
خودروی پهن پیکر لکسوس LX570 2020 وارد بازار شد
باشگاه خبرنگاران
بروزرسانی






باشگاه خبرنگاران/ اگر قبول کنيم که تويوتا به عنوان يک خودروساز مردمي حرف هاي بسياري براي گفتن دارد، بايد پذيرفت نيز که به همين ترتيب لکسوس نيز در بازار خودروهاي لوکس ، محصولات متفاوتي را عرضه مي کند که ترکيبي از دوام مشهور محصولات تويوتا و بالاترين سطح کيفيت و امکانات را ارائه مي دهند.
از نظر باطني، لکسس LX570 2019 را بايد کمي برتر از تويوتا لندکروزر دانست.
قابليتهاي آفرودي ويژه و کيفيت ساخت بالا چيزي است که اين خودرو و پسر عمويش تويوتا لندکروز را در کلاس شاسيبلندها متمايز نموده است.
لکسس کيفيت بالاي لندکروز را با اجزايي لوکس ترکيب نموده و نمايي شيکتر را به نمايش گذاشته است. زواياي حمله و فرار بهتر در لندکروزر، آن را به گزينه مناسبتري در عبور از مسيرهاي آفرود بدل نموده است اما کيفيت برتر و فضاي لوکستر کابين لکسس، شرايط بهتري را در گشتوگذار بر سطح مسيرهاي آسفالت فراهم خواهد آورد.
با وجود شخصيت لوکس و شهري مابانه لکسس ال ايکس 570، اما قابليتهاي آفرود آن قابل توجه و سرآمد است. ارتفاع کف آن تا سطح زمين برابر ۸.۹ اينچي بوده و سامانههايي نظير سيستم تعليق تطبيقپذير هيدروليک، سيستم چهار چرخ محرک دائمي و پنج حالت مختلف رانندگي ويژه شرايط آفرود براي آن در نظر گرفته شده است.
همچنين لکسس LX570 از نوعي کروز کنترل مخصوص سرعتهاي پايين و مسيرهاي آفرود موسوم به کرال کنترل برخوردار است که به همراه سامانه دستيار چرخش، تواند شعاع چرخش و دور زدن خودرو را کاهش دهد.
مسلما توانايي آفرود لکسس LX570 در حد مناسبي قرار دارد اما اگر به دنبال يک شاسيبلند لوکس با توانايي آفرود بالاتر هستيد، مرسدس بنز جي کلاس و لندروور رنجروور ميتوانند گزينههاي بهتري در اين زمينه باشند.
فضاي داخلي لکسس نسبت به قيمتش لوکس و باکيفيت به نظر ميرسد. پوشش چرم روي صندليها و پنل دربها را فراگرفته و لمس دکمهها و ادوات مختلف حس مرغوب بودن را در سر انگشتان پديد ميآورند.
تريم چوبي براق به صورت استاندارد در فضاي کابين استفاده شده و تجهيزاتي نظير گرمکن و تهويه براي صندليها، تهويه مطبوع اتوماتيک هماهنگ با سيستم تهويه صندليها به منظور تنظيم دقيقتر دما براي راحتي راننده و سرنشينان و غربيلک فرمان ملبس به پوشش چرمي بسيار باکيفيت در فضاي داخلي لکسس LX570 مورد استفاده قرار گرفته است.همچنين مواردي نظير يک جفت نمايشگر 11.6 اينچي براي سرنشينان رديف دوم و يک محفظه سرمايشي در زير استراحتگاه آرنج بين دو صندلي جلو، شارژر وايرلس، کليد مجاورت و استارت دکمهاي، تنظيمات 14 حالته صندلي راننده و 12 حالته صندلي شاگرد و تهويه مطبوع چهارگانه، کابين لکسوس 570 را به مکان مناسبي براي ماندن بدل نموده است.
ظاهر ال ايکس 570 نيز از آن گونه است که يا دوستش داريد و يا از آن متنفر خواهيد بود. اگر فرض کنيم دوستش داريد، بايد گفت با وجود آنکه از تجمل آنچناني به دور است اما در قياس با پسر عمويش تويوتا لندکروزر، ظاهر خاصتر و زيباتري دارد.
با آن جلو پنجره بزرگ دوکي شکل و چراغهاي جلوي تهاجمي، طراحي خوب و مناسب چراغهاي عقب، لکسس ال ايکس 570 ميتواند سرها را به طرف خود بچرخاند.
عبور از ترافيکهاي سنگين با لکسس LX570 چندان کار راحتي نيست اما تعويض دندههاي سريع گيربکس هشت سرعته کار را کمي راحتتر ميکند.
ظرفيت يدک کشي 3175 کيلوگرمي ال ايکس570 هم در قياس با رقبايي نظير لينکلن نويگيتور کمتر است. حين دور زدن بدنه لکسس LX570 به کناره متمايل ميشود و هنگام ترمز گرفتن نيز دماغه خودرو به طرز ناخوشايندي پايين ميرود.
سامانه اطلاعات سرگرمي ال ايکس570 نيز ضعيف ترين ويژگي اين خودرو است. نمايشگر 12.9 اينچي آن گرافيک خوبي دارد اما سيستم قديمي و ارگونومي نامناسب کنترلگر لمسي آن توي ذوق ميزند.
معايب لکسس LX570 2019
لکسس ال ايکس 570 خودروي بسيار سنگيني بوده و اين واقعيت به هيچ وجه قابل کتمان نيست. فرمانپذيري آن کُند است و دقت کافي را ندارد. ترمزهايش بيش از حد حساس هستند و پيشرانه 5.7 ليتري هشت سيلندر با قدرت 383 اسببخار و گشتاور 546نيوتون متر، اقتدار و توانايي مورد انتظار را از خود نشان نميدهد.
تکنولوژي نمايشگر 4.3 اينچي واقع شده در پنل کيلومتر شمار نيز متعلق به سال ۲۰۰۹ است. صندليهاي رديف سوم ال ايکس570 در قياس با رقبا کم جا و تنگ به نظر ميرسد. همچنين صندليهاي اين رديف قابل جمع شدن در کف خودرو نيست که ميتواند گنجايش محفظه بار را کاهش دهد.
با اين وجود جالب است بدانيد که تعداد نسبتا معدودي از نسل گذشته لکسوس LX570 به ايراننيز وارد شده اند که حالا در زمره گران قيمت ترين خودروهاي موجود در بازار طبقه بندي مي شوند و در غياب رقباي اصلي خود، به حاکم بلامنازع بازار خودروهاي شاسي بلند لوکس در کشورمان بدل شده اند.