ايرنا/ شماري از دست اندرکاران صنعت قطعه سازي يکي از مهمترين مشکلات خود را تامين مواد اوليه عنوان کردند و تسهيل مبادي دسترسي به اين مواد مانند رفع موانع گمرکي را خواستارند.
سيزدهمين نمايشگاه بين المللي قطعات، لوازم و مجموعه هاي خودرو تهران ديروز (دوشنبه) با حضور 190 شرکت خارجي از 11 کشور و 510 شرکت داخلي در محل دائمي نمايشگاه هاي بين المللي تهران گشايش يافت.
برخي فعالان اقتصادي، توليدکنندگان و واردکنندگان قطعات خودرويي و لوازم يدکي که در اين نمايشگاه حضور دارند، مهمترين مشکلات خود را تامين مواد اوليه، قطع ارتباط مالي و پولي، بي ثباتي سياست ها و برنامه ها و لزوم توجه بيش از پيش مسوولان به واحدهاي توليدي عنوان کردند.
** راه هاي تثبيت بازار داخلي و دور زدن تحريم ها
مديرعامل يک گروه قطعات خودرويي، گفت: مهمترين مطالبه ما به عنوان فعالان توليدي اين است که جريان قانونگذاري، اجرايي و نظارتي کشور دست به دست هم دهد تا چرخه خريد، واردات و استفاده از مواد اوليه را براي قطعهسازان مهيا کند.
به گفته «محسن کرباسچي» که در حاشيه دومين روز برگزاري اين نمايشگاه با خبرنگاران سخن ميگفت، اگر مواد اوليه با نرخ متعادل تري عرضه شود مي توان کاهش قيمت قطعات يدکي را براي مصرفکنندگان رقم زد، اما اين مهم از اختيار ما خارج است و دستگاههاي تصميمگير بايد در اين زمينه اقدام کنند.
کرباسچي ادامه داد: اکنون با مشکلات انتقال پول به چين و ساير کشورهاي طرف قرارداد روبروييم اما نااميد نيستيم.
وي تاکيد کرد با قدرت اعلام کنيم که با همدلي قادر به پشت سر گذاشتن همه موانع خارجي پيش روييم.
به گفته وي، اين گروه قطعات خودرويي اکنون با ظرفيت مازاد روبروست اما به دليل تحريمها که تامين مواد اوليه را با دشواري همراه کرده است، قادر به استفاده از ظرفيت خود نيستيم.
«35 هزار نفر شامل پنج هزار نفر بيمه شده مستقيم و 30 هزار نفر پيمانکار در اين مجموعه خدمات مي کنند اما به دليل مشکلات ياد شده امروز فقط با 50 درصد ظرفيت کار مي کنيم».
وي به خودروهاي مانده در کف کارخانه ايران خودرو و سايپا اشاره کرد که بخش قابل توجهي از تامين قطعات آنها برعهده اين گروه قطعات خودرويي بود اما به دليل موانع يادشده چرخه مواد اوليه ناقص مانده است.
کرباسچي ادامه داد: بخشي از مطالبات ما به تصميم هاي شوراي رقابت بر ميگردد، زيرا شاهديم شرايط فروش خودرو و خريد قطعات خودروسازان با يکديگر همخواني و تناسب ندارد.
وي يادآوري کرد: اکنون به طور متوسط 70 درصد قطعات خودرويي داخلي سازي شده اما امکان توليد داخلي 30 درصد ديگر که مربوط به تجهيزات الکترونيکي است وجود ندارد و خودروهاي مانده در کف کارخانه خودروسازان به همين قطعات نياز دارند.
کرباسچي به خروج رنو از بازار ايران اشاره کرد و گفت: قطعه سازان براي تامين قطعات مورد نياز خودروها اعلام آمادگي کردند و توان علمي و اقتصادي لازم در اين زمينه وجود دارد؛ موضوعي که در تحريم هاي گذشته نيز به اثبات رسيد.
مديرعامل اين گروه قطعات خودرويي اجراي استانداردهاي 85 گانه خودرويي را در شرايط فعلي با دشواري هايي همراه دانست، هر چند اعلام کرد اين گروه در بخش برق، الکترونيک و پايداري الکترونيک خودرو براي اجراي اين استانداردها گامهاي خوبي برداشته است.
** لزوم ايجاد راه هاي جديد ارتباط پولي با خارج
معاون فروش يک شرکت بزرگ قطعه سازي خودرو نيز به ايرنا گفت: با مشکلات به وجود آمده شايد تا پايان امسال ديگري از صنايع خودروسازي و قطعه سازي در کشور اثري نماند.
«عباس حاتمي» افزود: در دور گذشته تحريم ها، با کمک چين توانستيم از بسياري مشکلات عبور کنيم اما امروز چيني ها نيز متاثر از تحريم هاي آمريکايي راه را بر ما بسته اند.
معاون فروش اين گروه قطعات خودرويي ادامه داد: پيدا کردن کشور صنعتي ديگري که حامي ما باشد بسيار دشوار است.
به گفته وي، برخي خودروهاي توليد شده به دليل کمبود پيچ و مهره کف کارخانه هاي خودروسازي باقي مانده اند.
وي گفت: قيمت مواد اوليه در ماه هاي گذشته رشد چند برابري را تجربه کرده است و اين افزايش قيمت ها را يا بايد خودروسازان تقبل کنند يا از حمايت دولت و يارانه برخوردار شوند.
«فوري ترين اقدام لازم در اين شرايط، ايجاد ارتباط بانکي با خارجي هاست و در اين زمينه وزارت صنعت، معدن و تجارت و دولت بايد ساختار لازم را ايجاد کنند تا ارتباط سازنده اي با تامين کنندگان خارجي برقرار شود».
وي ادامه داد: علاوه بر مسائل ياد شده، تاخير در ترخيص اجناس و قطعات در گمرک، زنجيره تامين خودروسازي را با دشواري روبرو کرده است.
حاتمي افزود: اکنون حجم انبوهي از مواد اوليه، قطعات و محصولات در گمرک باقي مانده که ترخيص آنها به کنترل، بازرسي، ثبت سفارش دوباره و حتي پاسخگويي درباره اين منوط شده است که چرا اين منابع از واسطه ها و نه از تامين کننده اصلي خريداري شده است.
«متاسفانه به نظر مي رسد گمرک هنوز با شرايط کنوني آشنا نشده است و از درک لازم برخوردار نيست.»
** معضلات سوء مديريت
يک واردکننده ايراني قطعات يدکي خودرو از ژاپن نيز به ايرنا گفت: در ماه هاي گذشته بانک مرکزي با راه اندازي سامانه نيما، به معرفي همه صرافان مجاز در آن پرداخته که آمريکايي ها به راحتي اين افراد را شناسايي کرده و راه فعاليت با آنان را بسته اند.
وي که خواست نامش فاش نشود، افزود: 90 درصد مبادلات پولي خود با ژاپني ها را از طريق يک بانک در چين انجام مي داديم اما الان مشکل داريم.
مديرعامل نمايندگي يک شرکت کره اي توليدکننده لنت ترمز و ديسک در ايران نيز به ايرنا گفت: اين روزها مديريت ضعيف در سطح کلان به يکي از مشکلات همه فعالان اقتصادي تبديل شده است.
«مهدي جوشن» بيان داشت: به طور نمونه بانک مرکزي با صدور بخشنامه هاي متعدد که گاهي اوقات نقض کننده ديگر بخشنامه هاي قبلي بوده، فعالان اقتصادي را دچار سردرگمي کرده است.
** تبديل تحريم به فرصت
«حسين عبدي» ديگر توليدکننده ايراني حاضر در اين نمايشگاه، معتقد است بايد از مشکل تحريم فرصت ساخت.
وي که توليدکننده قطعات جلوبندي خودروهاي داخلي است، به ايرنا گفت: تحريم براي اين شرکت خوش يمن بوده، به طوري که فروش اين شرکت در هفت ماه امسال در همسنجي با پارسال 100 درصد رشد داشته است.
عبدي، دليل اين موضوع را کاهش واردات قطعات بويژه از چين عنوان کرد که زمينه را براي رونق توليد و فروش اين شرکت فراهم کرده است.
وي به تامين نوعي مواد اوليه از کره جنوبي تا آخر امسال اشاره کرد و پس از آن در نظر دارد به راه هاي ديگر تحريم ها را دور بزند.
اين توليدکننده اضافه کرد: در ماه هاي گذشته با افزايش نرخ دلار، زمينه براي افزايش صادرات محصولات شرکت بويژه به اوکراين، عراق و ارمنستان فراهم شده است.
وي تاکيد کرد: آمريکا نمي تواند همه راه ها را بر بازرگانان ايراني ببندد اما اين موضوع هزينه هاي نقل و انتقال پول و واسطه گري را افزايش مي دهد.
سيزدهمين نمايشگاه بين المللي قطعات، لوازم و مجموعه هاي خودرو تهران تا بيست و چهارم آبان هر روز از ساعت 9 تا 17 در محل دائمي نمايشگاه هاي بين المللي تهران آماده بازديد علاقه مندان و فعالان صنعت خوردو است.
بازار