مهر/ در سال جديد صنعت فناوري بيش از پيش رشد مي کند و به نظر مي رسد پيشرفت در حوزه هاي اينترنت «۵جي»، خودروهاي برقي و خودران و اينترنت اشيا توجه تمام دست اندرکاران اين صنعت را به خود جلب کرده است.
صنعت فناوري هر سال در ابعاد جديدي رشد ميکند. گستره قابليتها و کاربردهاي آن را نميتوان به صنعت يا توليد نسبت داد. رشد فناوري در کل سطح رفاه و زندگي انسان را ارتقا داده است. جالب آنکه به نظر نميرسد در آينده اين روند متوقف شود. شرکتهاي مشاوره مختلف تخمينها و پيش بينيهاي متفاوتي از مهمترين روندهاي اين بخش در سال آتي ارائه کردند. اما با توجه به برآيند تحقيقات آنها ميتوان ادعا کرد در سال جديد هوش مصنوعي، ماشينهاي خودران و واقعيت مجازي از جمله روندهاي صنعت فناوري هستند که به طور گستردهاي رشد ميکنند.
علاوه بر آن نميتوان سروصداي عرضه اينترنت با استاندارد ۵G را در سراسر جهان ناديده گرفت. در ماههاي پاياني سال گذشته شمسي، بسياري از شرکتها دستگاههايي جديدي از موبايل گرفته تا خودرو عرضه کردند که با اين استاندارد يکپارچه شده بود. از سوي ديگر فناوري بلاکچين نيز رشد قابل توجهي داشت و اکنون پيش بيني ميشود بسياري از شرکتها فراتر از نقل و انتقالات پولهاي مجازي از آن براي ايجاد شفافيت تراکنشها استفاده ميکنند. از سوي ديگر با توجه به حوادث و حواشي شبکههاي اجتماعي در سال گذشته و پررنگتر شدن اهميت حفظ حريم خصوصي کاربران، به نظر ميرسد در اين بخش نيز تغييراتي رخ دهد.
برخي از مهمترين روندهاي صنعت فناوري در سال جديد را ميتوانيد در زير بخوانيد:
اينترنت ۵G بالاخره از راه ميرسد
در اين اواخر هيچ موضوعي مانند استاندارد ۵G اين همه سروصدا در صنعت موبايل به پا نکرده بود. در نيمي از دهه جاري اين استاندارد به عنوان سرآغازي براي ارائه خدمت اينترنت سريعتر موبايل معرفي شده بود که جايگزين اينترنت عادي ميشود. اما در اين ميان مشکلي وجود داشت؛ هيچکس دقيقاً نميداند استاندارد اينترنت ۵G چه بوده است.
اما اين روند در سال گذشته تغيير کرد. اکنون ويژگيهاي اين استاندارد و همچنين فناوريهاي واقعي که با اين ويژگيها همخوان هستند نيز عرضه شدهاند. البته در بخش اعظم سال گذشته اين استاندارد در حال آزمايش بود اما در سال جديد احتمالاً تلفنهاي هوشمند با قابليت همخواني با ۵G عرضه ميشوند. به هرحال تخمين زده ميشود تا پايان ۲۰۱۹ ميلادي (دي ماه ۱۳۹۸ شمسي) تقريباً تمام شهرهاي بزرگ و تقريباً حومههاي آنها به اينترنت ۵G دسترسي خواهند داشت. مناطق دورافتاده نيز احتمالاً بايد براي دسترسي به اينترنت ۵G منتظر ۲۰۲۰ ميلادي بمانند. اين درحالي است که در برخي مناطق حتي استاندارد LTE عرضه نشده است. اما بالاخره در ۲۰۱۹ ميلادي اينترنت ۵G به واقعيت تبديل ميشود.
خودروهاي برقي؛ فراتر از تسلا
اکثر افراد هنگام صحبت درباره خودروهاي برقي، شرکت تسلا را در نظر ميآورند. اما به نظر ميرسد در ۲۰۱۹ ميلادي بقيه شرکتهاي توليد کننده خودرو نيز وارد بازي «حمل ونقل الکتريکي» ميشوند.
در سال جديد انبوهي از خودروهاي جديد الکتريکي رونمايي ميشوند که بخشي از آنها لوکس هستند. خودروسازاني مانند آئودي، آستون مارتين، جاگوار، مرسدس بنز و پورشه همه مدلهايي الکتريکي براي ويراژ دادن در جادهها ميسازند اما اين خودروها بسيار گرانقيمت هستند.
البته پيش بيني ميشود مدلهاي ارزانتر خودروهاي الکتريکي مانند Mini E و ولوو XC۴۰ نيز با قيمتي کمتر از ۵۰ هزار دلار عرضه شوند. تسلا نيز خودروي الکتريکي مدل ۳ با قيمت پايه ۳۵ هزار دلار نيز عرضه کرده است. فولکس واگن نيز خودروي e-Golf نيز با برچسب قيمتي ۳۰ هزار دلار عرضه ميشود. بنابراين در آينده نزديک خودروهاي ارزان الکتريکي نيز به بازار عرضه ميشوند.
تقريباً تا پايان ۲۰۱۹ ميلادي همه خودروسازان بزرگ نوعي خودروي الکتريکي رونمايي يا به بازار عرضه ميکنند.
البته حداقل ۵ سال طول ميکشد تا خودروهاي الکتريکي مکان خود در بازار را تثبيت کنند. اما سال جديد سرآغازي براي پايان عصر موتورهاي احتراقي خواهد بود.
سراشيبي سقوط شبکههاي اجتماعي و افزايش قانون گذاري
اکنون چند سالي است که شبکههاي اجتماعي با دردسرهاي مختلف دست و پنجه نرم ميکنند. سرآغاز اين مشکلات در پايان ۲۰۱۶ ميلادي بود، يعني هنگاميکه هکرها از الگوريتمها براي تأثيرگذاري در انتخابات رياست جمهوري آمريکا و رأي دهندگان به همه پرسي برگزيت در انگليس استفاده کردند. اما اوضاع در سال گذشته بسيار وخيمتر شد. بسياري از مديران شبکههاي اجتماعي در حال سقوط بودند يا به طور کلي از اعتراف به دخالت در اين روند سرباز ميزدند.
هرچند بسياري از افراد به سختي ميتوانند عادت به استفاده از شبکههاي اجتماعي را ترک کنند اما بايد منتظر روند نزولي بازديد از برخي شبکههاي اجتماعي در سال جديد بود. در همين راستا استفاده از سرويسهاي اشتراک گذاري عکس و ويدئو مانند اينستاگرام و اسنپ چت افزايش يافته اما استفاده از سرويسهاي متني مانند توئيتر و فيس بوک کاهش يافته است.
علاوه بر آن در اينجا بحران اعتماد را نيز بايد در نظر گرفت. دو شبکه اجتماعي فيس بوک و توئيتر اقدامات کمي براي مقابله با قلدري در فضاي مجازي انجام دادهاند و به نظر ميرسد درآمدزايي از طريق تبليغات را از موضع گيري در برابر انتشار اطلاعات غلط از طريق سرويسهايشان ترجيح ميدهند.
بنابراين در سال جديد بايد منتظر موضع قانون در برابر اين شبکهها بود. اين در حالي است که تيم کوک (مدير ارشد اجرايي اپل) و بيل گيتس (بنيانگذار مايکروسافت) درباره نياز به تنظيم قوانين در اين صنعت سخن گفتهاند.
اينترنت بدن انسان
شرکت تحليلي «گارتنر» تخمين ميزند تا پايان ۲۰۲۰ ميلادي حدود ۲۰.۴ ميليارد دستگاه به اينترنت اشيا مجهز شوند. در همين راستا تخمين زده ميشود در سال جديد فعاليت توليدکنندگان دستگاههاي اينترنت اشيا و همينطور چرخه تأمين تجهيزات آنها گسترش يابد. به خصوص تلاشهاي زيادي براي افزايش امنيت اين دستگاهها در حال انجام است.
در کنار اين نگرانيهاي امنيتي به نظر ميرسد بايد اشاره کرد گستره استفاده از اينترنت اشيا از لوازم و تجهيزات خانگي و صنعتي فراتر رفته و به داخل بدن انسان نيز نفوذ ميکند. از جمله اين وسايل هوشمند ميتوان به دستگاههاي کنترل سلامتي و عينکهاي هوشمند اشاره کرد.
در گزارش «بنياد رايانه IEEE » آمده است: قرصهاي ديجيتال به حوزه پزشکي و درمان نيز نفوذ ميکنند. از سوي ديگر دستگاههاي مجهز به «اينترنت بدن» که به بدن انسان ميچسبند يا پيوند ميخورند نيز سرآغاز عصر برقراري ارتباط با حسگرها در محيط است. اين دستگاه اطلاعاتي غنيتر جمع آوري ميکنند که کاربردهايي جالبتر و وسيعتر داند. البته نگرانيهايي درباره حفظ حريم شخصي انسانها و آسيبهاي فيزيکي آنها به انسان نيز وجود دارد.
دستگاهها و مواد هوشمند
مواد پيشرفته و دستگاههاي هوشمند مانند عينکهايي با لنز قابل تنظيم، کاغذ هوشمند و فرستنده و دريافت کنندههاي قابل هضم در بدن انسان کاربردهاي جديدي در حوزه خدمات درماني، بسته بندي، دستگاههاي مصرف و حوزههاي ديگر دارند. استفاده از اين فناوريها تأثيري عظيم روي درک انسان از اينترنت اشيا دارد و به موارد استفاده جديدي منجر ميشود.
فناوريهاي واقعيت افزوده و واقعيت مجازي
فناوريهاي واقعيت افزوده و واقعيت مجازي براي آموزش کارمندان، آموزش به دانش آموزان، فعاليتهاي مهندسي و رشتههاي ديگر کارآمد است. با اين وجود هزينه بالاي استفاده از آنها يک مانع کليدي در اين روند به حساب ميآيد. البته با گسترش استفاده از هدست هاي واقعيت مجازي اين روند تغيير خواهد کرد.
به هر حال در ۲۰۱۹ ميلادي کاربردهاي صنعتي واقعيت مجازي گسترش مييابد. اين امر روي فرايند فعاليتهاي افراد در سراسر جهان تأثير ميگذارد.
واقعيت افزوده طي سال گذشته در سايه واقعيت مجازي رشد کرده است. اما در ۲۰۱۹ ميلادي اين فناوري هم با رشد قابل توجهي روبرو ميشود.
تا ماههاي پاياني سال جديد فناوري بلاکچين براي نخستين بار با کاربردهايي براي شرکتها عرضه ميشود. شرکتهاي مختلف از اين فناوري به عنوان راهي براي ارتقاي سطح همکاريهاي خود استفاده ميکنند.
در ۲۰۱۹ ميلادي بلاکچين از حصار تراکنش ارزهاي مجازي خارج و به بخشي مهمي از پلتفرمهاي تجاري تبديل ميشوند. اين فناوري شفافيت تراکنشها را در بسياي از کسب و کارها فراهم ميکنند.
بازار