودرو سبب مي شود که کف اتومبيل زياد به زمين گير کند. در يک مورد نيز برخورد سپر عقب با زمين در هنگام صعود به شيب سبب آسيب جزيي در زير سپر عقب شد.
در کل توانايي هاي خارج جاده اي وراکروز چندان مناسب کوه نوردي نيست و بيشتر براي اين منظور است که شما در روزهاي برفي سال در دردسر نيفتيد. سيستم تعليق نيز با وجود اينکه نرمي خود را همچنان حفظ کرده بود نشان داد که چندان مناسب بيراهه نوردي نيست و چند بار يکي از چرخ هاي خودرو بلند شده و خودرو حالت الاکلنگي پيدا کرد. که در تصوير زير نيز مشخص است.
مورد منفي ديگري که در هنگان تست متوجه شديم سر و صداي اتاق بود. صندلي هاي عقبي در هنگامي که کسي روي آنها ننشسته است در دست اندازها صدا مي دادند ضمن اينکه در هنگام عبور از مسير هاي سنگلاخي و صعب العبور صداي قرچ و قورچ از اقصي نقاط کابين به گوش مي رسيد و گويي شاسي خودرو داشت حول محور طولي خودرو چرخش مي کرد و فشار مضاعفي به اتاق وارد مي شد. به صدا افتادن کابين در توليدات کرهاي آن سال ها چيز عجيبي نيست ضمن اينکه با هزينه اي بسيار کم قابل رفع است در نتيجه اگر هوس آفرود نکنيد اتاق خودرو به اين زودي ها صدا نخواهد داد.
نتيجه گيري پاياني
هيونداي وراکروز يا به قول اروپايي ها iX55 امروز در بازار دست دوم بسته به کارکرد و تميزي، قيمتي بالاي 200 ميليون و حتي نزديک به 300 ميليون تومان دارد. اگر نگاهي به بازار دست دوم داشته باشيد با چنين پولي مي توان به سراغ نسل قديمي لکسوس RX350 و نيسان مورانو نسل دوم نيز برويد. گرچه دو رقيب ذکر شده کيفيت ساختي بالاتر از وراکروز دارند اما هر دوي آنها فاقد صندلي رديف سوم هستند و ابعاد کوچک تري نيز دارند. ضمن اينکه بازار وراکروز نيز در مقايسه با رقبا بهتر است. گزينه ديگر نيز با چنين مبالغي کيا موهاوي است، خودرويي که هر چقدر در توانايي هاي حرکتي بهتر از وراکروز است اما در زمينه ي کيفيت ساخت و متريال در سطح بسيار پايين تري قرار دارد.
اگر اهل سفر هستيد و قدرت موتور و راحتي از اولويت هايتان است وراکروز را حتما در ليست خودروهاي خود داشته باشيد اما نکات منفي همانند مصرف بالا، صدا افتادن زود به زود کابين و عدم وجود تکنولوژي هاي جديد را نيز بايد مد نظر داشت.
در انتها مي توانيد گالري تصاوير و جدول مشخصات هيونداي وراکروز را مشاهده کنيد.
مشخصات فني
مدل هيونداي وراکروز-iX55
پيشرانه 6 سيلندر وي شکل تنفس طبيعي
حجم موتور 3778 سي سي
حداکثر قدرت 264 اسب بخار در 6 هزار دور بر دقيقه
حداکثر گشتاور 348 نيوتن متر در 4500 دور بر دقيقه
شتاب رسمي 8.5 ثانيه
مصرف سوخت ترکيبي 12.4 ليتر در هر 100 کيلومتر
وزن 2261 کيلوگرم
قيمت بين 200 تا 350 ميليون تومان
همراهان عزيز، آخرين خبر را بر روي بسترهاي زير دنبال کنيد:
آخرين خبر در سروش
http://sapp.ir/akharinkhabar
آخرين خبر در ايتا
https://eitaa.com/joinchat/88211456C878f9966e5
آخرين خبر در آي گپ
https://igap.net/akharinkhabar
آخرين خبر در ويسپي
http://wispi.me/channel/akharinkhabar
آخرين خبر در بله
https://bale.ai/invite/#/join/MTIwZmMyZT
آخرين خبر در گپ
https://gap.im/akharinkhabar
بازار