خودرو بانک/ حدود يک دهه است که خودروسازان جهاني به صورت جدي برنامه ساخت خودروهاي برقي را پيگيري ميکنند. خودروهاي برقي در بسياري از کشورهاي جهان فراگير شدهاند و مشاهده ايستگاههاي شارژ در کنار پمپ بنزينها به يکي از مناظر عادي در اروپا و آمريکا تبديل شده است.
با اين حال در کشورمان به واسطه شرايط سخت تحريمها طي دو دهه گذشته، ناتواني خودروسازان در ارائه محصولات جديد، قوانين سختگيرانه واردات و نبود زيرساختهاي مناسب، خودروهاي برقي تابه حال در حد يک ايده باقي ماندهاند. تا به حال نمونههاي متعددي از خودروهاي داخلي با موتور برقي معرفي شدهاند، که از جمله آنها ميتوان به ساينا برقي، سورن الکتريکي و دنا هيبريدي اشاره کرد که هيچکدام هنوز به توليد انبوه برسند.
يکي از بزرگترين مشکلات توليدکنندگان ايراني در توسعه خودروهاي برقي، عدم دسترسي به موتور و باطريهاي مناسب اين خودروهاست. حال به نظر ميرسد خودروسازان و توليدکنندگان ايراني از توسعه موتورهاي الکتريکي منصرف شده و براي تامين آنها به شرکاي چيني مراجعه کردهاند. به گفته مصطفي ميرسليم، رئيس هيئت مديره مرکز تحقيقات موتور ايران خودرو، موتور رانا برقي ساخت چين بوده و اين پيشرانه وارد شده است. به گفته ميرسليم ساير اجزاي خودرو از جمله باتريها ساخت داخل بوده و محققان اين مرکز در تلاش هستند تا موتور برقي را در داخل توليد کنند.
مطابق اطلاعات اعلام شده، رانا برقي قادر است تا با يکبار شارژ مسافت 200 کيلومتر را طي کند و حداکثر سرعت آن نيز به 120 کيلومتر بر ساعت خواهد رسيد. پيش از اين خودرو نيز دنا پلاگين هيبريدي معرفي شده بود که احتمال ميرود در توسعه اين خودرو نيز از موتور برقي چيني استفاده شده باشد. به نظر ميرسد شرکاي چيني خودروسازان قادر هستند تا برخي کاستيهاي موجود از نظر دانش و فناوري را تامين کرده و زمينه ساز توسعه خودروهاي برقي در داخل کشور شوند.
بازار