
آیا با شیوع کرونا، نقطۀ اوج مصرف خودرو پشت سر گذاشته شد؟
ايران جيب
بروزرسانی

ايران جيب/ در دو ماه گذشته، بسياري از نمايشگاههاي فروش اتومبيل تعطيل بودند، آژانسهاي کرايه خودرو تقريبا مشتري نداشتند و تعداد کمي از افراد نيز اقدام به رانندگي با خودروهايشان کردند زيرا در بسياري جاها، رانندگي خلاف قوانين قرنطينه محسوب ميشد.
به همين دليل جاي شگفتي نيست اگر بنا بر دادههاي انجمن توليد کنندگان اتومبيل در اتحاديه اروپا (ACEA) در ماه آوريل ثبت نام خودروي نو در سراسر اروپا با افت ۷۶.۳ درصدي در مقايسه با دوره مشابه در يکسال پيش از آن روبرو بود.
در تمام کشورهاي عضو اتحاديه اروپا درصد افت فروش خودروي نو در ماه آوريل، عددي دو رقمي را نشان ميدهد و بيشترين کاهش فروش نيز متعلق به ايتاليا و اسپانيا بوده است. در اين دو کشور ميزان ثبت نام براي خودروي جديد به ترتيب ۹۷.۶ درصد و ۹۶.۵ درصد افت داشته است.
در آلمان ميزان فروش ۶۱.۱ درصد و در فرانسه ۸۸.۸ درصد افت داشته و در بريتانيا نيز فروش خودرو با افت ۹۷.۳ درصدي مواجه بوده است.
ضربهاي بيسابقه بر صنعت خودروسازي
بسياري از اين موضوع نگرانند که اين ميزان افت فروش خودرو، آنچنان ضربهاي به صنعت توليد خودرو در اين قاره وارد کند که توليدکنندگان هرگز نتوانند آن را پشت سر بگذارند و حتي باعث وقوع اتفاقات ناگوار بيشتري شود.
به عنوان مثال شرکت رنو روز دوشنبه اول ژوئن اعلام کرد که ب ۱۴۶۰۰ شغل را حذف خواهد کرد. بهعلاوه کارخانۀ نيسان، همگروه شرکت رنو در بارسلون در ماه دسامبر تعطيل ميشود؛ به اين ترتيب ۲۸۰۰ نفر شغل خود را تنها در يک کارخانه در اسپانيا از دست ميدهند.
اعلام اين اخبار از هم اکنون باعث اعتراض گسترده کارکنان بخش خودروسازي بويژه در اسپانيا شده است.
نيسان همچنين هفته گذشته اعلام کرد که در سال ماليِ گذشته، با ۵ ميليارد و ۶۰۰ ميليون يورو ضرر خالص مواجه بوده که بدترين نتيجه در بيش از يک دهه گذشته محسوب ميشود.
اتحاديه اروپا مقابل خودروسازان
صنعت خودروسازي حتي پيش از شيوع کرونا نيز با چالشهاي جدي روبرو بود. رسواييهاي ناشي از انتشار کربن يکي از چالشهاي جدي محسوب ميشد.
دولتها نيز در تلاش بودند تا خودروسازان را وادار به توليد خودروهايي با سازگاري بيشتر با محيط زيست از جمله وادار به توليد خودروهاي برقي کنند. بويژه آنکه اگرچه ميزان ثبت خريد خودروي برقي در اتحاديه اروپا در سه ماه اول سال جاري ميلادي ۵۷.۴ افزايش يافته اما سهم اين دست خودروها در ميان تعداد کل خودروهاي موجود در جادهها تنها ۴.۳ درصد است.
ديگر چالش اينکه در آينده برندهاي سنتي خودروسازي نيز بايد سرمايهگذاري بيشتري در زمينه توليد خودروهايي با اتوماسيون بيشتر و توسعۀ فناوري خودروي بدون راننده بکنند.
اين چالشها در حالي مقابل خودروسازان اروپا قرار دارد که مقامات اتحاديه اروپا مايلند شهروندان استفاده از خودروهاي شخصي را کناري گذاشته و به جاي آن به پياده روي، دوچرخه سواري و استفاده از وسايل حمل و نقل عمومي روي بياورند.
در چند ماه گذشته در برخي از شهرهاي اروپايي از جمله بروکسل بخشي از خطوط تردد خودروها به نفع دوچرخه سواران بسته شد. اين اميدواري نيز وجود دارد که با افزايش تمايل عمومي به کار از خانه، مسافرت کمتر و به تبع آن خودروي کمتري در شهرها ديده شود.
اگرچه در دهههاي گذشته به کمک اتوماسيون، ميزان استفاده از نيروي کار در کارخانههاي خودروسازي اروپا کم شده بود اما فروش صعودي خودرو همچنان ادامه داشت.
اما اکنون اين نگراني به وجود آمده است که بحران کرونا، نقطه عطفي براي صنعت خودروسازي باشد. در اين حالت پرسش اين است که آيا پس از زماني بيش از ۱۰۰ سال که اتومبيل همواره زندگي ما را متحول کرده است، سرانجام نقطۀ اوج استفاده از خودرو را پشت سر گذاشتهايم؟