
تولید محصول استراتژیک صنعت خودروسازی در پتروشیمی شیراز
ايسنا
بروزرسانی

ايسنا/ نانو کاتاليستهاي سنتز متانول که به عنوان محصول استراتژيک پتروشيميها است، تاکنون از خارج وارد ميشد؛ ولي با دستيابي محققان يکي از شرکتهاي دانشبنيان به اين نوع کاتاليست، از اين محصول ايراني با انعقاد قراردادي در پتروشيمي شيراز بهرهبرداري شد.
کاتاليست متانول از سه جزء اصلي ZnO (اکسيد روي)، CuO (اکسيد مس) و Al۲O۳ (اکسيد آلومينيوم) تشکيل شده است که اين ترکيبات مخلوط گازي منوکسيد کربن، هيدروژن و دياکسيدکربن را در فشار بالاي ۵۰ اتمسفر و دماي ۲۵۰ درجه سانتيگراد به متانول تبديل ميکند. اين کاتاليست گزينشپذيري بالايي دارد، به طوري که در شرايطي ميتواند ۹۹ درصد گزينشپذيري ايجاد کند.
محصولات جانبي اين کاتاليست مخلوطي از "الکل"، "استر" و "پارافين" بوده که از ميان ترکيبات خروجي، اتانول و متيل فرمات بيشترين سهم را به خود اختصاص دادهاند. البته ميزان تمامي محصولات جانبي در انتهاي عمر کاتاليست متجاوز از ppm۹۰۰ نميشود. يکي از مزيتهاي اين کاتاليست عمر بالاي آن است، به طوري که ميتواند تا ۵ سال مورد استفاده قرار گيرد که با انجام اصلاحاتي در فرآيند ساخت و کاربرد نانو فناوري در آن، اين ميزان تا ۱۰ سال نيز قابل افزايش است.
يکي از شرکتهاي دانشبنيان مطالعه در زمينه تحقيق و توليد انواع کاتاليستهاي صنايع نفت، گاز، پتروشيمي و صنعت فولاد و نيز طراحي و اجراي واحدهاي GTL (توليد نفت مصنوعي) را در دستور کار خود قرار داده و تاکنون به موفقيتهاي زيادي کسب کرده است. اين شرکت پس از سنتز نانوکاتاليست توليد متانول که به صورت قرص استوانهاي تهيه ميشود، کاتاليست هيدروژناسيون استيلن کاتاليست را آغاز کرده و درخواست گواهي نانومقياس آن نيز صادر شده است.
پتروشيمي شيراز از کاتاليست نانويي ايراني براي توليد متانول استفاده کرده است. اين شرکت براي تامين نياز خود در حوزه کاتاليست براي سنتز متانول اقدام به خريد نانوکاتاليست از اين شرکت دانشبنيان کرده است. کاتاليست سنتز متانول معمولا از خارج وارد ميشود که با استفاده از اين فناوري، از واردات اين محصول بينياز شدهايم.
علاوه بر آن ايران در سال ۲۰۱۷ با توليد ۲۰.۵ ميليون تن "آهن اسفنجي" که بيش از ۲۸ درصد کل توليد جهاني است، در رتبه دوم جهاني قرار گرفت و اين در حالي است که ۷۰ درصد از توليدات آهن اسفنجي ايران با کاتاليستهاي اين شرکت دانشبنيان توليد شده است. اين شرکت دانشبنيان با ايجاد زيرساختهاي لازم، سبد محصولات کاتاليست را به ۳۵ محصول افزايش داده است که مقدار قابل توجهي از نياز صنايع پتروشيمي، پالايشي و فولاد را برطرف ميکند.
بوميسازي کاتاليست "آيرون موليبدن" براي توليد "فرمالدهيد" از ديگر دستاوردهاي دانش پايه اين شرکت به شمار ميرود. با توليد و بوميسازي اين کاتاليست ايران به عنوان سومين کشور داراي صاحب دانش فني توليد کاتاليست فرآيند سنتز فرمالدهيد است. دانش فني اين محصول استراتژيک تنها در اختيار دو کشور "سوئد" و "ايتاليا" قرار داشت.
در حال حاضر ۱۴ مجتمع در کشور از کاتالسيت آيرون موليبدن براي توليد فرمالدهيد استفاده ميکنند و توليد و بوميسازي اين کاتاليست باعث خواهد شد تا در آينده نزديک علاوه بر صرفهجويي ارزي، دروازههاي صادراتي کشور براي اين محصول باز باشد.
اين شرکت دانشبنيان همچنين موفق به بوميسازي محصول مهم و پرکاربرد آنتي UV مورد استفاده در صنايع رنگ و رزين و مورد استفاده در صنايع خودروسازي و پليمر شد. اين محصول باعث جلوگيري از تخريب بافت پليمري و شيميايي رنگ شده و از تاثير مخرب اشعه UV ممانعت ميکند. تا پيش از اين، تمام نياز مصرف آنتي UV از کشورهايي مانند آلمان، ژاپن و چين وارد ميشد که با توليد اين محصول علاوه بر رفع نياز کشور، از خروج ارز از کشور نيز جلوگيري ميشود.
آنتي UV محصولي استراتژيک براي خودروسازي شناخته ميشود که طبق نتايج آزمايشگاهي به دست آمده، آناليز عملکرد محصول آنتي UV اين شرکت با نمونه آلماني برابري ميکند.